Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς αντιδρά η αγορά στο deal της Εθνικής Ασφαλιστικής

«Πέντε τέτοια deals βελτιώνουν το κλίμα περισσότερο από την όποια απόφαση Σόιμπλε ή την ένταξη στο QE», τονίζει η αγορά. Τα θετικά μηνύματα από την ολοκλήρωση της συμφωνίας, το υψηλότερο τίμημα και οι ανησυχίες.

Πώς αντιδρά η αγορά στο deal της Εθνικής Ασφαλιστικής

Θετικές είναι οι πρώτες εντυπώσεις στην αγορά από την αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος στην Εθνική Ασφαλιστική, ιδίως μετά το πολύ ικανοποιητικό τίμημα με το οποίο έκλεισε η συναλλαγή.

Το Euro2day.gr, μιλώντας με παράγοντες της αγοράς, έγινε αποδέκτης πολλών θετικών σχολίων και μάλιστα για διαφορετικούς λόγους. Άλλοι επισήμαναν πως «το γεγονός ότι φρέσκα κεφάλαια μπαίνουν στην εγχώρια ασφαλιστική αγορά, και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό προερχόμενα από το εξωτερικό, αποτελεί σαφή ένδειξη του ρόλου που καλείται να παίξει ο κλάδος μεσομακροπρόθεσμα στους χώρους της σύνταξης και της υγείας».

Ορισμένοι άλλοι χάρηκαν ιδιαίτερα με το μεγάλο τίμημα που προσφέρθηκε καθώς στη συνέχεια πήραν «μολύβι και χαρτί» και υπολόγισαν το πόσο θα μπορούσε να αποτιμηθεί η δική τους εταιρεία σε περίπτωση ενός deal, ή μιας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου κατά την οποία θα προσελκύονταν νέοι επενδυτές.

Υψηλόβαθμο στέλεχος άλλης εταιρείας σημείωσε πως «τώρα θα μπει οριστικά τάξη στην ελληνική ασφαλιστική αγορά. Ολόκληρο τον κλάδο τον συμφέρει η ύπαρξη αυστηρής εποπτείας που ήδη ασκείται με βάση το θεσμικό πλαίσιο του Solvency II.

Επίσης, ο κλάδος χρειάζεται και συνετές εταιρείες που λειτουργούν με όρους αγοράς. Εμείς θέλουμε να έχουμε ως ανταγωνιστή μια Εθνική Ασφαλιστική που αποφασίζει με αμιγώς ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, όπως συμβαίνει κατά τα τελευταία χρόνια. Δεν επιθυμούμε εταιρείες με μεγάλα μερίδια αγοράς που τιμολογούν όσο όσο, έχοντας ως ασφάλεια το μεγάλο πορτοφόλι του βασικού τους μετόχου που θα καλύπτει κάθε τόσο αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Η πώληση λοιπόν της Εθνικής Ασφαλιστικής εξασφαλίζει ότι η εταιρεία θα αποκοπεί κεφαλαιακά από την Τράπεζα και θα λειτουργήσει με αμιγώς επιχειρηματικά κριτήρια».

Άλλοι, τέλος, επισήμαναν και τις ευρύτερες επιδράσεις που θα έχει η ολοκλήρωση ενός τέτοιου deal στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας. «Πέντε τέτοια deal μπορούν να βελτιώσουν το επενδυτικό κλίμα για την Ελλάδα πολύ περισσότερο από την όποια απόφαση του Σόιμπλε ή την ένταξη της χώρας στο QE.

Κινέζοι και (Ελληνο)αμερικανοί "κάθονται στην ουρά" προκειμένου να βάλουν το χέρι στην τσέπη δίνοντας εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Αυτό δεν θα το έκαναν αν θεωρούσαν πιθανό το σενάριο της δραχμής. Με το ίδιο άλλωστε σκεπτικό επένδυσε και η Cosco για το λιμάνι του Πειραιά, ή το νέο ιδιοκτησιακό σχήμα που απέκτησε την πλειοψηφία του ΟΛΘ».

Οι ανησυχίες

Αντίθετα, ανήσυχος με τις εξελίξεις δηλώνει ο Σύλλογος των εργαζομένων της Εθνικής Ασφαλιστικής, ο οποίος με πρόσφατη ανακοίνωσή του μιλούσε για «συνενοχή της κυβέρνησης» (σημειώνοντας πως «οι εργαζόμενοι θα το θυμούνται στις επόμενες εκλογές»), καθώς και για παρέμβαση της αμερικανικής κυβέρνησης. Οι εργαζόμενοι απεργούν την Παρασκευή, ημέρα που συνεδριάζει η ΓΣ της τράπεζας για να εγκρίνει το deal. 

Πέραν από την ανησυχία των εργαζομένων, με ενδιαφέρον αναμένουν τη στρατηγική που θα ακολουθήσει το νέο ιδιοκτησιακό σχήμα και τα ασφαλιστικά δίκτυα. Βέβαια, για το συγκεκριμένο θέμα η σημερινή διοίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής έχει προχωρήσει πρόσφατα σε καθησυχαστικές δηλώσεις, στις οποίες ήδη έχει αναφερθεί το Euro2day.gr στις 31 Μαΐου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v