Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Πειράματα Ζερβού «στου κασίδη το κεφάλι»

Για «σουρεαλιστικό» management κάνουν πλέον λόγο στελέχη της ΔΕΗ, χάνοντας την υπομονή τους με τις παράδοξες προσωπικές επιλογές του Α. Ζερβού. Ο ρόλος της ΓΕΝΟΠ και ο «δάκτυλος» Μπιρμπίλη.

ΔΕΗ: Πειράματα Ζερβού «στου κασίδη το κεφάλι»
Επικίνδυνες διαστάσεις παίρνει το κομφούζιο στην ανώτατη διοίκηση της ΔΕΗ. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος κ. Αρθούρος Ζερβός έκανε πρόσφατα αλλαγές σε καίριες γενικές διευθύνσεις, απομακρύνοντας έμπειρα στελέχη και τοποθετώντας νέα, χωρίς πείρα στο αντικείμενο.

Κι όλα αυτά ενώ σε 5 - 6 μήνες θα πρέπει να αντικατασταθούν και πάλι!

Ασκώντας τις εξουσίες που του δίνει το καταστατικό, ο κ. Ζερβός απλώς… ανακοίνωσε την απόφασή του στο διοικητικό συμβούλιο. Τα μέλη του οποίου, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, εξέφρασαν έντονες αντιδράσεις, για λόγους που θα εξηγήσουμε στη συνέχεια.

Θα πρέπει όμως να σημειώσουμε ότι οι εξελίξεις επιβεβαίωσαν πλήρως αποκλειστικό θέμα του Euro2day.gr που δημοσιεύτηκε προ 40 περίπου ημερών με τίτλο «ΔΕΗ: Η φούρια Ζερβού στο... ξήλωμα της διοίκησης!», το οποίο προειδοποιούσε έγκαιρα προς κάθε κατεύθυνση για τις προθέσεις του κ. Ζερβού και τις συνέπειές τους. Ωστόσο, ούτε ο κ. Ζερβός άλλαξε ρότα, ούτε υπήρξε παρέμβαση από την προϊστάμενη υπουργό κ. Τίνα Μπιρμπίλη, ή τη συνήθως «λαλίστατη» ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.

Εν τέλει, ο κ. Ζερβός επέμεινε στις επιδιώξεις του. Γιατί όμως αντέδρασαν τα μέλη του Δ.Σ. σε αυτήν την κίνηση; Οι βασικοί λόγοι είναι δύο:

- Πρώτον, σήμερα η ΔΕΗ βρίσκεται στο μέσον της πιο δύσκολης περιόδου των τελευταίων ετών. Στο λιανεμπόριο της ηλεκτρικής ενέργειας η εταιρία δέχεται επίθεση από νέους προμηθευτές και χάνει συνεχώς μερίδιο αγοράς. Συγχρόνως, η Επιχείρηση προσπαθεί να εφαρμόσει τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προχωρώντας στην απόσχιση των δύο από τις πέντε κύριες Γενικές Διευθύνσεις, των Γενικών Διευθύνσεων Διανομής και Μεταφοράς.

Πρόκειται για μία κίνηση που θα επηρεάσει περί τους 8.000 εργαζομένους της εταιρίας, πέρα από τις δυσκολίες οι οποίες θα προκύψουν στα κανάλια επικοινωνίας των νέων θυγατρικών, που θα δημιουργηθούν από την απόσχιση, με τους άλλους ανεξάρτητους φορείς της ηλεκτρικής ενέργειας, τη ΡΑΕ και τον ΔΕΣΜΗΕ.

Ταυτοχρόνως, η εταιρία υποτίθεται ότι προσπαθεί να εφαρμόσει με τον καλύτερο για τα συμφέροντά της τρόπο την εντολή της τρόικας για απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Στο μέσον αυτής της «καταιγίδας εξελίξεων» επέλεξε ο κ. Ζερβός να κάνει τις διοικητικές του τομές.

- Δεύτερη -κι ενδεχομένως σημαντικότερη- αιτία αντίδρασης του Δ.Σ. ήταν η… παραδοξότητα των προσωπικών επιλογών του κ. Ζερβού για τις τρεις θέσεις των γενικών διευθυντών Εμπορίας, Μεταφοράς και Διανομής της ΔΕΗ.

Διότι το μόνο κοινό σημείο που έχουν οι τρεις επιλεχθέντες είναι ότι… δεν έχουν καμιά σχέση με τη Διεύθυνση που καλούνται να διοικήσουν! Κι εδώ πλέον μάλλον μιλάμε για… «σουρεαλιστικό» management, όπως αναφέρουν περιπαικτικά στελέχη της διοικήσεως.

O νέος γενικός διευθυντής Εμπορίας μέχρι πρότινος ασχολείτο επιτυχώς με τις προμήθειες… καυσίμων (μαζούτ, λιθάνθρακας κ.λπ.) της ΔΕΗ, ενώ στο παρελθόν είχε εργαστεί και στην Οικονομική Διεύθυνση ως κοστολόγος.

Δηλαδή, σε όλη του τη σταδιοδρομία, δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με τις πωλήσεις ή την εμπορία γενικά. Και όμως, προκειμένου να αναδειχθεί, εκδιώχτηκε άρον-άρον και με συνοπτικές διαδικασίες ο προηγούμενος, έμπειρος, γενικός διευθυντής Εμπορίας.

Σε ό,τι αφορά τη Γενική Διεύθυνση Διανομής, ο κ. Ζερβός επέλεξε να μην ανανεώσει για 6 μήνες (τόσο υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί για να γίνει η απόσχιση του κλάδου της Διανομής) το 5ετές συμβόλαιο του πρώην γενικού, ενός επιτυχημένου και έμπειρου στελέχους, αλλά αποφάσισε να τον αντικαταστήσει με τον διευθυντή… Πληροφορικής της ΔΕΗ!

