Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μυτιληναίος: Τα σχέδια για το φυσικό αέριο και οι νέες επενδύσεις

Οι στόχοι της εισηγμένης στην ελληνική αγορά ενέργειας και η κόντρα με συμφέροντα στο φυσικό αέριο. Γιατί θα διεκδικήσει τη ΔΕΠΑ και τις λιγνιτικές της ΔΕΗ. Πώς στέκεται στον πόλεμο των δασμών. Ποιο είναι το όπλο της Μυτιληναίος.

Μυτιληναίος: Τα σχέδια για το φυσικό αέριο και οι νέες επενδύσεις

Νικητής σε δύο φλεγόμενα μέτωπα εκτός κι εντός των συνόρων, αντίστοιχα, φιλοδοξεί να βγει η Μυτιληναίος, έχοντας θωρακιστεί με το όπλο του εταιρικού μετασχηματισμού της.

Το πρώτο έχει να κάνει με την ελληνική αγορά ενέργειας και τις «τρομακτικές αλλαγές» που διαβλέπει ο πρόεδρος της εισηγμένης Ευάγγελος Μυτιληναίος και συγκεκριμένα στον κλάδο του φυσικού αερίου, όπου όπως είπε χαρακτηριστικά στη διάρκεια της χθεσινής γενικής συνέλευσης των μετόχων: «Τα συμφέροντα στην αγορά του φυσικού αερίου είναι μεγαλύτερα από εκείνα του ηλεκτρισμού. Τα απόνερά του αρκούν να προκαλέσουν επιχειρηματικές, και όχι μόνο, αναταράξεις».

Το δεύτερο μέτωπο που καλείται να λειτουργήσει η εταιρία είναι εκείνο των διεθνών αγορών και ιδίως της μεταλλουργίας, μετά το σκηνικό του εμπορικού πολέμου που έχει στηθεί: «Αν κι έχουμε βγει ωφελημένοι, εντούτοις προσεύχομαι να μην επεκταθεί. Κανείς δεν ξέρει τις διαστάσεις του, ιδίως αν τεθούν σε ισχύ αντίμετρα. Ο Τραμπ είναι απρόβλεπτος», εξομολογήθηκε ο ισχυρός άνδρας της Μυτιληναίος.

Η εγχώρια αγορά φυσικού αερίου

Στην ελληνική αγορά ενέργειας αναμένονται τεκτονικές αλλαγές με το σπάσιμο των μονοπωλίων της ΔΕΠΑ και της ΔEH, που δρομολογήθηκαν κατόπιν των εφαρμογών των συμφωνιών ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές. Οι μεγάλοι εγχώριοι «παίκτες» λαμβάνουν θέσεις προκειμένου να αποκτήσουν μερίδια στο φυσικό αέριο καθώς και στην ηλεκτρονική ενέργεια.

Η Μυτιληναίος διέβλεψε χρόνια πριν τις ευκαιρίες, αλλά και τον πόλεμο που πρόκειται να ανάψει με το άνοιγμα των συγκεκριμένων αγορών. Και ιδίως στο φυσικό αέριο, η εισηγμένη λόγω των αναγκών της που έχει για το εργοστάσιο της Αλουμίνιον της Ελλάδας καθώς και των τριών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο, έσπευσε πρώτη να ανοίξει τους δρόμους του ανταγωνισμού.

Όπως είπε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, «για την εταιρία μας, το φυσικό αέριο είναι σαν το αίμα στον άνθρωπο. Ζούμε από αυτό καθώς καταναλώνουμε το ένα τρίτο των εγχώριων ποσοτήτων. Για μας είναι ακρογωνιαίος λίθος». Θύμισε μάλιστα τη «ναυμαχία της Ρεβυθούσας», όταν η εταιρία προσπαθούσε να φέρει στις εγκαταστάσεις του ΔΕΣΦΑ το πρώτο ιδιωτικό φορτίο LNG: «Από τη μία μεριά, ήταν η ευρωπαϊκή νομιμότητα και από την άλλη μεριά, η παρανομία που με αθέμιτους τρόπους προσπαθούσε να μας εμποδίσει. Δυστυχώς τη ναυμαχία τη χάσαμε. Ήταν μία ήττα αλλά μία πύρρειος νίκη για αυτούς που λυμαίνονταν χρόνια την αγορά του φυσικού αερίου», αφηγήθηκε ο κ. Μυτιληναίος και εξήγησε: «Τον Μάρτιο του 2010 αφού προσφύγαμε στις Βρυξέλλες, φέραμε το φορτίο μαζί με τη Motor Oil».

