Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Placements και συγχωνεύσεις αλλάζουν το τοπίο στις ΑΕΕΑΠ

Αυξάνει το αποτύπωμα του ο κλάδος στο χρηματιστήριο με την εισαγωγή νέων σχημάτων όπως η Noval Property. Η προοπτική της Lamda Malls και η ολοκλήρωση συγχώνευσης BriQ-ICI. Η επιδίωξη για placements.

Placements και συγχωνεύσεις αλλάζουν το τοπίο στις ΑΕΕΑΠ

Παρά τις ακραίες συνθήκες κόστους χρήματος και πτώσης ζήτησης που έχουν θέσει πανευρωπαϊκά τον κλάδο του real estate στη «διακεκαυμένη ζώνη», στην Ελλάδα και το 2024 αναμένεται συνέχεια τόσο των προγραμματισμένων επενδύσεων, όσο και των κινήσεων σε επίπεδο χρηματιστηριακής εκπροσώπησης του τομέα.

Προγραμματισμένη είναι η εισαγωγή των μετοχών της Noval Property (εταιρεία συμφερόντων του ομίλου Βιοχάλκο) στο ΧΑ, η αυτονόμηση των malls της Lamda Development με στόχο επίσης την εισαγωγή των μετοχών της στο χρηματιστήριο, αλλά και η ολοκλήρωση της συγχώνευσης μεταξύ της BriQ Properties και της ICI.

Παράλληλα, ήδη εισηγμένες μεγάλες ΑΕΕΑΠ, όπως η Prodea Investments, η Trastor αλλά και η Trade Estates σκοπεύουν να αυξήσουν το επίπεδο διασπορά μετοχών τους, γεγονός που ενδεχομένως να αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον για τον κλάδο.

Ειδικότερα, η νέα είσοδος εταιρείας αξιοποίησης ακινήτων ΑΕΕΑΠ στο ΧΑ αναμένεται να γίνει από τη Noval Property, η οποία αν και έχει λάβει παράταση της προθεσμίας για την εισαγωγή των μετοχών της στο Χρηματιστήριο Αθηνών μέχρι τις 15 Οκτωβρίου 2024, αναμένεται να προχωρήσει στις απαραίτητες κινήσεις ενδεχομένως πριν το Πάσχα.

Η εταιρεία σκοπεύει να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μέχρι 89,6 εκατ. ευρώ και σε αυτά τα κεφάλαια θα προστεθούν 10,5 εκατομμύρια του ομολογιακού δανείου που θα καλύψει η EBRD. Το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας έχει διαμορφωθεί πλέον στα 582,6 εκατ. ευρώ ενώ εκτελεί σημαντικά έργα, όπως η ανακατασκευή κτιρίων γραφείων στο Μαρούσι, η ανακατασκευή κτιρίου μεικτής χρήσης με κατοικίες και γραφεία στο Μετς και το κτίριο logistics με πιστοποίηση LEED Gold, επενδύσεις που αθροιστικά ξεπερνούν τα 350 εκατ. ευρώ. 

Έως το τέλος του 2024 αναμένεται να ολοκληρωθεί η συγχώνευση της Briq Properties (βασικός μέτοχος της οποίας είναι ο όμιλος Φέσσα) και της Intercontinental International, της οικογένειας Χαλικιά. Ήδη το Φεβρουάριο του 2024 ολοκληρώθηκε η εξαγορά από την BriQ χαρτοφυλακίου 17 ακινήτων της ICI έναντι 60 εκατ. ευρώ.

Κατά το δεύτερο στάδιο της προς την υλοποίηση συμφωνίας και αφού η ICI προχωρήσει σε μείωση του μετοχικού της κεφαλαίου και διανομή του καθαρού αποτελέσματος της πώλησης των εν λόγω ακινήτων στους μετόχους της, η BriQ θα αγοράσει πακέτο μετοχών της ICI από την Ajolico (η εταιρεία του βασικού μετόχου που είναι η οικογένεια Χαλικιά) συνολικής αξίας 10,2 εκατ. που θα αντιστοιχεί σε ποσοστό περίπου 26% του μετοχικού κεφαλαίου της ICI, όπως αυτό θα έχει διαμορφωθεί μετά τις διανομές του πρώτου σταδίου.

Ακολούθως, η BriQ θα προχωρήσει σε συγχώνευση με απορρόφηση της ICI με έκδοση νέων μετοχών της BriQ, έτσι ώστε για κάθε υφιστάμενη μετοχή της ICI να εκδοθούν περίπου 1,4178 νέες μετοχές της BriQ. Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας οι βασικοί μέτοχοι της BriQ (θα έχουν ποσοστό στην ΑΕΕΑΠ περίπου 42% και αντιστοίχως η οικογένεια Χαλικιά 16%, ενώ στη διασπορά θα βρίσκεται 40 με 41%.

Μέσα στο 2024 προγραμματίζεται επίσης η εισαγωγή της Lamda Malls, θυγατρική της Lamda Development στο ΧΑ, η οποία θα αποτελέσει τον φορέα διάκρισης των δραστηριοτήτων του ομίλου. Η εταιρεία που έχει ήδη συσταθεί έχει την κυριότητα των υφιστάμενων επενδύσεων The Mall Athens, Golden Hall, Mediterranean Cosmos, Designer Outlet Athens, αλλά και των υπό ανάπτυξη Vouliagmenis Mall και Riviera Galleria στην έκταση του Ελληνικού.

Κατά τη διοίκηση της Lamda Development, στόχος της ΑΜΚ εισαγωγής στο ΧΑ είναι η άντληση 150 εκατ. ευρώ, που θα κατευθυνθούν στην υποστήριξη των νέων επενδύσεων, ενώ μένει να φανεί αν η νέα εταιρεία θα έχει τα χαρακτηριστικά καθαρόαιμης ΑΕΕΑΠ ή θα εισαχθεί ως Developer (διαφορετικό φορολογικό καθεστώς αλλά και υποχρεώσεις ικανής διασποράς μετοχών).

Την πρόθεση διανομής επιπλέον ποσοστού της Trade Estates μέσω Placement επανέλαβε πρόσφατα ο πρόεδρος και βασικός μέτοχος της εταιρείας Β. Φουρλής, με στόχο η συμμετοχή να υποχωρήσει κάτω του 50%. Σημειώνεται ότι η ελεύθερη διασπορά της εισηγμένης ΑΕΕΑΠ ανέρχεται στο 24%, ενώ μετοχική θέση κατέχει με 10% η Αutohellas και με 3% το family office Latsco.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v