Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπόθεση Folli Follie: Στον… αέρα η σύμβαση επανελέγχου από την EY;

Επιβεβλημένη η δημόσια τοποθέτηση των εμπλεκόμενων, μετά τις πληροφορίες ότι δεν έχει υπογραφεί η επίσημη σύμβαση μεταξύ Folli Follie και Ernst &Young για τον έλεγχο των λογιστικών στοιχείων. Η «μη απάντηση» της EY στο Euro2day.gr και τα καυτά ερωτήματα για την ουσία και τη διαδικασία της ανάθεσης.

Υπόθεση Folli Follie: Στον… αέρα η σύμβαση επανελέγχου από την EY;

Εδώ και μερικές ημέρες το Euro2day.gr έχει στη διάθεσή του πληροφορίες, προερχόμενες από διαφορετικές πηγές, οι οποίες αναφέρουν ότι δεν έχει υπογραφεί μεταξύ Ernst&Young (EY) και Folli Follie (FF Group) η επίσημη σύμβαση επανελέγχου από την πρώτη των ενοποιημένων χρηματοοικονομικών καταστάσεων 2017 της δεύτερης.

Τις παραπάνω πληροφορίες θέσαμε, ως οφείλαμε, υπόψη της EY, χωρίς να πάρουμε ξεκάθαρη απάντηση καθώς εκπρόσωπος της ελεγκτικής εταιρείας με τον οποίο συνομιλήσαμε, επικαλέστηκε τη... δέσμευση της εταιρείας περί απορρήτου των πελατών!

Περιμέναμε ότι η απάντηση θα ήταν «προφανώς και έχει υπογραφεί σύμβαση», καθώς θέμα απορρήτου απλά δεν υπάρχει. Διότι στις 14 Μαΐου 2018 η FF Group, με δημόσια ανακοίνωσή της, γνωστοποίησε ότι «ανέθεσε στην ανεξάρτητη διεθνή ελεγκτική εταιρεία Ernst&Young τον επανέλεγχο των ενοποιημένων χρηματοοικονομικών καταστάσεων της εταιρείας για τη χρήση 2017». Το επανέλαβε, μάλιστα, με την προ ημερών ανακοίνωσή της, που ενημέρωνε το επενδυτικό κοινό για το έγγραφο αίτημα αναστολής της διαπραγμάτευσης των μετοχών της.

Κατά συνέπεια, η επίκληση του απορρήτου μοιάζει τουλάχιστον αμήχανη και δημιουργεί εύλογες απορίες, την ώρα, μάλιστα, που από την πρόοδο και την ακρίβεια του επανελέγχου κρίνονται πολλά, όχι μόνο για την πολύκροτη πλέον υπόθεση Folli Follie αλλά και για την αξιοπιστία των θεσμών που λειτουργούν στην εγχώρια αγορά.

Υπό το παραπάνω πρίσμα, είμαστε υποχρεωμένοι να θέσουμε το ερώτημα δημόσια και βεβαίως περιμένουμε από τις EY, FF Group, καθώς και την εποπτεύουσα Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να τοποθετηθούν ξεκάθαρα για το αν έχει υπογραφεί -και πότε- η σύμβαση μεταξύ της EY και της FF Group, εξέλιξη που επιτρέπει στην ελεγκτική να διενεργήσει απρόσκοπτα το έργο της.

Με βάση τις συγκλίνουσες από διαφορετικές πηγές πληροφορίες, σύμβαση δεν φαίνεται να είχε υπογραφεί ως τουλάχιστον τις 3 Ιουνίου. Εφόσον οι πληροφορίες ισχύουν, το πρόβλημα πιθανώς να προκύπτει από τον τρόπο με τον οποίο διενεργήθηκε η ανάθεση. Τυπικά, η διαδικασία ανάθεσης επανελέγχου οικονομικών καταστάσεων πρέπει να κινείται από την ανεξάρτητη Επιτροπή Ελέγχου κάθε εταιρείας.

