Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Shelman: Στα… αζήτητα η «Ροδόπη»

Το τίμημα των 11,5 εκατ. ευρώ και η χαμηλή εγχώρια οικοδομική δραστηριότητα έχουν αποτρέψει μέχρι σήμερα την εκδήλωση αγοραστικού ενδιαφέροντος. Ζητείται η μείωση του τιμήματος. Δρομολογείται ο πλειστηριασμός για τις εγκαταστάσεις της Εύβοιας.

Shelman: Στα… αζήτητα η «Ροδόπη»

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στις τάξεις των πρώην εργαζομένων της Shelman και των φορέων της Ροδόπης, καθώς μέχρι τώρα κανείς επενδυτής δεν έχει εκδηλώσει έμπρακτο ενδιαφέρον για την απόκτηση του εργοστασίου της Κομοτηνής και του εμπορικού σήματος της πρώην εισηγμένης βιομηχανίας ξύλου.

Αν και έχουν παρέλθει σχεδόν δέκα μήνες από την ημέρα που ο Σύνδικος έβγαλε «στο σφυρί» τη μονάδα της Κομοτηνής έναντι 11,5 εκατ. ευρώ, δεν έχει εμφανιστεί κανένας ενδιαφερόμενος στους επαναλαμβανόμενους κάθε εβδομάδα πλειστηριασμούς.

Κύκλοι της αγοράς θεωρούν πως αν και ο εξοπλισμός του εργοστασίου κρίνεται ως «μάχιμος» και ικανός να λειτουργήσει μετά από μια σχετική συντήρηση, ανασχετικό παράγοντα στην εκδήλωση ενδιαφέροντος έπαιξε το «αλμυρό» τίμημα των 11,5 εκατ. ευρώ, ιδίως όταν ο επενδυτής θα έπρεπε να χρειαστεί επιπλέον κεφάλαια προκειμένου να συντηρήσει τη μονάδα και να επανεκκινήσει τη λειτουργία της. Και μάλιστα όλα αυτά σε μια περίοδο όπου η εγχώρια ζήτηση ξύλου κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, λόγω της αναιμικής ζήτησης που παρατηρείται στην οικοδομική δραστηριότητα.

Σύμφωνα μάλιστα με ορισμένους, πιστωτές και Σύνδικος πρέπει να πειστούν να αναπροσαρμόσουν προς τα κάτω το ύψος του τιμήματος, προσδοκώντας ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον και πως έτσι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας στην ακριτική Θράκη.

Να σημειωθεί πως προτού η Shelman βάλει «λουκέτο», είχε υπάρξει προσφορά από ξένη (τουρκική) εταιρεία προκειμένου να αγοράσει το ενεργητικό της εισηγμένης έναντι περίπου 30 εκατ. ευρώ…

Πέρα όμως από τη στασιμότητα που επικρατεί στο μέτωπο της πώλησης της μονάδας στη Ροδόπη, σύμφωνα με πληροφορίες προετοιμάζεται ο πλειστηριασμός της άλλης μονάδας που διέθετε η Shelman, στο Βασιλικό Εύβοιας.

Αν αληθεύουν οι σχετικές πληροφορίες, η μονάδα θα αρχίσει να διατίθεται έναντι ποσού που θα κυμαίνεται γύρω στα 25 εκατ. ευρώ. Το συγκεκριμένο ποσό είναι υπερδιπλάσιο αυτού της Ροδόπης, ενώ παράλληλα η μονάδα του Βασιλικού θεωρείται πως χρειάζεται υψηλές επενδύσεις προκειμένου να καταστεί λειτουργική και ανταγωνιστική. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η τότε διοίκηση της Shelman είχε διακόψει τη λειτουργία αυτής της μονάδας και όχι εκείνης της Ροδόπης.

Από την άλλη πλευρά όμως, στα πλεονεκτήματα του ακινήτου της Εύβοιας συγκαταλέγεται η εγγύτητά του σε λιμάνι, παράγοντας που ευνοεί τη φτηνή μεταφορά εμπορευμάτων. Υπάρχουν κάποιες φήμες για αρχικό ενδιαφέρον από μεγάλο επενδυτή, ωστόσο αυτές αντιμετωπίζονται με δυσπιστία από την αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v