Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Coral: «Γκάζι» για τζίρο 2,4 δισ. και επενδύσεις 34,5 εκατ. ευρώ

Τα σχέδια της θυγατρικής της Motor Oil για Ελλάδα και Βαλκάνια. Στο ταμπλό από χθες οι ομολογίες της Coral. Πώς θα κατανεμηθούν φέτος τα 34,5 εκατ. ευρώ. Σύντομα η δραστηριοποίηση και στην προμήθεια φυσικού αερίου.

Coral: «Γκάζι» για τζίρο 2,4 δισ. και επενδύσεις 34,5 εκατ. ευρώ

Με φιλόδοξους στόχους για το 2018 όπως η άνοδος του κύκλου εργασιών στα περίπου 2,4 δισ. ευρώ και η υλοποίηση επενδύσεων 34,5 εκατ. ευρώ, η Coral, θυγατρική της Motor Oil, είδε από χθες τις ομολογίες της να κάνουν πρεμιέρα στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Μετά από μία επιτυχημένη έκδοση ομολογιακού δανείου, χωρίς τυμπανοκρουσίες κι εν μέσω των θυελλωδών ημερών λόγω της Folli Follie, η εταιρία άντλησε 90 εκατ. ευρώ, έχοντας λάβει προσφορές 342,14 εκατ. ευρώ. Ήταν δηλαδή 3,80 φορές υψηλότερες από το ποσό που η εταιρία ζητούσε.

Η εμπιστοσύνη των επενδυτών ήταν αδιαμφισβήτητη, με τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Πέτρο Τζαννετάκη, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της Coral μετά το καμπανάκι της έναρξης διαπραγμάτευσης των ομολογιών, να δείχνει την πεποίθησή του για ακόμη καλύτερη πορεία της θυγατρικής:

«Η εταιρία μεγαλώνει και αντικειμενικοποιεί τη λειτουργία της. Η Μotor Oil δεν χρειάζεται να δώσει την εγγύησή της για την Coral. Θα σταθεί στα πόδια της μέσα από επενδύσεις 34,5 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια».

Ο κ. Τζαννετάκης εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα για θετική πορεία της Coral -έστω και με έμμεσο τρόπο στο χρηματιστήριο-, ανάλογη με εκείνη της μητρικής εταιρίας. Θυμήθηκε μάλιστα την είσοδο της Μotor Oil στο χρηματιστήριο το 2001: «Η προσωπική μου εμπειρία δείχνει αυτό. Και θυμάμαι το 2001, όταν ο Βαρδής Βαρδινογιάννης και οι Άραβες έκριναν πως για την αντικειμενικοποίηση της εταιρίας ο ενδεδειγμένος και σωστός τρόπος ήταν η εισαγωγή της στο χρηματιστήριο».

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του ομίλου της Coral, ο γενικός διευθυντής Γεώργιος Χατζόπουλος έθεσε ως στόχο την επίτευξη κύκλου εργασιών για φέτος περίπου στα 2,4 δισ. ευρώ από 2 δισ. το 2017. Απέδωσε την αύξηση στην ανοδική τροχιά των τιμών των καυσίμων καθώς και στην επέκταση των δραστηριοτήτων στα ναυτιλιακά καύσιμα.

Ο γενικός διευθυντής έδωσε έμφαση επίσης στην έξοδο της Coral στη βαλκανική αγορά. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «γινόμαστε ελληνική πολυεθνική εταιρία». Ανέφερε την εξαγορά που έκανε η Coral πέρυσι των 32 πρατηρίων της Lukoil στην Κύπρο καθώς και την επικείμενη έναρξη λειτουργίας δύο πρατηρίων στη Σερβία. Παράλληλα, η εταιρία έχει ιδρύσει και δύο θυγατρικές σε Μαυροβούνιο και FYROM, όπου στις χώρες αυτές θα δραστηριοποιείται μέσω της εμπορίας πετρελαιοειδών.

Η Coral έχει το δικαίωμα χρήσης του σήματος Shell έως το 2028 για την Κύπρο και έως το 2027 για τις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες.

Ο κ. Χατζόπουλος έδωσε έμφαση στην κυπριακή αγορά, εκτιμώντας ότι σύντομα το μερίδιο της Coral, μέσω των σημάτων της Shell, από το 8% θα ανέβει στο 15%, με 50 πρατήρια.

Σε σχέση με τη διάθεση των 34,5 εκατ. ευρώ, ο γενικός διευθυντής έκανε γνωστό ότι τα 16 εκατ. αφορούν στην προσθήκη νέων και την ανακατασκευή υφιστάμενων πρατηρίων, τα 11,2 εκατ. προορίζονται για την επέκταση σε νέες αγορές και τα 7,3 εκατ. ευρώ για το λογισμικό, τη μηχανογράφηση, τις αναβαθμίσεις και βελτιώσεις των εγκαταστάσεων.

Η Coral έχει στη λιανική 740 πρατήρια υπό το σήμα της Shell, εκ των οποίων τα 306 είναι ιδιολειτουργούμενα. Μέσα από το πρόγραμμα ανταμοιβής πελατών (Smart Club) έχει 830.000 πελάτες και 200.000 συναλλαγές ημερησίως.

Επιπλέον, η εταιρία αναμένεται σύντομα να έχει και νέα στην προμήθεια φυσικού αερίου, έχοντας σε πιλοτικό πρόγραμμα 18 πελάτες. Δυναμικά επεκτείνει επίσης τις δραστηριότητές της στη ναυτιλία, έχοντας τη δυνατότητα ανεφοδιασμού όλων των τύπων πλοίων με παρουσία στα μεγαλύτερα λιμάνια της Ελλάδας αλλά και στα αεροπορικά καύσιμα.

Φυσικά, στα ατού της Coral περιλαμβάνονται οι πέντε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων με 72 δεξαμενές στην Ελλάδα, συνολικής χωρητικότητας 150.493 κυβικών μέτρων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v