Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πειραιώς: Μειώνει τα κόκκινα δάνεια με δύο νέες πωλήσεις χαρτοφυλακίων

Στην Intrum χαρτοφυλάκιο με απαιτήσεις από δάνεια μικτής λογιστικής αξίας €200 εκατ. Προς πώληση και ένα μικρότερο χαρτοφυλάκιο. Στόχος να πέσει το NPE ratio σε 5% ως το τέλος του έτους. Στα NPEs τα δάνεια της Avramar στις 30/6.

Πειραιώς: Μειώνει τα κόκκινα δάνεια με δύο νέες πωλήσεις χαρτοφυλακίων

Σε πώληση δύο μικρών σε μέγεθος χαρτοφυλακίων με απαιτήσεις από μη εξυπηρετούμενα δάνεια προχωρά η Τράπεζα Πειραιώς, αξιοποιώντας τη συγκυρία εκτίναξης των καθαρών εσόδων από τόκους και της κερδοφορίας, προκειμένου να εξυγιάνει ταχύτερα τον ισολογισμό της. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συναλλαγή για το ένα από τα δύο χαρτοφυλάκια έχει κλείσει. Προτιμητέος επενδυτής αναδείχθηκε ο όμιλος Intrum, που αποτελεί στρατηγικό εταίρο της Πειραιώς. Η Intrum Holding AB θα αποκτήσει από την Πειραιώς απαιτήσεις από δάνεια ιδιωτών, μικτής λογιστικής αξίας της τάξης των 200 εκατ. ευρώ.

Το τίμημα δεν έχει διαρρεύσει, βάσει, όμως, των στοιχείων, που αναρτήθηκαν στο ΓΕΜΗ, προκύπτει ότι θα περιλαμβάνει αναβαλλόμενο μέρος (deferred payment), ύψους ως 31,3 εκατ. ευρώ. Τόσο είναι το ύψος των μετρητών, τα οποία θα δεσμεύσει η Intrum Hellas, ως εγγυητής, υπέρ Πειραιώς και προς εξασφάλιση απαιτήσεων της τελευταίας έναντι της  Intrum Holding AB. 

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία και για το δεύτερο πακέτο με μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (Non Performing Exposures - NPEs). H Πειραιώς έχει λάβει δεσμευτικές προσφορές, τις οποίες αξιολογεί.  

Η διοίκηση της τράπεζας είχε προαναγγείλει επίσπευση των ενεργειών εξυγίανσης ισολογισμού με νέες πωλήσεις χαρτοφυλακίων, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων Α' τριμήνου. Στόχος είναι στο τέλος της φετινής χρονιάς το NPE ratio να υποχωρήσει σε τουλάχιστον 5% επί των συνολικών χορηγήσεων από 6,6% στο τέλος Μαρτίου (σ.σ. με την «πίτα» των εξυπηρετούμενων δανείων να μειώνεται οριακά στο πρώτο τρίμηνο). 

Παρά την άνοδο του κόστους δανεισμού, δεν διαταράχθηκε, κατά τη διάρκεια του Α' εξαμήνου, η ποιότητα ενεργητικού της τράπεζας, με εξαίρεση την αναταξινόμηση των δανείων Avramar σε μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα. Στο τέλος Μαρτίου το απόθεμα NPEs ανερχόταν σε 2,4 δισ. ευρώ και αναμένεται να μειωθεί κατά τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ, καθώς τα δύο προαναφερθέντα χαρτοφυλάκια θα ταξινομηθούν στα προοριζόμενα προς πώληση.

Μέρος της παραπάνω θετικής επίδρασης αντισταθμίζεται από την αύξηση των NPEs λόγω Avramar.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v