Skroutz: Πώς κυριάρχησε η ιδρυτική και διοικητική ομάδα

Την απόκτηση της απόλυτης πλειοψηφίας, μαζί με τα 13α γενέθλια της εταιρίας τους, γιορτάζουν οι ιδρυτές της δημοφιλούς πλατφόρμας. Η εξέλιξη της εταιρίας, η αποτίμηση και οι νέοι στρατηγικοί χρηματοδότες.

Skroutz: Πώς κυριάρχησε η ιδρυτική και διοικητική ομάδα

Με τη συμπλήρωση των 13 γενεθλίων της, η Skroutz ανήκει πλέον εξ ολοκλήρου στους ιδρυτές της Βασίλη Δήμο, Γιώργο Αυγουστίδη και Γιώργο Χατζηγεωργίου, καθώς χθες ολοκληρώθηκε η πώληση και μεταβίβαση του 50% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας από την εισηγμένη Diοnic προς την ομάδα βασικών μετόχων της δημοφιλούς πλατφόρμας.  

Έτσι έληξε ουσιαστικά μια δεκαετής συνεργασία με τον στρατηγικό μέτοχο, που αρχικώς είχε υποστηρίξει χρηματοδοτικά την ομάδα των ιδρυτών -αλλά  εδώ και καιρό παρέμενε «παθητικός»- καθώς και μια διαδικασία διεκδίκησης του εν λόγω ποσοστού, που διήρκησε περισσότερο από 1,5 χρόνο.

Υπενθυμίζεται πως η Dionic είχε θέσει ως ενέχυρο το 50% που κατείχε στη Skroutz, ως ένα «ασημικό» για να εξασφαλίσει τραπεζικό δανεισμό. Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του δανεισμού της, ωστόσο, το συγκεκριμένο ποσοστό τέθηκε προς πώληση από τις πιστώτριες τράπεζες μέσω διαγωνισμού. Επειδή το 50%-50% δεν αντέχεται ούτε  στο ποδόσφαιρο αλλά ούτε και στην επιχειρηματικότητα, οι τρεις συνεργάτες -οι οποίοι στο μεταξύ είχαν δημιουργήσει μια εταιρία με δομή, αυξανόμενο κύκλο εργασιών και κέρδη, υψηλή αναγνωρισιμότητα και σχέδια διεθνούς επέκτασης- έσπευσαν να το διεκδικήσουν.

Σφήνα στη διαδικασία εισήλθε και ο όμιλος Viva με δεσμευτική προσφορά, η οποία ωστόσο δεν νίκησε την πρόταση των ιδρυτών, η οποία τελικώς διαμορφώθηκε στα 10.001.000 ευρώ, ωθώντας τη συνολική αποτίμηση της εταιρίας λίγο πάνω από τα 20 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, η αρχική αποτίμηση του 50% της Skroutz τοποθετούνταν στα 5 εκατ. ευρώ.

Tο ποσό διόλου ευκαταφρόνητο, ωστόσο, οι ιδρυτές της εταιρίας -η οποία μέχρι σήμερα δεν διαθέτει τραπεζικό δανεισμό και σύμφωνα με πληροφορίες διέθετε τη δυνατότητα απόκτησης δανειακής χρηματοδότησης τουλάχιστον από μία ελληνική τράπεζα- κατάφεραν να χρηματοδοτήσουν την εξαγορά με ίδια κεφάλαια αλλά και να προσελκύσουν επενδυτές. Πρόκειται για το SouthBridge Europe Mezzanine, εταιρία επενδύσεων με έδρα το Λουξεμβούργο που συμμετέχει και σε άλλες ελληνικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμμετοχή του SouthBridge αφορά στη σύναψη μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου, 5ετούς διάρκειας, το οποίο στη λήξη του δύναται να μετατραπεί σε μετοχική συμμετοχή ύψους 15% στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας.

Η ιστορία της Skroutz.gr ξεκινά με όλα τα στερεότυπα που συνοδεύουν τις startups εταιρίες ανά τον κόσμο.  Τρεις ιδρυτές, επιστήμονες και όχι επιχειρηματίες, που στεγάζονται αρχικά σ' ένα υπόγειο για να δοκιμάσουν την ιδέα τους, να κάνουν δοκιμές, να αποτύχουν και να ξαναπροσπαθήσουν, διατηρώντας παράλληλα την «πρωινή» τους δουλειά, ώστε να βιοπορίζονται.

Το βασικό στοιχείο ωστόσο που διαφοροποιεί το εγχείρημα της Skroutz.gr είναι ότι δεν είχε την τύχη της πλειονότητας των startups. Πέτυχε, επιβίωσε, αναπτύσσεται χρόνο με τον χρόνο και μάλιστα με ίδια κεφάλαια. Αισίως μπαίνει ημερολογιακά στη φάση της «εφηβείας», συμπληρώνοντας σχεδόν 13 χρόνια ύπαρξης από τον Φεβρουάριο του 2005, οπότε και επισήμως ιδρύθηκε, έχοντας ωστόσο συμπυκνώσει εμπειρία, που επιχειρηματικά την καθιστά ώριμη. Σήµερα πια το «ανορθόγραφο» Skroutz.gr αποτελεί ένα καθιερωµένο digital brand, µε µηνιαία επισκεψιµότητα από 7 εκατομμύρια χρήστες. Παράλληλα, έγινε μια εταιρία που αναπτύσσεται κατά μέσο όρο με 25% ετησίως στα βασικά της μεγέθη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v