Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Pimco: Δεν υπάρχει τελική συμφωνία για συμμετοχή στην Εθνική Ασφαλιστική

H PIMCO διευκρινίζει στο Euro2day.gr ότι δεν υπάρχει τελική συμφωνία, σε αυτή τη φάση, για συμμετοχή της στο σχήμα χρηματοδότησης της εξαγοράς του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής. Τα ερωτήματα που προκύπτουν και η ανάγκη για άμεσες διευκρινίσεις από την Exin.

Pimco: Δεν υπάρχει τελική συμφωνία για συμμετοχή στην Εθνική Ασφαλιστική

Νέα τροπή λαμβάνει η υπόθεση συγκρότησης σχήματος που θα αγοράσει το 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής καθώς η PIMCO διαψεύδει τελική συμφωνία για συμμετοχή της στο deal, την ώρα που πληροφορίες αναφέρουν ότι J. Calamos και J. Koudounis θα βάλουν λιγότερα χρήματα από αυτά για τα οποία είχαν δεσμευτεί αρχικώς.

Με ηλεκτρονική επιστολή στο Euro2day.gr, εκπρόσωπός της δηλώνει ότι η PIMCO δεν έχει συμφωνήσει ακόμη (σε αυτό το στάδιο) τη συμμετοχή της στο σχήμα χρηματοδότησης υπό την Exin Group.

Η παραπάνω διευκρίνιση από πλευράς PIMCO δημιουργεί ερωτήματα για το τι πραγματικά συμβαίνει και επιβάλλει να δοθούν άμεσες απαντήσεις από την Exin Group:

* Έχει εξασφαλίσει η Exin Group τα κεφάλαια που χρειάζονται για την εξαγορά του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής;

* Είναι αλήθεια ότι οι J. Calamos και J. Koudounis θα συμμετέχουν στο σχήμα χρηματοδότησης με λιγότερα κεφάλαια, σε σχέση με αυτά που είχαν δεσμευτεί ότι θα βάλουν, και επομένως θα υποβαθμιστούν από management partners της Exin σε limited partners;

* Έχει όντως κατατεθεί ο πλήρης φάκελος στην ΤτΕ από την περασμένη Τετάρτη και αν ναι, ποια είναι η βασική ομάδα των χρηματοδοτών της εξαγοράς και ποιο είναι το εταιρικό σχήμα στο οποίο προβλέπεται να μεταβιβασθεί το 75% της μεγαλύτερης εγχώριας ασφαλιστικής;

Πρόκειται για θεμελιώδη ερωτήματα καθώς η Exin αναδείχθηκε προτιμητέος επενδυτής στον διαγωνισμό για την πώληση του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής, με ένα σχήμα βασικών χρηματοδοτών από το οποίο οι δύο (J. Calamos, J. Koudounis) στους τρεις φέρονται να έχουν υπαναχωρήσει ως προς την αρχική τους δέσμευση για το ποσό των κεφαλαίων με τα οποία θα χρηματοδοτούσαν το deal.

Η παραπάνω φερόμενη υπαναχώρηση έγινε γνωστή μόλις σήμερα, έξι μήνες μετά την ανάδειξη της Exin ως προτιμητέου επενδυτή και αφού έχουν μεσολαβήσει μήνες καθυστερήσεων ως προς την υποβολή του φακέλου για την έγκριση της εξαγοράς από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Νωρίτερα το Euro2day.gr δημοσίευσε:

Σημαντικές αλλαγές έχουν επέλθει, σύμφωνα με πληροφορίες, στο σχήμα που θα αγοράσει το 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής καθώς εισέρχονται θεσμικοί επενδυτές όπως η PIMCO και η Berkshire Hathaway του W. Buffet, ενώ αντίστοιχα μειώνεται η συμμετοχή των J. Calamos και J. Koudounis.

Όπως έγραψε χθες η Καθημερινή, PIMCO και W. Buffet φέρονται μεταξύ των χρηματοδοτών της Exin Group για την εξαγορά του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής. Η παραπάνω πληροφορία επιβεβαιώνεται από την πλευρά της Exin, ενώ διευκρινίζεται ότι υπάρχει, επίσης, δέσμευση από την EBRD για τη χρηματοδότηση του σχήματος.

Η είσοδος στο σχήμα των PIMCO και Berkshire Hathaway έρχεται να καλύψει τη χαμηλότερη συμμετοχή, σε σχέση με αυτή για την οποία αρχικώς είχαν δεσμευτεί, από τους J. Calamos και J. Koudounis, οι οποίοι, σε αυτή την περίπτωση, θα υποβαθμιστούν από management partners της Exin σε limited partners.

Αντίθετα, ο M. Fairfield θα παραμείνει στους βασικούς μετόχους της Exin, αναδεικνυόμενος, πλέον, στον ιθύνοντα νου του εγχειρήματος. Δεν είναι τυχαίο ότι χειρίστηκε με προσωπικές επισκέψεις στην Αθήνα την ανησυχία που προκάλεσε στην Τράπεζα της Ελλάδος η καθυστέρηση υποβολής στοιχείων του φακέλου από πλευράς Exin.

Μετά από τουλάχιστον δίμηνη καθυστέρηση, ο πλήρης φάκελος για την εξαγορά κατατέθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, στην Τράπεζα της Ελλάδος, την περασμένη εβδομάδα. Αν οι πληροφορίες ισχύουν, τότε το σχήμα χρηματοδότησης έχει «κλειδώσει» με τη συμμετοχή των PIMCO και Berkshire Hathaway.

Δεν έχει διευκρινισθεί αν οι σημαντικές αλλαγές που επήλθαν στο σχήμα χρηματοδότησης της εξαγοράς συνεπάγονται και αλλαγές στη δομή του deal. Με βάση την πλέον πρόσφατη ενημέρωση, η Τράπεζα της Ελλάδος είχε υποδείξει το 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής να περάσει κάτω από την Exin Holdings, που εδρεύει στην Ολλανδία, αφού αγορασθεί από την Exin Partners. Υπόδειξη που αποδέχθηκε η πλευρά της Exin.

Σημειώνεται ότι ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την ολοκλήρωση της συναλλαγής ως τα τέλη του 2017, λόγω, όμως, της καθυστέρησης στην υποβολή πλήρους φακέλου στην Τράπεζα της Ελλάδος, η πώληση αναμένεται να ολοκληρωθεί ως τα τέλη Φεβρουαρίου, όταν, δηλαδή, θα ξεκινά η άσκηση προσομοίωσης.

Σε αυτή την περίπτωση, η επίπτωση της συναλλαγής στο σταθμισμένο σε κίνδυνο ενεργητικό και στα κεφάλαια της Εθνικής θα συνυπολογιστούν στη Διαδικασία Εποπτικής Αξιολόγησης (SREP). 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v