Αλλά και για τη θέση του Γ.Δ. Μεταφοράς ο κ. Ζερβός κινήθηκε στο ίδιο μοτίβο. Δεν ανανέωσε τη σύμβαση του επιτυχημένου και έμπειρου Γ.Δ. για 6 μήνες, επιλέγοντας να τον αντικαταστήσει με τον διευθυντή Διαχείρισης Ενέργειας. Δηλαδή με αυτόν που έχει την ευθύνη αγορών - πωλήσεων ηλεκτρικής ενέργειας στην εταιρία, που γνωρίζει από πωλήσεις και εμπορία, όχι όμως από μεταφορά ενέργειας.

Η όλη υπόθεση γίνεται τραγέλαφος δεδομένου ότι, αφού δημιουργηθούν οι δύο νέες εταιρίες με τους αποσχισθέντες κλάδους, οι νέοι γενικοί διευθυντές θα… περισσεύουν.

Διότι έχει αποφασιστεί ότι οι διευθύνοντες σύμβουλοι των θυγατρικών πρέπει να είναι και να φαίνονται ανεξάρτητοι της ΔΕΗ, αφού η μεταφορά και η διανομή της ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να γίνονται από ανεξάρτητους φορείς. Επομένως, οι δύο νέοι Γ.Δ. θα χάσουν τις θέσεις τους έπειτα από μερικούς μήνες - και θα πρέπει να γυρίσουν πίσω.

Το ερώτημα όμως είναι… πού θα γυρίσουν, αφού εν τω μεταξύ θα έχουν επιλεγεί οι αντικαταστάτες τους. Θα επιστρέψουν ως γενικοί διευθυντές; Κι αν ναι, τι θα διοικήσουν; Καινούργιες Γενικές Διευθύνσεις που θα δημιουργηθούν γι' αυτούς;

Ποια δικαιολογία έφερε ο κ. Ζερβός για όλα αυτά; Ότι θέλει να γίνει η αναδιοργάνωση των κλάδων σε θυγατρικές, από πρόσωπα που δεν έχουν σχέσεις με το προσωπικό των κλάδων για να μην υπάρξει ευνοϊκή μεταχείριση. Μόνο που του «διέφυγε» ότι τα νέα πρόσωπα ούτε τα «ντεσού» του κλάδου ξέρουν, ούτε συγκροτημένη άποψη μπορούν να αποκτήσουν τόσο σύντομα για τα πρόσωπα τα οποία θα κρίνουν, λένε πηγές μέσα από τη ΔΕΗ. Και συμπληρώνουν ότι «λόγω ελλείψεως πείρας, μάλλον θα είναι οι ίδιοι… μαθητευόμενοι».

Δεν είναι τυχαίο ότι οι εξελίξεις αυτές έχουν δημιουργήσει αναταραχή όχι μόνον εντός της ΔΕΗ αλλά και σε κυβερνητικούς κύκλους, που προς το παρόν παρακολουθούν έκπληκτοι τις εξελίξεις, προσπαθώντας να λύσουν μια δύσκολη «άσκηση»:

- Κατά πόσον οι κίνδυνοι που σωρεύονται σταδιακά για τη μεγαλύτερη και πιο ευαίσθητη ΔΕΚΟ ξεπερνούν εν τέλει το πολιτικό κόστος που μπορεί να έχει η αποδοκιμασία της διοίκησης - και εξ αντανακλάσεως της ίδιας της υπουργού που τη διόρισε.

Κι αυτό, καθώς η κ. Μπιρμπίλη αποτέλεσε «εμβληματική» επιλογή και «μιντιακή εικόνα» για τις επιδιώξεις της νέας κυβέρνησης σε θέματα «πράσινης» ανάπτυξης και «νέου μοντέλου» διακυβέρνησης.

Στο μεταξύ, όμως, πέρα από την προφανή συναίνεση της κ. Μπιρμπίλη στις επιλογές του κ. Ζερβού, αίσθηση προκαλεί στην αγορά το γεγονός ότι το «αλαλούμ» στις κορυφαίες βαθμίδες της ηγεσίας εμφανίζεται να έχει την ανοχή ή και τη στήριξη του προέδρου της ΓΕΝΟΠ κ. Φωτόπουλου και της ηγετικής ομάδας των συνδικαλιστών.

Στελέχη μάλιστα της ΔΕΗ δεν διστάζουν να συνδυάσουν τρία γεγονότα προκειμένου να εξηγήσουν αυτήν τη στάση:

- Το δάνειο το οποίο δόθηκε προς «διευκόλυνση» της ΓΕΝΟΠ, που είχε οικονομικό πρόβλημα, από τη διοίκηση Ζερβού.

- Την κωλυσιεργία της κ. Μπιρμπίλη στη διερεύνηση των «ενισχύσεων» που δίνονται γενικώς και διαχρονικά από τη ΔΕΗ στους συνδικαλιστές.

- Τη… χλιαρότατη στάση που κρατούν τόσο το υπουργείο όσο και η ΔΕΗ στις βαρύτατες καταγγελίες οι οποίες έχουν δημοσιοποιηθεί το τελευταίο διάστημα για πρόσωπα-κλειδιά της ΓΕΝΟΠ, με επίκεντρο τον οργανωτικό γραμματέα κ. Ρίζο Ρίζου, σε ό,τι αφορά τοκογλυφίες, καταχρήσεις εισφορών των εργαζομένων, μέσω πρακτορείων για ταξίδια, αλλά και μέσω παράπλευρων εταιριών για την εκμετάλλευση κονδυλίων κινητής τηλεφωνίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v