Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νηρεύς-Σελόντα: Βελτίωση προσφορών επιδιώκουν οι τράπεζες

Οι παράλληλες συζητήσεις των συμβούλων με Amerra και Διόρασις, έως ότου συμφωνηθεί -με έναν από τους δύο- αποδεκτό σχέδιο σύμβασης πώλησης (SPA). Η διαδικασία για την ανάδειξη προτιμητέου επενδυτή και το χρονοδιάγραμμα.

Νηρεύς-Σελόντα: Βελτίωση προσφορών επιδιώκουν οι τράπεζες

Τη βελτίωση των όρων, υπό τους οποίους είναι διατεθειμένοι να αποκτήσουν το 74,8% της Νηρεύς και το 82,6% της Σελόντα, ζητούν από Διόρασις και Amerra οι πωλήτριες τράπεζες, επιδιώκοντας να βελτιστοποιήσουν, έμμεσα, τη συνολική αποτίμηση, που έχουν προσφέρει για τους δύο ομίλους οι προαναφερόμενοι επενδυτές.

Όπως είναι γνωστό, οι προσφορές των Amerra και Διόρασις κρίθηκαν ως οι καλύτερες από τις πέντε δεσμευτικές που κατατέθηκαν, με κριτήρια τη συνολική αξία (enterprise value) στην οποία αποτιμούν τους δύο ομίλους και τις υποβληθείσες παρατηρήσεις επί του σχεδίου σύμβασης πώλησης (SPA).

Αμέσως μετά την ενημέρωση, μικτό κλιμάκιο από τους τρεις συμβούλους, με επικεφαλής στέλεχος της Lazard, ξεκίνησε παράλληλες συζητήσεις με τους δύο επενδυτές, αντικείμενο των οποίων είναι η διαμόρφωση ενός κοινά αποδεκτού από πωλητές και επενδυτή νομικού κειμένου για το σχέδιο σύμβασης πώλησης.

Στόχος της πλευράς των πωλητών είναι να συμφωνηθεί SPA χωρίς -σοβαρές- αιρέσεις. Διευκρινίζεται, μάλιστα, ότι στην περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία με έναν εκ των δύο επενδυτών για το νομικό κείμενο, αυτός θα ανακηρυχθεί αυτόματα προτιμητέος, χωρίς να μεσολαβήσει περίοδος αποκλειστικών διαπραγματεύσεων.

Την ίδια στιγμή, η διαδικασία δεν είναι «κλειδωμένη». Και οι πέντε επενδυτές που φέρονται να κατέθεσαν δεσμευτικές προσφορές μπορούν να επανέλθουν με βελτιωμένη πρόταση, η οποία θα αξιολογηθεί από τους συμβούλους. Σύμφωνα με τις ως τώρα πληροφορίες, δεν έχει κατατεθεί κάποια βελτιωμένη προσφορά, παρά τη σχετική φημολογία.

Ο χρόνος που θα απαιτηθεί για να ολοκληρωθεί η τεχνική συζήτηση δεν είναι δυνατόν να εκτιμηθεί, λόγω της πολυπλοκότητας των προσφορών, των αρχιτεκτονικών διαφορών που έχουν, αλλά και του πλήθους των πωλητών (σ.σ. τέσσερις τράπεζες με διαφορετική έκθεση, καλύψεις και αποτίμηση αξίας equity).

Η γενική κατεύθυνση, που έχει δώσει το διατραπεζικό όργανο, NPLs Forum, είναι η διαδικασία να τρέξει, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, ώστε να ολοκληρωθεί πριν το τέλος Απριλίου. Αν το παραπάνω χρονοδιάγραμμα επιτευχθεί, η συναλλαγή θα συνυπολογισθεί από την ΕΚΤ κατά τη διαδικασία εποπτικής αξιολόγησης (SREP), που θα ακολουθήσει το stress test.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v