Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΚ: «Επονται κι άλλες ενέργειες» για την υπόθεση Folli Follie

«Απαντήσεις άνευ αντικρίσματος» και σιωπή για τα ταμειακά διαθέσιμα στην Ασία καταγράφουν πηγές της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς πίσω από την απάντηση της Folli Follie. Επιμένουν στην ανάγκη διαχειριστικού ελέγχου.

ΕΚ: «Επονται κι άλλες ενέργειες» για την υπόθεση Folli Follie

Με ειλικρινή απορία έως δυσφορία, δεδομένων όλων όσων προηγήθηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες, έγιναν δεκτά τα περί «παρανόησης» σχόλια της Folli Follie, που ήρθαν ως απάντηση στη σκληρή ανακοίνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς την Παρασκευή και του αιτήματος διαχειριστικού ελέγχου.

Εκπρόσωποι της κεφαλαιαγοράς μιλώντας στο Euro2day.gr εξέφρασαν την απορία τους σχετικά με το νόημα της ανακοίνωσης της Folli Follie, δεδομένου ότι η πραγματική εικόνα δεν συνάδει με τα όσα περιγράφονται σε αυτή.

Μετά την ανακοίνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς περί απόφασης υποβολής στο αρμόδιο δικαστήριο αίτησης έκτακτου ελέγχου της FFG [βάσει της περίπτωσης (β) της παρ. 1 του άρθρου 40 του κ.ν.2190/1920»], η εισηγμένη προχώρησε σε ανακοίνωση, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων τα εξής:

«Ως γνωστόν και προκειμένου να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα της Εταιρείας και των επενδυτών, ζητήσαμε από διεθνή ελεγκτική εταιρεία, την ΕΥ, με την πλήρη συνεργασία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, τη διεξαγωγή πλήρους ελέγχου (Full Αudit) στον όμιλο και στις θυγατρικές του.

H EY για δικούς της λόγους δεν αποδέχθηκε την άμεση ανάληψη της διεξαγωγής πλήρους ελέγχου και αντιπρότεινε προσυμφωνημένες διαδικασίες σε συγκεκριμένα κονδύλια των οικονομικών καταστάσεων για τη χρήση 2017. Έτσι υπογράφτηκε η σχετική σύμβαση. Η ελεγκτική εταιρεία πρότεινε παράλληλα να προβεί η FF Group στην ανάθεση εξειδικευμένου και στοχευμένου (forensic) ελέγχου σε εταιρεία εγνωσμένου κύρους, για τον επακριβή προσδιορισμό των αιτιών που κατέστησαν ανέφικτο τον επιτόπιο έλεγχο. Η σχετική σύμβαση θα υπογραφεί την ερχόμενη εβδομάδα, θα ανακοινωθεί στον τύπο και αντίγραφο αυτής θα αποσταλεί στην εποπτεύουσα Αρχή».

Η απάντηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Το Euro2day.gr επικοινώνησε με στελέχη της ΕΚ, τα οποία υπογράμμισαν τα εξής: Από την έναρξη του προβλήματος, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είχε καταστήσει απολύτως σαφείς στη Folli Follie, αλλά και σε εκπροσώπους των τεσσάρων μεγάλων ελεγκτικών εταιρειών με τις οποίες είχε επικοινωνήσει, τις προδιαγραφές αλλά και τον πλήρη όγκο των στοιχείων που θα έπρεπε να ελεγχθούν.

Η επιλογή της Ernst & Young αποτέλεσε απόφαση της Folli Follie και η εποπτική αρχή δεν είχε κανέναν απολύτως λόγο παρεμβολής σε αυτήν. Ωστόσο, από τη στιγμή που η Εrnst & Young δεν συμφώνησε -όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της FFG- στη διεξαγωγή πλήρους ελέγχου, η διοίκηση της Folli Follie όφειλε να ενημερώσει άμεσα σχετικώς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και ασφαλώς να προχωρήσει (ενημερώνοντας ταυτόχρονα την εποπτική αρχή) σε επιλογή άλλου ελεγκτικού οίκου. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ. Αντιθέτως, μία «περιορισμένης έκτασης» και σε κάθε περίπτωση μη αποδεκτή από την ΕΚ σύμβαση υπεγράφη με μεγάλη καθυστέρηση (μόλις στις 13/6), έφτασε στα χέρια της ΕΚ την ίδια ημέρα, χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα.

«Κατά συνέπεια, η εξήγηση που επιχειρείται να δοθεί από την εταιρεία τόσο για την επιλογή ελεγκτικού οίκου αλλά κυρίως για τη μεγάλη χρονική καθυστέρηση που έχει σημειωθεί στην έναρξη ελέγχου, στερείται πραγματικής ουσίας» καταλήγουν.

Καμία αναφορά στο «πρώτο σημείο»

Τα ίδια στελέχη μιλώντας στο Εuro2day.gr αναρωτιούνται για ποιον λόγο η Folli Follie δεν σχολιάζει καν το πρώτο σημείο, που επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η εποπτική αρχή, το οποίο είναι ιδιαίτερα κρίσιμο καθώς αφορά στη μη προσκόμιση του συνόλου των στοιχείων που επανειλημμένα της έχουν ζητηθεί από την ΕΚ, κυρίως δε για το ύψος των ταμειακών διαθεσίμων της περιοχής Ασίας - Ειρηνικού.

Νομικοί αλλά και εκπρόσωποι της κεφαλαιαγοράς αδυνατούν να εξηγήσουν την άρνηση -επί της ουσίας- της Folli Follie να προσκομίσει τα συγκεκριμένα στοιχεία και αναρωτιούνται εάν αυτά υφίστανται ή ποιο είναι τελικά το ύψος αυτών.

Τέλος, για την «άνευ αντικειμένου» -σύμφωνα με την ανακοίνωση της FFG- υποβολή αίτησης για διεξαγωγή έκτακτου διαχειριστικού ελέγχου, στελέχη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς επεσήμαναν στο Euro2day.gr κάτι που ουδείς έχει αναδείξει έως τώρα: «Η αίτηση υποβολή έκτακτου ελέγχου της FFG όχι μόνο δεν είναι άνευ αντικειμένου αλλά αποτελεί -όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση- μία μόνο από τις επόμενες ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί η εποπτική αρχή για το θέμα αυτό».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v