Ο ίδιος θύμισε και την πρόσφατη κίνηση του ομίλου να κάνει συμφωνία με τη ρωσική Gazprom, ώστε να προμηθεύεται απευθείας ποσότητες φυσικού αερίου, ενώ σε διαπραγματεύσεις βρίσκεται και με άλλον μεγάλο ξένο παραγωγό. Έτσι θα διασφαλίζει ανταγωνιστικό μείγμα του καυσίμου αλλά και ασφάλεια εφοδιασμού για τις ανάγκες του εργοστασίου της Αλουμίνιον και των μονάδων ρεύματος.

Το επόμενο βήμα της εισηγμένης είναι η διεκδίκηση της ΔΕΠΑ. Για τον κ. Μυτιληναίο είναι «αυτονόητο το ενδιαφέρον». Αναπόλησε την εμπειρία της συμμετοχής της κοινοπραξίας της εταιρίας του με τη Motor Oil στον διαγωνισμό του 2013-2014, όταν απέβη άγονος.

Τώρα είναι πεπεισμένος ότι με το σπάσιμο της δημόσιας επιχείρησης θα γίνει και η ιδιωτικοποίηση. Στοχεύει στη ΔΕΠΑ Εμπορίας, αφού φυσικά πρώτα δει τις λεπτομέρειες του σχήματος. Η Μυτιληναίος φέρεται να επιθυμεί το χαρτοφυλάκιο της εταιρίας που θα είναι η ΕΠΑ Αττικής, το χονδρικό εμπόριο και οι διεθνείς συμβάσεις προμήθειας.

Το τοπίο στον ηλεκτρισμό

Από το βήμα της γενικής συνέλευσης, ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι «το μέλλον της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας είναι προδιαγεγραμμένο: ΑΠΕ, Διασυνδέσεις και Φυσικό Αέριο».

Κατά τον ίδιο, η αγορά σε αυτή τη φάση προσομοιάζει με εκείνη των τηλεπικοινωνιών, όπου μετά τη δραστηριοποίηση πλειάδας εταιριών ακολούθησε η συγκέντρωση. Αντίστοιχη πορεία διαβλέπει και για την αγορά ρεύματος.

Παράλληλα, καθοριστικοί παράγοντες για τη διαμόρφωση των εξελίξεων είναι οι υψηλές τιμές αγοράς δικαιωμάτων CO2, οι οποίες έχουν εκτιναχθεί στα 16 ευρώ τον τόνο από τα 4 και 5 προς το τέλος της περασμένης χρονιάς, οι χαμηλές τιμές της Οριακής Τιμής Συστήματος, οι υψηλές τιμές ΝΟΜΕ και φυσικά το γεγονός ότι οι τιμές λιανικής της δεσπόζουσας εταιρίας της ΔEH δεν ανεβαίνουν. Το περιβάλλον αυτό αφενός οδηγεί τη δημόσια επιχείρηση στην πώληση των λιγνιτικών μονάδων, αλλά ανοίγει και τον κύκλο των εξαγορών από παίκτες με καθετοποιημένες εταιρίες.

Ο πρόεδρος της Μυτιληναίος στάθηκε στο απαγορευτικό κόστος των λιγνιτικών μονάδων της ΔEH, λόγω CO2. Επικαλέστηκε τις δηλώσεις του προέδρου της Μανόλη Παναγιωτάκη για την ανάγκη πώλησής τους. Η Μυτιληναίος θα μπει και σε αυτό το μέτωπο, συμμετέχοντας στον διαγωνισμό της Μεγαλόπολης και της Μελίτης: «Θα δούμε το data room, τα στοιχεία και θα αποφασίσουμε», σημείωσε.

Πάντως η ειλημμένη απόφαση της εταιρίας είναι η κατασκευή της μονάδας φυσικού αερίου. Εκεί είναι το μέλλον στην ηλεκτρική ενέργεια, εκτιμάται. Ωστόσο, ο πρόεδρος βλέπει τόσο για τη συγκεκριμένη επένδυση εμπόδια, δείχνοντας την καθυστέρηση της έγκρισης από τη ΡΑΕ, όσο και συνολικά δυσκολίες στην αγορά ρεύματος εξαιτίας των κανονισμών. 

