Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δομική Κρήτης: Το σχέδιο επέκτασης και το «ταβάνι»

Στη διεκδίκηση project εκτός Κρήτης επιδίδεται η εταιρεία, με αιχμή την παρουσία και την εμπειρία του νέου της μετόχου Δ. Κούτρα. Το ζήτημα εκτέλεσης έργων και η αδυναμία μετάταξης εργοληπτικής τάξης. Τα νέα έργα που διεκδικεί με κοινοπραξίες.

Δομική Κρήτης: Το σχέδιο επέκτασης και το «ταβάνι»

Μετά τη μετοχική είσοδο του κ. Δ. Κούτρα στη μετοχική σύνθεση της εισηγμένης περιφερειακής κατασκευαστικής εταιρείας τον περασμένο Ιούλιο δόθηκε και το έναυσμα της επέκτασής της σε έργα πέραν του τοπικού της ραντάρ. 

Ήδη η εισηγμένη έχει αναλάβει μικρά οδικά έργα στην Πελοπόννησο και αναμένεται να συμβασιοποιήσει ακόμη δύο έργα συνολικού προϋπολογισμού 70 εκατ. ευρώ, και πάλι στην Πελοπόννησο, υπογραμμίζοντας έτσι την επέκτασή της εκτός Κρήτης, αλλά και των συνεργειών που προκύπτουν από την είσοδο του έμπειρου εργολάβου στο μετοχικό της κεφάλαιο.

Ειδικότερα, η εταιρεία είναι προσωρινός ανάδοχος για την κατασκευή του φράγματος Κελεφίνας στο νομό Λακωνίας, προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ, αλλά και για έργα βελτιστοποίησης οδοποιίας στην περιφέρεια Πελοποννήσου, ύψους 45 εκατ. ευρώ.

Πέραν των παραπάνω, διεκδικεί να αναλάβει οδικά έργα σημαντικού προϋπολογισμού σε κοινοπραξία με ομοειδείς κατασκευαστικές εταιρείες 6ης Τάξης, όπως το Ιωάννινα-Κακαβιά και το Τυμφρηστός-Μακρακώμη. Και οι δύο παραπάνω διαγωνισμοί έχουν επαναδημοπρατηθεί μετά τις ενστάσεις της κοινοπραξίας στην οποία ηγείται η Δομική Κρήτης (και συμμετέχουν οι ΕΚΤΕΡ Α.Ε - ΕΡΕΤΒΟ Α.Ε - ΤΕ.ΝΑ Α.Τ.Ε.Β.Ε.) και αφορούν σε έργα προϋπολογισμού 310 εκατ. ευρώ και 200 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τον κ. Δ. Κούτρα, ο οποίος ηγείται του υποκαταστήματος που πρόσφατα δημιούργησε η Δομική Κρήτης στην Αθήνα, μία από τις σημαντικότερες στρεβλώσεις της κατασκευαστικής αγοράς είναι η νομοθεσία που εμποδίζει τις εταιρείες 6ης Τάξης να αναβαθμιστούν, περιορίζοντάς τες και σε ό,τι αφορά το ανεκτέλεστο που μπορούν να αναλάβουν. Κατά τον ίδιο, δε, ο συγκεκριμένος πήχης εμποδίζει και τη μεγέθυνση των εταιρειών -σε ένα κρίσιμο διάστημα για τον τομέα κατασκευής με την πληθώρα έργων- μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων. 

Σύμφωνα με τον κ. Κούτρα, ο οποίος κατέχει τη θέση προέδρου στο διοικητικό συμβούλιο της εισηγμένης, στην παρούσα φάση η εταιρεία διεκδικεί έργα και δεν προτίθεται να προβεί σε αύξηση κεφαλαίου, πριν ξεκαθαρίσουν οι πραγματικές της  ανάγκες. Υπενθυμίζεται πως η  Δομική Κρήτης είναι μια μικρή κατασκευαστική εταιρεία που ιδρύθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1985 από τον Γιώργο Συνατσάκη, ο οποίος παραμένει βασικός μέτοχος. Διαθέτει εργοληπτικό πτυχίο 6ης τάξης και μαζί με τη θυγατρική της Δομική Βιομηχανική που κατέχει πτυχίο 4η τάξης και δραστηριοποιείται μεταξύ άλλων σε οδικά, οικοδομικά, λιμενικά, περιβαλλοντικά υδραυλικά και ενεργειακά έργα.

Στο α’ εξάμηνο του 2023 παρουσίασε αύξηση κύκλου εργασιών στα 8,5 εκατ. ευρώ έναντι 4,5 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2022, ενώ τα μικτά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 1,56 εκατ. ευρώ έναντι 1,14 εκατ. ευρώ. Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των συμβασιοποιημένων και των έργων που η εταιρεία έχει αναδειχτεί προσωρινός μειοδότης διαμορφώνεται σε 89 εκατ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο, καταγράφοντας σημαντική αύξηση έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2022.

Σε επίπεδο ισολογισμού τα Ίδια κεφάλαια της εταιρείας είναι αυξημένα σε 11,9 εκατ. ευρώ έναντι 11,1 εκατ. ευρώ τον 12/2022, ενώ το σύνολο του τραπεζικού δανεισμού παρέμεινε σε χαμηλά για τον κλάδο επίπεδα των 5,5 εκατ. ευρώ έναντι 6 εκατ. ευρώ το 12/2022, με την αντίστοιχη σχέση Ξένα/Ίδια κεφάλαια να διαμορφώνεται σε 0,46. Ενώ η κάλυψη χρεωστικών τόκων από λειτουργικά κέρδη είναι 6,4 φορές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v