Δείτε εδώ την αποκλειστική μας συνεργασία

Αναστολή διαπραγμάτευσης για Folli Follie και πιέσεις από τράπεζες

Το Χρηματιστήριο ανακοίνωσε την αναστολή της διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρείας. Το αίτημα διατυπώθηκε από τη Folli Follie. Εξασφαλίσεις έναντι των δανείων ζητούν οι τράπεζες. Μετοχές της Dufry, η συμμετοχή στα Αττικά Πολυκαταστήματα και ακίνητα, τα βασικότερα assets της εισηγμένης. Η αντίδραση του QCM.

Αναστολή διαπραγμάτευσης για Folli Follie και πιέσεις από τράπεζες

Αναστέλλεται η διαπραγμάτευση των μετοχών της Folli Follie, σύμφωνα με ανακοίνωση από το Χρηματιστήριο Αθηνών. Oπως τονίζει το ΧΑ στην ανακοίνωσή του «μετά από αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, σε συνέχεια σχετικού αιτήματος της εταιρίας Folli Follie αναστέλλεται η διαπραγμάτευση των μετοχών της εταιρίας, από σήμερα 25 Μαΐου 2018, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 17 του ν. 3371/2005.

Από την ίδια ημερομηνία αναστέλλεται και η διαπραγμάτευση των παραγώγων προϊόντων  και των προϊόντων δανεισμού των μετοχών της εν λόγω εταιρίας».

Aπό την πλευρά της, η εταιρεία, με μια λιτή ανακοίνωση, τονίζει «ότι μετά την εξακολουθούμενη και συντονισμένη διασπορά παραπλανητικών ειδήσεων, η οποία έχει δημιουργήσει αδικαιολόγητα ένα έντονα αρνητικό κλίμα για την εταιρεία μας, με σχετικό έγγραφο αίτημά της, ζήτησε σήμερα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την αναστολή της διαπραγμάτευσης των κινητών αξιών της εταιρείας μας, που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών, προκειμένου να ολοκληρωθεί ο έλεγχος των οικονομικών καταστάσεων της εταιρείας μας από την ανεξάρτητη ελεγκτική εταιρεία Ernst & Young, στη διάθεση της οποίας η εταιρεία μας ήδη θέτει όλα τα ζητούμενα στοιχεία».

Σημειώνεται πως η μετοχή της εισηγμένης έχει δεχθεί ισχυρότατες πιέσεις την τελευταία περίοδο. Χθες ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στα 4,8 ευρώ, καταγράφοντας απώλειες 24,8%, ενώ σε διάστημα 30 ημερών, η τιμή της έχει υποχωρήσει κατά 70%.

Εξασφαλίσεις έναντι των δανείων ζητούν οι τράπεζες

Το Euro2day.gr μετέδωσε νωρίτερα ότι σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελληνικές τράπεζες, με επίσημο αίτημα που έχει διαβιβαστεί στη διοίκηση και στα στελέχη της εταιρίας, ζητούν πρόσθετες εξασφαλίσεις για τα δάνεια που έχουν χορηγήσει στον όμιλο Folli Follie.

Ενόσω διενεργείται ο ανεξάρτητος οικονομικός έλεγχος από την Ernst&Young, συνεχίζεται η διαβίβαση οικονομικών στοιχείων και πληροφοριών (μεταξύ των οποίων αναμένονται και τα τραπεζικά extrait πιστοποίησης των διαθέσιμων κεφαλαίων) προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, και ενώ ο έτερος βασικός μέτοχος της εισηγμένης -η κινεζική Fosun- έχει ζητήσει διευκρινίσεις, ενεργοποιήθηκαν τα αντανακλαστικά των πιστωτριών τραπεζών που ζητούν αυξημένα εχέγγυα για τις χορηγήσεις.

Παρά το ότι οι υποχρεώσεις της εισηγμένης εξυπηρετούνται κανονικά έως σήμερα, οι τράπεζες ζητούν την ενεχυρίαση μετοχών ή άλλων παγίων στοιχείων της Folli Follie, όπως το ποσοστό που διακρατεί η εισηγμένη στην ελβετική εταιρία Dufry (το οποίο σύμφωνα με την αναλυτική κατάσταση του 2017 αποτιμάται στα βιβλία της εισηγμένης έναντι 152,4 εκατ. ευρώ), το ποσοστό ύψους 47% που κατέχει στη θυγατρική Αττικά Πολυκαταστήματα, αλλά και ακίνητα.

Σε κάθε περίπτωση, για την ενεχυρίαση των παραπάνω στοιχείων, που αφορούν σημαντικά μέρη του ενεργητικού της εισηγμένης, απαιτούνται εγκρίσεις και συναινέσεις τόσο από τους μετόχους των παραπάνω εταιριών, όσο και από τους υπόλοιπους πιστωτές της Folli Follie. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρία έχει συνάψει δύο ομολογιακά δάνεια, πραγματοποιώντας διεθνείς εκδόσεις.

Σε ό,τι αφορά τον αμιγώς τραπεζικό της δανεισμό και σύμφωνα με την αναλυτική έκθεση του 2017, αυτός ανέρχεται σε 111,8 εκατ. ευρώ για τον όμιλο και σε 47,059 εκατ. ευρώ για τη μητρική εταιρία, που εδρεύει στην Ελλάδα.

Το Euro2day.gr επιχείρησε να επικοινωνήσει με τους υπεύθυνους επικοινωνίας της εταιρίας, προκειμένου να λάβει απάντηση επί του συγκεκριμένου ζητήματος των εξασφαλίσεων αλλά και επί της πληροφορίας που θέλει τον CEO και αντιπρόεδρο του ομίλου Τζώρτζη Κουτσολιούτσο να επιστρέφει σήμερα στην Αθήνα, μετά από πολυήμερη απουσία στον Χονγκ Κονγκ. Δυστυχώς, δεν κατέστη δυνατό να επικοινωνήσουμε.

H αντίδραση του QCM

Aπό την πλευρά του, το QCM μέσω twitter σχολιάζει τις εξελίξεις για τη Folli Follie.

Πέννυ Κούτρα [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v