Τα εμπόδια στο άνοιγμα του ανταγωνισμού προκαλούν εύλογα ερωτήματα στους ιδιώτες παραγωγούς, με δεδομένες τις επίσημες παραδοχές του υπουργείου ΠΕΝ πως από το 2020 θα υπάρχει έλλειμμα ενέργειας στη χώρα, σημειώθηκε.

Το διεθνές περιβάλλον

Το άλλο μεγάλο μέτωπο στο οποίο η Μυτιληναίος θέλει να συνεχίσει να πρωταγωνιστεί και να επεκτείνει τις δραστηριότητες είναι οι ξένες αγορές. Αν και η ελληνική εισηγμένη είναι ευνοημένη από τις πρόσφατες κυρώσεις των ΗΠΑ στη Rusal, τη μεγάλη παραγωγό αλουμινίου, αν και δεν εξάγει στις ΗΠΑ και άρα δεν επηρεάζεται από τις κυρώσεις Τραμπ, εντούτοις η αναστάτωση στο διεθνές εμπόριο προκαλεί εμπόδια.

Ο όμιλος πάντως έχει κλείσει σε υψηλές τιμές αλουμίνιο, έχει κάνει τις κινήσεις του και εκτιμά ότι το 2018 θα είναι μία πολύ καλή χρονιά για τον κλάδο της μεταλλουργίας. Εξήρε δε, την αύξηση της παραγωγής της Αλουμίνιον στους 200.000 τόνους.

Αναφερόμενος στη σχεδιαζόμενη επένδυση της κατασκευής του εργοστασίου παραγωγής αλουμίνας, υποστήριξε ότι αυτή θα γίνει εφόσον οι σχετικές μελέτες δείξουν ότι είναι αποδοτική. Και στο σημείο αυτό δεν παρέβλεψε να σημειώσει ότι στη χώρα μας υπάρχουν ακόμη αβεβαιότητες για την υλοποίηση επενδύσεων.

Πάντως, οι διεθνείς δραστηριότητες της Μυτιληναίος μετράνε ήδη θετικά αποτελέσματα όπως στα έργα EPC, με συμβάσεις που ξεπερνούν τα 600 εκατ. δολ., όπως τις μονάδες ρεύματος σε Λιβύη και Γκάνα, τις συμβάσεις φωτοβολταϊκών στο Καζακστάν και στην Ισπανία, την ηλεκτροδότηση πανεπιστημίου στη Νιγηρία, ένα υβριδικό έργο στο Ηνωμένο Βασίλειο κ.λπ.

Το όπλο

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος μέσα σε αυτά τα φλεγόμενα μέτωπα έχει ως στόχο την επίτευξη αποτελεσμάτων ανάλογων με εκείνων του 2017.

Το μεγάλο όπλο της εταιρίας είναι η νέα δομή της εταιρικής διακυβέρνησης, που τρέχει… μετά τον εταιρικό μετασχηματισμό. Όπως είπε, πια οι θεσμικοί επενδυτές κοιτάζουν αυτό το στοιχείο προκειμένου να επενδύσουν αλλά ακόμη και για τη σύναψη μιας απλής σύμβασης προμήθειας.

Ο εταιρικός μετασχηματισμός της εισηγμένης ήταν και το «κλειδί» για το ομόλογο των 300 εκατ. ευρώ με χαμηλό επιτόκιο. Όπως είπε, «βρισκόμαστε στο καλύτερο σημείο των τελευταίων δέκα ετών». Έδωσε δε, έμφαση στο γεγονός πως στη νέα διοίκηση τα συμφέροντα των μετόχων εκπροσωπούνται περισσότερο σε σχέση με εκείνα της οικογένειας Μυτιληναίου που ίδρυσε την εταιρία. Και εκείνοι, οι μέτοχοι, είναι πια που αποφασίζουν για την εταιρία. Όπως συμβαίνει και στις ξένες πολυεθνικές: «Είμαστε πια σε νέα εποχή. Μια εταιρία πολυεθνική, αλλά με ελληνική καρδιά», επισήμανε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v