Αλλάζει το σχήμα που αγοράζει την Εθνική Ασφαλιστική

Μπαίνουν στο σχήμα PIMCO καθώς και εταιρεία συμφερόντων του W. Buffet. Υποχωρεί η συμμετοχή των Calamos, Κουδούνη οι οποίοι γίνονται πλέον απλοί μέτοχοι. Κατατέθηκε ο πλήρης φάκελος στην Τράπεζα της Ελλάδος. Προχωρά η διαδικασία.

Αλλάζει το σχήμα που αγοράζει την Εθνική Ασφαλιστική

Σημαντικές αλλαγές έχουν επέλθει, σύμφωνα με πληροφορίες, στο σχήμα που θα αγοράσει το 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής καθώς εισέρχονται θεσμικοί επενδυτές, όπως η PIMCO και η Berkshire Hathaway του W. Buffet, ενώ αντίστοιχα μειώνεται η συμμετοχή των J Calamos και J. Koudounis.

Όπως έγραψε χθες η Καθημερινή, PIMCO και W. Buffet φέρονται μεταξύ των χρηματοδοτών της Exin Group για την εξαγορά του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής. Η παραπάνω πληροφορία επιβεβαιώνεται από την πλευρά της Exin, ενώ διευκρινίζεται ότι υπάρχει, επίσης, δέσμευση από την EBRD για τη χρηματοδότηση του σχήματος.

Η είσοδος στο σχήμα των PIMCO και Berkshire Hathaway έρχεται να καλύψει τη χαμηλότερη συμμετοχή, σε σχέση με αυτή για την οποία, αρχικώς, είχαν δεσμευτεί, από τους J. Calamos και J. Koudounis, οι οποίοι, σε αυτή την περίπτωση, θα υποβαθμιστούν από management partners της Exin σε limited partners.

Αντίθετα, ο M. Fairfield θα παραμείνει στους βασικούς μετόχους της Exin, αναδεικνυόμενος, πλέον, στον ιθύνοντα νου του εγχειρήματος. Δεν είναι τυχαίο ότι χειρίστηκε με προσωπικές επισκέψεις στην Αθήνα την ανησυχία που προκάλεσε στην Τράπεζα της Ελλάδος η καθυστέρηση υποβολής στοιχείων του φακέλου από πλευράς Exin.

Μετά από τουλάχιστον δίμηνη καθυστέρηση ο πλήρης φάκελος για την εξαγορά, κατατέθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, στην Τράπεζα της Ελλάδος, την περασμένη εβδομάδα. Αν οι πληροφορίες ισχύουν, τότε το σχήμα χρηματοδότησης έχει «κλειδώσει» με τη συμμετοχή των PIMCO και Berkshire Hathaway.

Δεν έχει διευκρινισθεί αν οι σημαντικές αλλαγές, που επήλθαν στο σχήμα χρηματοδότησης της εξαγοράς, συνεπάγονται και αλλαγές στην δομή του deal. Με βάση την πλέον πρόσφατη ενημέρωση, η Τράπεζα της Ελλάδος είχε υποδείξει το 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής να περάσει κάτω από την Exin Holdings, που εδρεύει στην Ολλανδία, αφού αγορασθεί από την Exin Partners. Υπόδειξη που αποδέχθηκε η πλευρά της Exin.

Σημειώνεται ότι ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την ολοκλήρωση της συναλλαγής ως τα τέλη του 2017, λόγω, όμως, της καθυστέρησης στην υποβολή πλήρους φακέλου στην Τράπεζα της Ελλάδος, η πώληση αναμένεται να ολοκληρωθεί ως τα τέλη Φεβρουαρίου, όταν, δηλαδή, θα ξεκινά η άσκηση προσομοίωσης.

Σε αυτή την περίπτωση η επίπτωση της συναλλαγής στο σταθμισμένο σε κίνδυνο ενεργητικό και στα κεφάλαια της Εθνικής θα συνυπολογιστούν στη Διαδικασία Εποπτικής Αξιολόγησης (SREP).


Χρήστος Κίτσιος kitsios@euro2day.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus