Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Centric: Το νέο «στοίχημα» στη Μύκονο και η αλυσίδα εστίασης

Η αποχώρηση από την αγορά διαδικτυακού στοιχηματισμού και τα σχέδια στον τομέα των τουριστικών ακινήτων, με ξενοδοχείο στη Μύκονο, και στην εστίαση. Η συμφωνία με την GVC Holdings.

Centric: Το νέο «στοίχημα» στη Μύκονο και η αλυσίδα εστίασης

Για μια ακόμη φορά ετοιμάζεται να αλλάξει δραστηριότητα η εισηγμένη Centric, που διοικείται από τον κ. Ροδόλφο Οντόνι, ενώ πρόσωπα που παρακολουθούν την υπόθεση υποστηρίζουν πως ο επιχειρηματίας και οι συνεργάτες του είχαν αποφασίσει εδώ και καιρό να αποχωρήσουν από την αγορά διαδικτυακού στοιχήματος. 

Χθες η διοίκηση της εισηγμένης απάντησε σε ερώτηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, χωρίς να εξηγεί αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους μεταβιβάζει, έναντι περίπου 34 εκατ. ευρώ, το 99% της δραστηριότητάς της στην GVC Holdings. Επαναλαμβάνει, πάντως, πως τα κεφάλαια (τα 14,4 εκατ. ευρώ από τα οποία θα καταβληθούν άμεσα και τα υπόλοιπα μέχρι το 2020) θα αξιοποιηθούν για επέκταση στην αγορά εστίασης και στα τουριστικά ακίνητα. 

Στον τομέα των τουριστικών ακινήτων ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η ανακαίνιση ξενοδοχείου στη Μύκονο, με στόχο να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες μέχρι την επόμενη τουριστική περίοδο. Στον χώρο της εστίασης, στόχος της διοίκησης φέρεται να είναι η ανάπτυξη αλυσίδας γρήγορης εστίασης, με το πρώτο βήμα να έχει γίνει από την Αγία Παρασκευή.

Μέχρι σήμερα, πάντως, κύρια δραστηριότητα της Centric ήταν η συμμετοχή σε εταιρίες διαδικτυακού στοιχηματισμού. Οι θυγατρικές εταιρίες του ομίλου συνεργάζονταν επί χρόνια με τη Sportingbet Plc, θυγατρική εταιρία του ομίλου GVC Holdings, με στόχο την προώθηση των σημάτων «SportingBet», «VistaBet» και BWIN. Αρχικά η συνεργασία δεν περιοριζόταν στην Ελλάδα, αλλά αφορούσε και σε 9 γλώσσες χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (Κροατία, Σλοβενία, Ρουμανία, Σκόπια, Σλοβακία, Αλβανία, Μαυροβούνιο και Βοσνία).

Στην αγορά τυχερών παιχνιδιών υποστηρίζουν πως η διοίκηση της GVC Holdings, εισηγμένης στην Κύρια Αγορά του χρηματιστηρίου του Λονδίνου, επιδίωξε να «σπάσει» τη συνεργασία και να κινηθεί αυτόνομα στην ελληνική αγορά. Στις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες υπήρξε κάποια ρήξη στις σχέσεις των δύο πλευρών, οι γνωρίζοντες απαντούν πως σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα επερχόταν συμφωνία τέτοιου ύψους, δηλαδή περί τα 34 εκατ. ευρώ. Εκπρόσωπος της GVC Holdings επιβεβαίωσε, πάντως, με δηλώσεις του στην εξειδικευμένη έκδοση Gambling Compliance πως θα κινηθούν πλέον αυτόνομα στην Ελλάδα. 

Τα έσοδα που εμφάνιζε η Centric ήταν εξαιρετικά υψηλά, αλλά τα κέρδη περιορισμένα. Ομως, όσοι υποστηρίζουν πως ήταν απόφαση της διοίκησης η αποχώρηση από την αγορά τυχερών παιχνιδιών μέσω Διαδικτύου εκτιμούν πως μεγαλύτερο ρόλο διαδραμάτισαν οι καθυστερήσεις στη ρύθμιση από πλευράς πολιτείας. «Εδώ και πέντε χρόνια εκκρεμεί η ρύθμιση και μάλλον θα περιμένουμε άλλα πέντε», επισημαίνουν.

Στο πρώτο εξάμηνο του 2017, η εταιρεία είχε παρουσιάσει έσοδα 744 εκατ. ευρώ, με πολύ μεγάλη αύξηση (κοντά στο 34%) σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, που είχαν αγγίξει τα 556 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη μετά φόρων του εξαμήνου ήταν μόλις 312.000 ευρώ από 51.264 ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2016.

Από τη χθεσινή απάντηση προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προκύπτει πως το τίμημα για τη μεταβίβαση της δραστηριότητας διαδικτυακού στοιχηματισμού στην GVC Holdings θα καταβληθεί σε δύο θυγατρικές που εδρεύουν στη Μάλτα. Πρόκειται για την E.C.N. Malta Holdings Ltd, στην οποία η Centric ελέγχει το 51% και τη Zatrix Holdings Ltd, η οποία ελέγχεται κατά 100% από την εισηγμένη.

Η διοίκηση της εισηγμένης υποστηρίζει πως «με την κίνηση αυτή η εταιρεία ουσιαστικά αλλάζει σελίδα, εξασφαλίζοντας σημαντικά κεφάλαια από τη συμμετοχή στον κλάδο προώθησης των διαδικτυακών τυχερών παιχνιδιών, τα οποία και της επιτρέπουν να προχωρήσει τα νέα επενδυτικά της σχέδια και να διευρύνει το χαρτοφυλάκιο των συμμετοχών της σε μια σειρά από κλάδους, μεταξύ των οποίων ο τουρισμός και η μαζική εστίαση, στοχεύοντας τόσο στην εγχώρια αγορά, όσο και σε διεθνείς τοποθετήσεις με υψηλές προοπτικές κερδοφορίας». 

Μεγαλύτερος μέτοχος με 28,43% της Centric είναι ο κ. Μάριος Διάκος, ενώ το 15,92% κατέχει η κυπριακή εταιρεία Adion Enterprises Ltd, το 9,97% η επίσης κυπριακή J&E Investments Ltd. και το 8,46% ο κ. Ροδόλφος Οντόνι.

Οι μέτοχοι της εισηγμένης, που θα κληθούν σύντομα να εγκρίνουν τη συμφωνία με τον βρετανικό όμιλο, θα βασιστούν και στην αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων που μεταβιβάζονται από τη Lazard.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v