Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

FCA Greece: Επιστροφή κεφαλαίου 30 εκατ. σε Autohellas-SAMELET

Λίγους μήνες μετά την εξαγορά της FCA Greece, οι μέτοχοι προχώρησαν σε επιστροφή κεφαλαίου, ύψους 30 εκατ. ευρώ. Τα μισά εξ αυτών κατέληξαν σε Autohellas και Samelet, ενώ τα υπόλοιπα παρέμειναν στο όχημα του joint venture.

FCA Greece: Επιστροφή κεφαλαίου 30 εκατ. σε Autohellas-SAMELET

Σε επιστροφή κεφαλαίου, ύψους 30 εκατ. ευρώ, προχώρησε η FCA Greece, εταιρεία που εξαγόρασε προ μερικών μηνών η κοινοπραξία Autohellas- Samelet, μέσω της μεικτής εταιρείας ΟΡΝΟΣ ΑΕ.

Στις 17 Ιουλίου η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της FCA Greece αποφάσισε την μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά το ποσό των 30 εκατ. ευρώ, με ακύρωση 10.000.000 μετοχών, ονομαστικής αξίας 3 ευρώ έκαστη και επιστροφή του ποσού στους μετόχους. Τα 30 εκατ. ευρώ πήγαν στην ΟΡΝΟΣ ΑΕ, μέσω της οποίας Autοhellas και Samelet ελέγχουν κατά 100% την FCA Hellas.

Τρεις ημέρες αργότερα, στις 20 Ιουλίου, η γενική συνέλευση της ΟΡΝΟΣ ΑΕ αποφάσισε επιστροφή κεφαλαίου 15,3 εκατ. ευρώ, με ισόποση μείωση του μετοχικού κεφαλαίου δια της ακύρωσης 153.000 προνομιούχων μετοχών. Έτσι, από τα 30 εκατ. ευρώ, που επέστρεψε η FCA Greece στο joint venture, τα 15,3 εκατ. ευρώ κατέληξαν στους απώτερους μετόχους. Τα υπόλοιπα έμειναν στην εταιρεία, για αποπληρωμή/υποκατάσταση λήψης δανεισμού.

Η χρηματοδότηση της επιστροφής διενεργήθηκε με αξιοποίηση των ταμειακών διαθεσίμων της FCA Greece, η οποία στις 31/12/2022 είχε καθαρό ταμείο 29,9 εκατ. ευρώ, όπως είχε παρουσιάσει το Euro2day.gr, σημειώνοντας ότι Autohellas και Samelet αγόρασαν την ως τότε εν Ελλάδι θυγατρική του ομίλου Fiat Chrysler, έναντι καθαρού τιμήματος 35 εκατ. ευρώ (65 εκατ. ευρώ τίμημα μείον το καθαρό ταμείο των 30 εκατ. ευρώ).

Πέραν του ισχυρού ταμείου, η FCA Greece είχε στις 31/12/2022 απαιτήσεις 41,7 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 38,5 εκατ. ευρώ από την Fiat Chrysler Finance. Οι υποχρεώσεις προς προμηθευτές διαμορφωνόταν σε 22,3 εκατ. ευρώ. Η καθαρή θέση της εταιρείας ανερχόταν, κατά την ίδια ημερομηνία, σε 33,4 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι, με βάση την ανακοίνωση, το τίμημα εξαγοράς της FCA Greece ανήλθε σε 65,15 εκατ. ευρώ, με πιθανότητα μικρής αναπροσαρμογής (earn-out scheme;), βάσει των όρων συμφωνητικού μεταβίβασης μετοχών.

Οι όροι ενδέχεται να σχετίζονται με την κατάληξη σειράς δικαστικών εκκρεμοτήτων που έχει για φορολογικά θέματα με την Ελληνική Δημοκρατία η FCA Greece. Διαθέτει, πάντως, προβλέψεις 15,4 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 9,2 εκατ. ευρώ αφορούν σε εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις και τα 4 εκατ. ευρώ σε πρόβλεψη για κάλυψη εγγυήσεων. Επιπρόσθετα, έχει σχηματίσει ισόποση πρόβλεψη για υπόλοιπο επισφαλών απαιτήσεων 4,91 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v