Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Attica Bank: Γιατί πήρε 64 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο

Οι ζημιές χρήσης 2022, ο συμψηφισμός DTC με μετρητά, βάσει της εγγύησης που παρείχε η Ελληνική Δημοκρατία και τι θα γίνει με τα warrants. Η δυνατότητα εξαγοράς από τους μετόχους για να αποφευχθεί dilution και η τιμή εξαγοράς ανά τίτλο.

Attica Bank: Γιατί πήρε 64 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο

Το ποσό των 64 εκατ. ευρώ εισέπραξε από την Ελληνική Δημοκρατία η Attica Bank ως αποτέλεσμα της ενεργοποίησης των διατάξεων του άρθρου 27Α του νόμου 4172/2013, γνωστού ως νόμου Χαρδούβελη, καθώς το Δημόσιο συμψήφισε με μετρητά οριστικές και εκκαθαρισμένες φορολογικές του υποχρεώσεις.

Η τράπεζα έκλεισε τη χρήση 2022 με προ προβλέψεων ζημιές 38,47 εκατ. ευρώ και προβλέψεις για πιστωτικούς κινδύνους, ύψους 307 εκατ. ευρώ. Επιπρόσθετα, σχηματίστηκαν προβλέψεις 7,2 εκατ. ευρώ για απομείωση λοιπών στοιχείων ενεργητικού και 3,4 εκατ. ευρώ για κόστος αποχώρησης προσωπικού. Έτσι, οι ζημιές μετά από φόρους ανήλθαν σε 386,5 εκατ. ευρώ και οι αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις (deferred tax credit- DTC) σε 214,25 εκατ. ευρώ.

Δεδομένου ότι το DTC προσμετράται από την ΕΚΤ κατά 100% στα εποπτικά κεφάλαια, χάρη στη δέσμευση της Ελληνικής Δημοκρατίας ότι σε περίπτωση ζημιών θα συμψηφίζει τις οριστικές και εκκαθαρισμένες απαιτήσεις με μετρητά, η γενική συνέλευση της 6ης Ιουλίου αποφάσισε τον σχηματισμό ειδικού αποθεματικού. Χθες, το ΔΣ της τράπεζας διαπίστωσε τον σχηματισμό του αποθεματικού κατόπιν είσπραξης από το Δημόσιο 63,94 εκατ. ευρώ και αποφάσισε την έκδοση 4.980.256 warrants, που διατέθηκαν δωρεάν στο Δημόσιο.

Οι παραστατικοί τίτλοι δικαιωμάτων κτήσης (warrants) αντιστοιχούν σε κοινές μετοχές συνολικής αγοραίας αξίας ίσης με το 100% της οριστικής και εκκαθαρισμένης φορολογικής απαίτησης.

Οι υφιστάμενοι μέτοχοι της Αttica Bank μπορούν, βάσει του νόμου, να ασκήσουν δικαίωμα εξαγοράς των warrants, κατά την αναλογία συμμετοχής τους στο μετοχικό κεφάλαιο, όπως αυτή αποτυπώθηκε στη γενική συνέλευση της 6ης Ιουλίου. Ως τιμή εξαγοράς ορίστηκαν τα 12,8396 ευρώ ανά παραστατικό τίτλο (4.980.256x12,8396= 63.944.494 ευρώ).

Οι μέτοχοι έχουν περιθώριο να ασκήσουν το δικαίωμα εξαγοράς και να καταβάλουν το σχετικό τίμημα την περίοδο που ξεκινά στις 9 Αυγούστου και λήγει στις 23 Αυγούστου. Παρέχεται και δικαίωμα προεγγραφής για τυχόν αδιάθετους τίτλους.

Ο νόμος δίνει στους μετόχους άσκηση εξαγοράς, προκειμένου να αποφευχθεί η απίσχναση (dilution). Aν οι μέτοχοι ασκήσουν το δικαίωμα εξαγοράς, το Δημόσιο θα πάρει πίσω μέρος ή το σύνολο των χρημάτων που βάζει στην τράπεζα. Αν όχι, το Δημόσιο ασκεί τα warrants και λαμβάνει μετοχές Αttica Bank, οι οποίες και μεταβιβάζονται στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Δεν είναι γνωστό αν η συμφωνία μετόχων, μεταξύ ΤΧΣ-Thrivest, προβλέπει εξαγορά warrants από τη Thrivest, όπως το προέβλεπε η συμφωνία μετόχων μεταξύ ΤΧΣ και κοινοπραξίας ΤΜΕΔΕ- Ellington.

Εν συνεχεία τα warrants θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στο ΧΑ για μικρό χρονικό διάστημα μέχρι την αυτόματη μετατροπή τους σε μετοχές, σε αναλογία ενός τίτλου προς 1 μετοχή.

Πρόκειται για την τρίτη ενεργοποίηση DTC στην Attica, ανεβάζοντας άνω των 230 εκατ. ευρώ το «ζεστό» χρήμα, με το οποίο υποκαθιστά άυλο εποπτικό κεφάλαιο το Δημόσιο.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v