Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Noval Property: Επενδύσεις 340 εκατ. ευρώ ως το 2030

Σε έξι νέα projects αξιοποίησης και εκμετάλλευσης ακινήτων αλλά και σε νέες εξαγορές προχωρά η θυγατρική real estate του ομίλου Βιοχάλκο. Προχωρά μέχρι το Πάσχα η είσοδός της στο Χρηματιστήριο.

Noval Property: Επενδύσεις 340 εκατ. ευρώ ως το 2030

Επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 340 εκατ. ευρώ με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2030 έχει καταρτίσει η Noval Property, το οποίο αναμένεται να χρηματοδοτηθεί και από τα κεφάλαια που πρόκειται να αντλήσει στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για την εισαγωγή της στο ΧΑ. 

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Π. Καπενάκο παρά το περιθώριο που έχει εξασφαλίσει έως το τέλος του 2024, η ΑΕΕΑΠ αναμένεται να διενεργήσει τη δημόσια εγγραφή «στο β’ τρίμηνο του 2024».

Κατά πληροφορίες η έναρξη της διαδικασίας τοποθετείται πριν το Πάσχα

Πέραν των εσόδων της ΑΜΚ, σύμφωνα με τον κ. Καπετανάκο, το επενδυτικό πρόγραμμα θα υποστηριχθεί και από την EBRD μετά τη σχετική συμφωνία που συνήψαν τον περυσινό Οκτώβριο οι δύο πλευρές, αλλά και από τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας (75 εκατ. ευρώ στο τέλος της χρήσης του 2023). Ο κ. Καπετανάκος υπογραμμίζει επίσης  τη χαμηλή δανειακή μόχλευση της εταιρείας η οποία διαμορφώθηκε στο τέλος της χρήσης στο 27,6%. 

Σημειώνεται πως από το υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο ακινήτων της εταιρείας αξίας 582,6 εκατ. ευρώ το 25% αφορά ακίνητα που βρίσκονται υπό ανάπτυξη και αφορούν τη βασική γραμμή έργων του επόμενου διαστήματος έως το 2026, ενώ ο κ. Καπετανάκος δημοσιοποίησε πως εξετάζονται και νέες εξαγορές ακινήτων με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της εταιρίας.

Τα έξι projects

Αναλυτικότερα και σε ότι αφορά τον υφιστάμενο σχεδιασμό, η Noval Property προχωρά σε έξι projects. 

Πρώτον: H μεγαλύτερη επένδυση που προωθεί η εταιρεία αυτή την στιγμή, ύψους 169 εκατ. ευρώ, είναι το μικτό project με γραφεία, κατοικίες, αθλητικές εγκαταστάσεις και πολυχώρους πολιτισμού στις παλιές βιομηχανικές εγκαταστάσεις του ομίλου Viohalco στην Πειραιώς, επιφάνειας 106.000 τ.μ.. Σύμφωνα με τον κ. Καπετανάκο, για το συγκεκριμένο έργο ολοκληρώνονται οι αδειοδοτήσεις, ενώ στόχος είναι η ολοκλήρωση της κατασκευής το 2030. 

Δεύτερον: Το 2025 αναμένεται να ολοκληρωθεί το νέο γραφειακό συγκρότημα, 61.500 τ.μ. που αναπτύσσει η εταιρεία στο Μαρούσι, στην οδό Χειμάρρας στο πρώην ακίνητο της Kodak από κοινού με την επενδυτική Brooklane. Πρόκειται για κτίρια με πιστοποίηση LEED Gold.

Τρίτον: Μέσα στο 2024 αναμένεται η ολοκλήρωση του συγκροτήματος γραφείων και κατοικιών στο Μετς που είναι επένδυση της τάξης των 10 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη διοίκηση της Noval, η εταιρεία δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε πωλήσεις των κατοικιών αλλά θα νοικιάσει τα διαμερίσματα, εκτιμώντας πως θα έχει καλύτερες αποδόσεις.  

Τέταρτον:Η εταιρεία επενδύει επίσης σε νέο γραφειακό συγκρότημα, 20.800 τ.μ. με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2024 επίσης στο Μαρούσι.

Πέμπτον: Το 2025 εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί η ανακατασκευή του έτερου κτιρίου γραφείων που έχει αγοράσει η Noval επί της Λ. Κηφισίας  στο Μαρούσι.

Έκτον: Επίσης η εταιρεία  παρέδωσε τον περασμένο Ιανουάριο το νέο κέντρο logistics στη Μάνδρα, μία επένδυση 7,9 εκατ. ευρώ για 9.800 τ.μ..

Ο κ. Καπετανάκος στο πλαίσιο ενημέρωσης των αναλυτών για τα αποτελέσματα του 2023, αλλά και τις προοπτικές της εταιρείας ανάφερε πως η υψηλή ζήτηση και η χαμηλή προσφορά νέων ακινήτων για όλους τους κλάδους και τις χρήσεις δίνει σημαντικό περιθώριο ανόδου για την αγορά των ΑΕΕΑΠ. 

Σημείωσε πως η θυγατρική του ομίλου Βιοχάλκο Noval Property μισθώνει μόνον το 12% των ακινήτων της στο μητρικό όμιλο, με τον κύριο όγκο εξ αυτών να είναι μισθωμένα σε τρίτους ισχυρούς ομίλους με ορίζοντα λήξης των μισθωμάτων το 2029.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v