Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δάνεια 420 εκατ. ευρώ πουλά η Πειραιώς

Ολοκληρώθηκε το project Senna. Σε Intrum στεγαστικά, καταναλωτικά και δάνεια μικρών επιχειρήσεων 280 εκατ. ευρώ. Στα προοριζόμενα προς πώληση χαρτοφυλάκιο με ρουμανικά δάνεια 140 εκατ. ευρώ. Οι πρόσθετες προβλέψεις που πήρε η Πειραιώς.

Δάνεια 420 εκατ. ευρώ πουλά η Πειραιώς

Στην πώληση ενός χαρτοφυλακίου με μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, μικτής λογιστικής αξίας 280 εκατ. ευρώ και σε ταξινόμηση στα προοριζόμενα προς πώληση ενός ακόμη μικρότερου προχώρησε εντός Ιουνίου η Πειραιώς, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες του Euro2day.gr.

Το πρώτο από τα δύο χαρτοφυλάκια περιλαμβάνει δάνεια ιδιωτών. Ειδικότερα το 60% αφορά σε δάνεια μικρών επιχειρήσεων και το 40% σε καταναλωτικά. Το ύψος της απαίτησης για το 60% των ενυπόθηκων δανείων του χαρτοφυλακίου δεν ξεπερνά τις 150 χιλ. ευρώ. Το χαρτοφυλάκιο Senna πωλήθηκε στην Intrum Holding AB με τίμημα που αντιστοιχεί περίπου σε 21% της μικτής λογιστικής του αξίας.

Βάσει των στοιχείων, που αναρτήθηκαν στο ΓΕΜΗ, το τίμημα περιλαμβάνει αναβαλλόμενο μέρος (deferred payment), ύψους ως 31,3 εκατ. ευρώ. Τόσο είναι το ύψος των μετρητών, τα οποία θα δεσμεύσει η Intrum Hellas, ως εγγυητής, υπέρ Πειραιώς και προς εξασφάλιση απαιτήσεων της τελευταίας έναντι της Intrum Holding AB. Η ζημιά απομείωσης που πήρε η τράπεζα ανήλθε σε 106 εκατ. ευρώ.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία (σ.σ. κατάθεση δεσμευτικών προσφορών) για το δεύτερο πακέτο (project Delta) με μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (Non Performing Exposures- NPEs), μικτής λογιστικής αξίας 140 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για δάνεια σε ρουμανικές επιχειρήσεις (περίπου 50%) και consumer (50%). Η τράπεζα ταξινόμησε στα προοριζόμενα προς πώληση το χαρτοφυλάκιο και πήρε ζημιά απομείωσης 31 εκατ. ευρώ. Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέταρτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς.

Χάρη στην πώληση και ταξινόμηση στα προοριζόμενα προς πώληση η τράπεζα μείωσε κατά 420 εκατ. ευρώ τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά της στις 30/6 αντισταθμίζοντας την επίπτωση από το «κοκκίνισμα» των δανείων Avramar (περίπου 130 εκατ. ευρώ) και συμβάλλοντας μαζί με τις οργανικές δράσεις στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σε 2,05 δισ. ευρώ από 2,6 δισ. ευρώ στο τέλος του 2022. Το NPE ratio σε 5,5% και ο συντελεστής κάλυψης σε 56,8%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v