Συνέβη αυτό στην περίπτωση της FF Group; Συνεδρίασε η Ελεγκτική Επιτροπή, υπό τον Ζαχαρία Μαντζαβίνο, μη εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ και ανέθεσε, κατόπιν διερεύνησης ενδιαφέροντος, το έργο επανελέγχου των οικονομικών καταστάσεων, χρήσης 2017, στην EY ή υπήρξε απευθείας ανάθεση από τη διοίκηση της εισηγμένης; Έχει συνεδριάσει η Επιτροπή Ελέγχου της FF Group για το θέμα ή ισχύουν οι πληροφορίες, που ουδέποτε διαψεύστηκαν, για την παραίτηση του ενός από τα τρία μέλη της, Ευ. Κουμανάκου;

Υψηλόβαθμα στελέχη ελεγκτικών εταιρειών, με τα οποία συνομίλησε το Euro2day.gr, αναφέρουν ότι ουδέποτε βολιδοσκοπήθηκαν για εκδήλωση ενδιαφέροντος ανάληψης του συγκεκριμένου έργου. Ακόμη και αν οι παραπάνω μεγάλες εταιρείες για κάποιους λόγους εξαιρέθηκαν από την περίμετρο της διερεύνησης ενδιαφέροντος, κι ακόμη κι αν με κάποιο τρόπο η ΕΥ διερευνά όσα υποτίθεται ότι διερευνά, μια σειρά από επίσης καίρια ερωτήματα ως προς την ουσία της διαδικασίας παραμένουν:

1. Σε ποιον αναφέρεται εντός FF Group η Ernst & Young; Στη διοίκησή της ή στο αρμόδιο, με βάση τις αρχές εταιρικής διακυβέρνησης, όργανο της ανεξάρτητης Επιτροπής Ελέγχου;

2. Διεξάγεται απρόσκοπτα η παροχή στοιχείων ή υπάρχουν δυσκολίες όπως αυτές που υποχρέωσαν την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να υποβάλει μηνυτήρια αναφορά;

3. Ήλεγξε η Ε.Κ. αν ακολουθήθηκε, σωστά, με βάση δηλαδή τους σχετικούς νόμους, η διαδικασία ανάθεσης του έργου ανεξάρτητου ελέγχου στην EY;

Η απρόσκοπτη ολοκλήρωση του ελέγχου και η απόδοση του πορίσματος στην ανεξάρτητη Επιτροπή Ελέγχου της FF Group κι εν συνεχεία προφανώς στις αρχές αποτελεί καθοριστικό στοιχείο της υπόθεσης για το επενδυτικό κοινό, τους πιστωτές, τους προμηθευτές, τους πελάτες και τους εργαζόμενους στον όμιλο καθώς θα δώσει την πραγματική οικονομική θέση του ομίλου.

Άλλωστε τριάντα τέσσερις ημέρες μετά την έκθεση-κόλαφο της QCM, η αγορά μετράει κυρίως χαμένο χρόνο και ελάχιστη ουσιαστική ενημέρωση.

ΥΓ: Το γεγονός ότι η ανεξάρτητη Επιτροπή ελέγχου της Folli Follie, μιας απο τις μεγαλύτερες ελληνικές εισηγμένες εταιρίες, προεδρεύεται από τον κ. Μαντζαβίνο, πεθερό του CEO Τζώρτζη Κουτσολιούτσου, οφείλει επίσης να καταγραφεί. Υπό τις σημερινές συνθήκες, δίνει, δυστυχώς, το στίγμα μιας γενικότερης κατάστασης (και ανοχής) που επικρατεί ακόμη στη χώρα μας, σε θέματα που άπτονται της εταιρικής διακυβέρνησης κι αφορούν εντέλει στις αρχές μα και όλους όσοι ασχολούνται με την αγορά από οιοδήποτε «πόστο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v