Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Η φούρια Ζερβού στο... ξήλωμα της διοίκησης!

Σε ένα και μόνο μέτωπο κινείται ταχύτατα ο πρόεδρος της ΔΕΗ. Στο… ξήλωμα των γενικών διευθυντών της εταιρίας, με τις ευλογίες πάντα της ΓΕΝΟΠ. Κι όλα αυτά ενώ πληθαίνουν οι διαρροές για την αποχώρησή του!

ΔΕΗ: Η φούρια Ζερβού στο... ξήλωμα της διοίκησης!
Σε σχεδόν πλήρη αντικατάσταση της υπηρεσιακής ιεραρχίας της ΔΕΗ προχωρά, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο πρόεδρός της κ. Αιμίλιος Ζερβός, την ώρα όπου πυκνώνουν οι διαρροές, από κυβερνητικής πλευράς(!), για την αποχώρησή του σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Διαρροές που, παρά τις επίσημες διαψεύσεις τις οποίες ο ίδιος κάνει, διαρκώς ενισχύονται.

Ακόμη κι αν υποθέσουμε όμως ότι δεν επαληθεύονται οι διαρροές, οι κινήσεις του κ. Ζερβού προκαλούν απορίες, με δεδομένο ότι η ΔΕΗ βρίσκεται στη μέση των διαδικασιών απόσχισης δύο πολύ σημαντικών κλάδων, της μεταφοράς και της διανομής.

Για να δώσουμε λίγο το υπόβαθρο της υπόθεσης, σημειώνουμε ότι οι διαδικασίες αυτές θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος Μαρτίου. Στο πλαίσιό τους, θα δημιουργηθούν δύο ανώνυμες εταιρίες, θα επιλεγούν οι διευθύνοντες σύμβουλοι και θα εκλεγούν τα διοικητικά τους συμβούλια.

Αμφότερες οι νέες εταιρίες θα είναι 100% θυγατρικές της ΔΕΗ Α.Ε.

Το ερώτημα είναι γιατί ο κ. Ζερβός δεν θέλει να περιμένει να τελειώσουν οι διαδικασίες απόσχισης και προχωρεί άρον-άρον στην αλλαγή των σημερινών γενικών διευθυντών σε αυτές τις δύο Διευθύνσεις.

Ποιον σκοπό εξυπηρετεί η αλλαγή γενικών διευθυντών, όταν σε δύο - τρεις μήνες θα πρέπει να επιλεγούν νέοι… διευθύνοντες σύμβουλοι; Ποιος θα διοικεί τι σε αυτό το οργανόγραμμα;

Είναι προφανές το «τι», απαντούν οι… κακές γλώσσες. Ο κ. Ζερβός «επείγεται» να τοποθετήσει συγκεκριμένους ανθρώπους στις θέσεις αυτές προ της αποχώρησής του, προκαταβάλλοντας τις περαιτέρω εξελίξεις.

Στο μεταξύ, βέβαια, προχωρά και στην προκήρυξη της θέσης του γενικού διευθυντή εμπορίας, η οποία θα πρέπει να πληρωθεί μετά την ξαφνική και άκομψη απομάκρυνση του κ. Ποσειδώνα, κατ' εντολή Ζερβού, στην οποία είχε πρόσφατα αναφερθεί η στήλη, αποτυπώνοντας τις αντιδράσεις που προκάλεσε, παρότι έγινε ασμένως αποδεκτή από τη… ΓΕΝΟΠ.

Όπως μαθαίνουμε, δε, στις επιτροπές επιλογής των νέων «γενικών» έχει τοποθετήσει άλλους… γενικούς διευθυντές. Το γεγονός αυτό θεωρείται πρωτόγνωρο για την εταιρία, αφού στο παρελθόν η διοίκηση δεν διανοήθηκε ποτέ να τοποθετήσει στις επιτροπές επιλογής στελεχών στελέχη του ιδίου επιπέδου με το επίπεδο αυτών που πρόκειται να επιλεγούν!

Επ' αυτού οι… κακές (και πάλι) γλώσσες λένε απλώς ότι δύο μέλη της κάθε επιτροπής είναι της απολύτου εμπιστοσύνης του κ. Ζερβού.

Σε κάθε περίπτωση, μέσα σε ελάχιστο διάστημα, ίσως και πριν ακόμη από την έκτακτη Γ.Σ. της 29ης/12/2010, ο κ. Ζερβός επιχειρεί να αλλάξει σχεδόν το… 50% της ανώτατης διοίκησης της ΔΕΗ (σ.σ. αφού η εταιρία έχει 7 γενικούς διευθυντές.).

Εάν μάλιστα συνυπολογίσουμε και την πρόσφατη αλλαγή του γενικού διευθυντή, τότε καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι μέχρι την έκτακτη Γ.Σ. θα έχει τοποθετήσει 4 από τους 7 γενικούς.

Οπότε, ό,τι και να συμβεί, τόσο ο ίδιος όσο και η ΓΕΝΟΠ (μιας και ο ίδιος έχει εξαιρετικά αγαστές σχέσεις μαζί της - βλέπε και το… δάνειο προς το σωματείο), που πάντα λάτρευε τη… συνδιοίκηση, θα εξακολουθήσουν να έχουν τις επαφές τους στην ηγεσία των στρατηγικών κλάδων της εταιρίας για τρία τουλάχιστον χρόνια (αφού οι συμβάσεις είναι τριετείς).

Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν τα γνωρίζει όλα αυτά η αρμόδια υπουργός κ. Τίνα Μπιρμπίλη.

Κι αν ναι, τότε τι σκέφτεται να κάνει;

Υ.Γ.: Ακόμη περιμένουμε να μάθουμε τι θα γίνει με την περιβόητη πλέον απόφαση εξαγοράς της BCI (συμφερόντων του κ. Καραγκουλέ) η οποία «πάγωσε» μεν, μετά τον σάλο που προκάλεσε, πλην όμως δεν έχει επίσημα ανακληθεί.

Όπως επίσης αναμένουμε να μάθουμε τι έγινε και με εκείνο το μέλος του Δ.Σ. ο υιός του οποίου πρόσφατα κέρδισε… διαγωνισμό της Γενικής Διεύθυνσης Διανομής, αξίας περίπου 3,5 εκατ. ευρώ!

Υ.Γ. 2: Μπορεί ο κ. Ζερβός να κινείται με ταχύτητα… ζαρκαδιού στην αλλαγή της ιεραρχίας, στα υπόλοιπα, όμως, τα πάντα φαίνεται να έχουν παγώσει, με την «μπάλα» να πηγαινοέρχεται ανάμεσα στα μέλη του Δ.Σ., χωρίς ουδείς, με πρώτο τον κ. Ζερβό, να λαμβάνει την ευθύνη καίριων αποφάσεων.

Ακόμη και η διαπραγμάτευση με την τρόικα για «καυτά» θέματα που θα κρίνουν το μέλλον της ΔΕΗ κινείται με ρυθμούς… χελώνας. Τυχαίο;

Δεν νομίζουμε, καθώς η κυβέρνηση μάλλον δεν δύναται να προχωρήσει σε αλλαγές κορυφής στη ΔΕΗ, όσο κρατά η συγκεκριμένη διαπραγμάτευση.


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v