Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η... «υπό αίρεση» αύξηση κεφαλαίου της Axon Holdings

Τα σχέδια του Θωμά Λιακουνάκου, όπως τα ανέλυσε στη χθεσινή Γενική Συνέλευση των μετόχων. Οι επιδιώξεις των funds, οι πολυμέτωπες δικαστικές διενέξεις και οι… «καραμπόλες» στη Euromedica.

Η... «υπό αίρεση» αύξηση κεφαλαίου της Axon Holdings

Την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με σκοπό την άντληση ποσού έως 14 εκατ. ευρώ ψήφισε η χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση της Axon Συμμετοχών (ελάχιστη τιμή διάθεσης το 0,60 ευρώ), ωστόσο η ολοκλήρωση της συγκεκριμένης κίνησης θα γίνει υπό την προϋπόθεση ότι στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα ένας ή περισσότεροι από τους φερόμενους επενδυτές (έγινε λόγος για τρία funds) θα έρθει σε συμφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς.

Και όλα αυτά, όταν μόλις αύριο η Τράπεζα αναμένεται να ζητήσει στις δικαστικές αίθουσες την ανάληψη της ειδικής διαχείρισης της Axon Συμμετoχών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον βασικό μέτοχο της εισηγμένης κ. Θωμά Λιακουνάκο:

• Υπάρχουν τρία ενδιαφερόμενα funds που έχουν ήδη επικοινωνήσει με την Τράπεζα Πειραιώς και είναι διατεθειμένα να καταβάλουν στην επικείμενη ΑΜΚ έως 14 εκατ. ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι τα υπόλοιπα δάνεια προς την Τράπεζα θα κουρευτούν μέσω άμεσου ή έμμεσου τρόπου (π.χ. αγορά αυτών με discount). Άρα η επιτυχία της ψηφισθείσας αύξησης κεφαλαίου εξαρτάται από το κατά πόσο η Τράπεζα θα συναινέσει στις σχετικές προτάσεις που θα της υποβληθούν.

• Η προτεινόμενη λύση της διοίκησης είναι προς το συμφέρον τόσο των μετόχων της Axon Συμμετoχών όσο και της Τράπεζας Πειραιώς, γιατί η τελευταία θα εισπράξει μεγαλύτερα ποσά σε σχέση με αυτά που θα καρπωθεί, αν τελικά αναλάβει την «ειδική διαχείριση». Ειδικότερα, ο κ. Λιακουνάκος κατηγόρησε την τράπεζα πως δεν επέλεξε άλλες μεθόδους, όπως ο εξωδικαστικός συμβιβασμός και η πώληση των δανείων, αλλά τη χειρότερη λύση για τα συμφέροντα των μετόχων και της ίδιας της Πειραιώς, που είναι η διεκδίκηση της ειδικής διαχείρισης.

• Σε περίπτωση που επιλυθεί το δανειοδοτικό άνοιγμα της Axon Συμμετoχών, τότε θα ανοίξει ο δρόμος και για μια ικανοποιητική λύση στη Euromedica (η Axon κατέχει το 47% αυτής), είτε μέσα από αγορά των δανείων που σήμερα κατέχει η Farallon, είτε με πώληση τμήματος της περιουσίας της Euromedica. «Είμαστε ανοιχτοί στο να διαπραγματευθούμε και να συμφωνήσουμε με τη Farallon, διαφορετικά υπάρχουν και άλλες λύσεις, και άλλα funds» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Μπαράζ δικαστικών εξελίξεων

Παράλληλα, η διοίκηση του ομίλου έχει κινήσει μια σειρά δικαστικών ενεργειών και ειδικότερα:

Πρώτον, η θυγατρική Euromedica έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας εναντίον του τρόπου εφαρμογής του claw back, γιατί υποστηρίζει πως πλήττεται πολλαπλάσια από τις άλλες εταιρείες του κλάδου (λόγω της γεωγραφικής της επέκτασης και του ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των πελατών του Ομίλου κάνουν χρήση των βιβλιαρίων ασθενείας τους).

Δεύτερον, έχει κινηθεί εναντίον της διαδικασίας πώλησης των δανείων της Euromedica, κατηγορώντας την Deutsche Bank ότι ως ενδιάμεσος χειριστής απέρριψε καλύτερες προτάσεις από αυτή της Farallon και

τρίτον, ήδη έχει ξεκινήσει η δικαστική διαμάχη με την ίδια τη Farallon, με τη Euromedica να κερδίζει χθες (έγιναν μερικώς δεκτά τα αιτήματά της) την απαγόρευση της πώλησης των δανείων από την πλευρά της Farallon τουλάχιστον έως την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων στις 22 Μαΐου. Ωστόσο, το ξένο fund φαίνεται να διατηρεί το δικαίωμα να προχωρεί σε «πράξεις εκτέλεσης».

Η έκβαση και ο χρονικός ορίζοντας αυτών των δικαστικών μαχών δεν μπορεί φυσικά να προβλεφθεί με ασφάλεια.

Σε κάθε περίπτωση, «κλειδί» στην όλη υπόθεση αποτελεί η στάση που θα κρατήσει τελικά η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία αν τελικά επιμείνει και κερδίσει δικαστικά την ανάληψη της ειδικής διαχείρισης της Axon, τότε -όπως εκτιμούν και δεν επιθυμούν κύκλοι προσκείμενοι στη διοίκηση της εισηγμένης- θα επιδιώξει τη ρευστοποίηση του 47% των μετοχών της Euromedica στη Farallon, με αποτέλεσμα η τελευταία να ανεβάσει το ποσοστό της στο 64,5%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v