Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Shelman: Χαμηλώνει ο πήχης για τη μονάδα της Ροδόπης

Μετά από μακρά σειρά άγονων πλειστηριασμών, ο σύνδικος επιχειρεί τώρα να πουλήσει το εργοστάσιο της Ροδόπης έναντι χαμηλότερου τιμήματος. Στα αζήτητα και η μονάδα της Εύβοιας. Πώς ο χρόνος λειτουργεί σε βάρος πιστωτών και οικονομίας.

Shelman: Χαμηλώνει ο πήχης για τη μονάδα της Ροδόπης

Εικοσιένα μήνες μετά την πρώτη απόπειρα πώλησης των εγκαταστάσεων της Shelman στη Ροδόπη και αφού στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα δεν εμφανίστηκε κανείς ενδιαφερόμενος, ο σύνδικος ξεκινά νέο κύκλο δημοπρασιών με ελκυστικότερους αυτή τη φορά όρους για τους υποψήφιους αγοραστές.

Ειδικότερα, ενώ ο πλειστηριασμός της 5ης Δεκεμβρίου του 2016 (που έκτοτε επαναλαμβανόταν κάθε Δευτέρα) προέβλεπε ελάχιστο τίμημα 11,6 εκατ. ευρώ, επαναλειτουργία του εργοστασίου για τουλάχιστον πέντε χρόνια και πρόσληψη ποσοστού 70% εκ των εργαζομένων σε αυτό κατά το χρόνο παύσης λειτουργίας του, οι νέοι όροι περιλαμβάνουν ελάχιστο τίμημα 9,92 εκατ. ευρώ, επαναλειτουργία του βιομηχανικού συγκροτήματος για μια τριετία και πρόσληψη ποσοστού 40% των εργαζομένων.

Ζητούμενο βέβαια παραμένει το αν αυτή τη φορά, θα υπάρξει σχετικό επενδυτικό ενδιαφέρον προκειμένου να επαναλειτουργήσει η μονάδα παραγωγής προϊόντων MDF (novopan) και έτσι:

α) Να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας στην περιοχή της Ροδόπης.

β) Να μπορέσουν να αποπληρωθούν έστω και κατά ένα τμήμα τους, οι υποχρεώσεις της πτωχευμένης εταιρείας προς εργαζόμενους, ασφαλιστικά ταμεία και ελληνικό δημόσιο.

Κύκλοι της αγοράς ωστόσο έχουν εκφράσει κατά καιρούς σειρά διαμαρτυριών για τον τρόπο χειρισμού της υπόθεσης Shelman εδώ και πολλά χρόνια, υποστηρίζοντας ότι οι εμπλεκόμενοι παράγοντες στην προσπάθειά τους να μεγιστοποιήσουν τα οφέλη, όχι μόνο διατηρούν το εργοστάσιο κλειστό, αλλά επίσης κινδυνεύουν τελικά να μην εισπράξουν ούτε ένα ευρώ.

«Δεν έχουμε καταλάβει ότι ο χρόνος δουλεύει εις βάρος μας και πως κάθε φορά ερχόμαστε να συμβιβαστούμε με μια χειρότερη λύση» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Αρχικά, καυτηρίασαν την προ ετών (όταν η μονάδα ήταν ακόμη εν λειτουργία) άρνηση των πιστωτριών τραπεζών να πουλήσουν το ενεργητικό του εργοστασίου της Ροδόπης σε τουρκικό όμιλο έναντι λίγων δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. «Αν γινόταν κάτι τέτοιο, η μονάδα σήμερα θα λειτουργούσε και θα είχε εισπραχθεί ένα σημαντικό ποσό» σχολίασαν οι ίδιοι κύκλοι.

Στη συνέχεια, το εργοστάσιο της Ροδόπης που ουσιαστικά είχε σταματήσει να παράγει από το 2014, «βγήκε στο σφυρί» στα τέλη του 2016 έναντι πολύ χαμηλότερου τιμήματος (11,6 εκατ. ευρώ) το οποίο όμως αποδείχτηκε στην πράξη και αυτό υψηλό, καθώς η διακοπή λειτουργίας του και η άγονη διετής πάροδος απαξίωσαν ως ένα βαθμό το προς πώληση περιουσιακό στοιχείο.

Το Euro2day.gr μάλιστα είχε δημοσιεύσει στις 28 Σεπτεμβρίου του 2017 άρθρο με τίτλο «Shelman: Στα αζήτητα η Ροδόπη – Ζητείται η μείωση του τιμήματος».

Και τώρα -με τα μηχανήματα να είναι κατά δύο επιπλέον έτη παλαιότερα- ξεκινά νέα προσπάθεια πλειστηριασμού έναντι τιμήματος που είναι χαμηλότερο μόλις κατά 15% σε σχέση με εκείνο που δεν προσέλκυσε κανέναν επενδυτή.

Προβληματισμός επικρατεί και για την πορεία του πλειστηριασμού της μονάδας της Shelman στην Εύβοια, καθώς ούτε και σ’ αυτή την περίπτωση έχει υπάρξει μέχρι σήμερα ενδιαφερόμενος. Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, όχι μόνο το τίμημα είναι πολύ υψηλό, αλλά επίσης αποτελεί σφάλμα η απόφαση να πλειστηριαστεί το ακίνητο αυτό ως εργοστάσιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v