Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

FF Group: Ξεκινάει η έρευνα μετά από 35 χαμένες ημέρες!

Ανοίγει ο δρόμος μετά την αντικατάσταση όλης της Επιτροπής Ελέγχου. Σε τρεις εβδομάδες το πόρισμα για μετρητά, απαιτήσεις και αποθέματα. Πως θα κρίνει την πορεία της έρευνας. Τα διεθνή πρότυπα για «στοχευμένες ελεγκτικές διαδικασίες».

FF Group: Ξεκινάει η έρευνα μετά από 35 χαμένες ημέρες!

Χαμένο χρόνο 35 ημερών «γράφει» και τυπικά από χθες η πολύκροτη υπόθεση Folli Follie καθώς μόλις στις 8 Ιουνίου και υπό την πίεση των δημοσίων ερωτημάτων που έθεσε το Euro2day. gr, έγιναν όλα όσα έπρεπε να κάνει η εταιρεία, ήδη, από τις 4 Μαίου, όταν και δημοσιεύτηκε η πρώτη έκθεση της QCM.

Μετά την επιβεβαίωση υψηλόβαθμων στελεχών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ότι δεν έχει υπογραφεί σύμβαση ανάθεσης έργου έρευνας, μεταξύ FF Group και Ernst&Young (EY), οι εξελίξεις έτρεξαν ραγδαία. Χθες ανακοινώθηκαν αλλαγές στο Δ. Σ της εισηγμένης, μετά την παραίτηση του συνόλου των μελών της ανεξάρτητης Επιτροπής Ελέγχου.

Η εκλογή των κ. κ. Μιχ. Τιμπρή, Δ. Ποταμίτη και Ηλ. Πεντάζου στις θέσεις των ανεξάρτητων μη εκτελεστικών μελών του νέου Δ. Σ, που απαρτίζουν και την ανεξάρτητη Επιτροπή Ελέγχου, ανοίγει το δρόμο για τη διενέργεια αξιόπιστης έρευνας στην FF Group. Ο μεν κ. Τσιμπρής συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων νομικών σε θέματα Κεφαλαιαγοράς, ο δε κ. Ποταμίτης είναι έμπειρος ορκωτός ελεγκτής, με τη φήμη, μάλιστα, του αυστηρού, μεταξύ των συναδέλφων του.

Οι δύο τους, σε συνεργασία με τον κ. Ηλ. Πεντάζο, καλούνται να αναθέσουν το έργο της έρευνας σε ανεξάρτητη ελεγκτική εταιρεία. Το πιθανότερο είναι να ανατεθεί και τυπικά στην EY, αν και η απάλειψη οιασδήποτε συγκεκριμένης αναφοράς, στη χθεσινή ανακοίνωση της εισηγμένης, προκαλεί απορίες.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Folli Follie, οι διαβουλεύσεις με την ελεγκτική εταιρεία για την υπογραφή της αρχικής σύμβασης ολοκληρώθηκαν. Η σύμβαση αφορά, όπως αναφέρεται, «στη διενέργεια στοχευμένων ελεγκτικών διαδικασιών».

Κανονική έρευνα οι «στοχευμένες ελεγκτικές διαδικασίες»

Παρ ότι η παραπάνω διατύπωση δείχνει -ή είναι σκόπιμα- ασαφής, υψηλόβαθμα στελέχη ελεγκτικών εταιρειών, με τα οποία συνομίλησε το Euro2day.gr, αναφέρουν ότι η ουσία δεν αλλάζει. Πρόκειται για έρευνα (investigation), με χαρακτηριστικά αντίστοιχα αυτών που ανατίθενται σε αντίστοιχες περιπτώσεις στις αναπτυγμένες κεφαλαιαγορές.

Η ανεξάρτητη ελεγκτική εταιρεία, με συνδρομή πιθανώς νομικού γραφείου, θα εστιάσει, αρχικά, στα μετρητά, τα αποθέματα και τις απαιτήσεις του ομίλου FF Group. Αν επιβεβαιώσει την ορθότητά τους, οι υπόνοιες για σημαντική παραποίηση των οικονομικών της στοιχείων μετριάζονται σημαντικά. Σε αντίθετη περίπτωση, ακολουθεί πλήρης έρευνα και αναμόρφωση των οικονομικών καταστάσεων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, για τον έλεγχο μετρητών, αποθεμάτων και απαιτήσεων εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί χρόνος περίπου 3 εβδομάδων.  Πρόκειται για εκτίμηση, που αποτελεί «κόλαφο» για τις αρχές, καθώς αναδεικνύει τη σημασία του ως τώρα χαμένου χρόνου. Αν είχαν επιβάλει εξ αρχής σωστή διαδικασία οι αρχές θα ήταν τώρα σε θέση να γνωρίζουν την έκταση του προβλήματος.

Το γεγονός, δε, ότι όλη η αγορά φώναζε από την πρώτη στιγμή ότι η FF Group πρέπει να δώσει στη δημοσιότητα τα «εξτρέ» των τραπεζικών λογαριασμών, όπως κατέγραψε η στήλη Χαμαιλέων, και η εταιρεία δεν το έπραξε, μεγέθυνε την ανάγκη να έχουν αναληφθεί από τις αρχές όλα εκείνα τα μέτρα που θα οδηγούσαν στη σωστή ανάθεση διαδικασίας ανεξάρτητης έρευνας.

Δικλείδα διασφάλισης αξιόπιστης έρευνας η νέα Επιτροπή Ελέγχου 

Παρ ότι, βάσει των διεθνών ελεγκτικών προτύπων, η εφαρμογή στοχευμένων ελεγκτικών διαδικασιών είναι μειωμένης διασφάλισης, σε σχέση με τη διενέργεια τακτικού ελέγχου, η αγορά εκτιμά ότι η νέα Επιτροπή Ελέγχου της FF Group, ως αναθέτουσα αρχή, θα διασφαλίσει τους όρους και τις προϋποθέσεις απρόσκοπτης και αξιόπιστης έρευνας. «Αν κρίνουν ότι δεν μπορούν να επιτελέσουν το έργο τους είναι βέβαιο ότι θα παραιτηθούν», εκτιμούν πηγές της Κεφαλαιαγοράς, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν πλέον άλλα περιθώρια χαμένου χρόνου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v