Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς θα πουληθούν Νηρέας και Σελόντα

Τι αναφέρει το teaser που πήραν οι επενδυτές στα χέρια τους το βράδυ της Παρασκευής. Γιατί τράπεζες και Lazard επέλεξαν τη δομή των ξεχωριστών προσφορών. Το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του λεπτομερούς οικονομικού ελέγχου και την υποβολή μη δεσμευτικών προσφορών.

Πώς θα πουληθούν Νηρέας και Σελόντα

Προσφορά για κάθε μία εταιρεία ξεχωριστά θα κληθούν να υποβάλουν όσοι ενδιαφερόμενοι επενδυτές επιδιώκουν να αποκτήσουν τον έλεγχο των δύο μεγαλύτερων ιχθυοκαλλιεργητικών ομίλων της χώρας, Νηρεύς και Σελόντα.

Αυτό προβλέπει, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το teaser που εστάλη στους επενδυτές το βράδυ της Παρασκευής, με το οποίο ξεκινά και τυπικά η διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση του 82,11% της Σελόντα και του 75,9% της Νηρεύς από τις Πειραιώς, Eurobank, Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα.

Στο 10σέλιδο teaser αναφέρεται ότι οι επενδυτές έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν προσφορές είτε για μία από τις δύο εταιρείες, είτε και για τις δύο. Στη δεύτερη περίπτωση, όμως, θα είναι δύο διακριτές προσφορές.

Η παραπάνω απόφαση λήφθηκε, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, για λόγους τόσο συγκρισιμότητας όσο και ενίσχυσης του ενδιαφέροντος καθώς εκτιμάται ότι θα υπάρξουν αρκετές προσφορές για την απόκτηση μίας εκ των Νηρεύς και Σελόντα.

Με δεδομένο, δε, ότι πρόκειται για δύο από τους μεγαλύτερους παραγωγούς, διεθνώς, σε τσιπούρα, των οποίων η αναδιάρθρωση δεν έχει ολοκληρωθεί, προσδοκάται ότι η παραπάνω δομή θα οδηγήσει στην υποβολή ανταγωνιστικότερων προσφορών, ιδιαίτερα από αυτούς που θέλουν να αποκτήσουν κρίσιμο μερίδιο αγοράς.

Κατά τα υπόλοιπα, το teaser προχωρά σε συνοπτική παρουσίαση των μεγεθών 2016 για τις δύο προς πώληση εταιρείες, της ιστορικής τους διαδρομής και των διοικητικών ομάδων που τις «τρέχουν». Παρότι δεν υπάρχει ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα για τον διαγωνισμό πώλησης, στόχος των τραπεζών παραμένει να υποβληθούν μη δεσμευτικές προσφορές εντός του προσεχούς Σεπτεμβρίου.

Θα έχει προηγηθεί η ολοκλήρωση εντός του επόμενου 20ημέρου του λεπτομερούς οικονομικού ελέγχου (vendor due diligence) από τις PriceWaterhouseCoopers (PwC) και Alvarez & Marsal (A&M).

Η διενέργεια due diligence, πριν ανοίξει το data room για την πώληση των δύο ομίλων, κρίθηκε απαραίτητη από τις Πειραιώς, Alpha, Eurobank και Εθνική καθώς οι Νηρεύς και Σελόντα δεν αποτελούν θυγατρικές τους και επομένως απαιτείται να προηγηθεί λεπτομερής έλεγχος ποιότητας ενεργητικού.

Εκτιμάται ότι με αυτό τον τρόπο θα μειωθεί ο κίνδυνος προσφορών με την αίρεση της διενέργειας λεπτομερούς οικονομικού ελέγχου και οι όποιες αιρέσεις θα περιοριστούν σε επιμέρους θέματα (π.χ. σύνδεση τιμήματος με δειγματοληπτικό επανέλεγχο των βιολογικών αποθεμάτων).

Η δομή του διαγωνισμού πώλησης

Η αγορά θεωρεί βέβαιο ότι η πώληση θα εδράζεται στη συνολική αξία των εταιρειών (enterprise value) καθώς ο καθαρός δανεισμός τους παραμένει απαιτητικός σε σχέση με τα EBITDA, τόσο του 2016 όσο και τα εκτιμώμενα EBITDA του 2017 (σ.σ. θα είναι σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών χαμηλότερα από αυτά του 2016). Δεν είναι τυχαίο ότι ηΑlpha Βank αποτίμησε στις 30.9 τις συμμετοχές της στις δύο εταιρείες στη συμβολική αξία του ενός (1) ευρώ.

Πρόθεση των τραπεζών είναι η δομή του διαγωνισμού να είναι τέτοια, που να τους επιτρέψει να λάβουν μέρος ενδεχόμενης μελλοντικής υπεραξίας.

Με τον παραπάνω τρόπο θα επιχειρήσουν να διασφαλίσουν, αφενός, την απομόχλευση του ισολογισμού τους και τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, αφετέρου, ότι θα λάβουν υπερτίμημα στην περίπτωση περαιτέρω σημαντικής βελτίωσης των επιδόσεων των δύο εταιρειών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v