Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ουγγρικές διαβουλεύσεις με το ΔΝΤ

Μία ουγγρική αντιπροσωπεία πρόκειται να συναντηθεί την Τετάρτη με την διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ σε ένα αποφασιστικό ραντεβού για τη Βουδαπέστη, η οποία έχει άμεσες δανειακές ανάγκες, αλλά έχει στρέψει εναντίον της τόσο το Ταμείο όσο και την ΕΕ, λόγω των αμφιλεγόμενων μεταρρυθμίσεων που προωθεί. Η άτυπη συνάντηση, της οποίας οι λεπτομέρειες δεν έχουν ανακοινωθεί, πρόκειται να πραγματοποι

  • Ant1
Ουγγρικές διαβουλεύσεις με το ΔΝΤ

Μία ουγγρική αντιπροσωπεία πρόκειται να συναντηθεί την Τετάρτη με την διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ σε ένα αποφασιστικό ραντεβού για τη Βουδαπέστη, η οποία έχει άμεσες δανειακές ανάγκες, αλλά έχει στρέψει εναντίον της τόσο το Ταμείο όσο και την ΕΕ, λόγω των αμφιλεγόμενων μεταρρυθμίσεων που προωθεί.

Η άτυπη συνάντηση, της οποίας οι λεπτομέρειες δεν έχουν ανακοινωθεί, πρόκειται να πραγματοποιηθεί στα γραφεία του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον. Ο Ούγγρος διαπραγματευτής Τάμας Φέλεγκι έχει μεταβεί στην έδρα του από το περασμένο Σάββατο και τη Δευτέρα είχε τις πρώτες διαβουλεύσεις, τόνισε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, δίχως να προσθέτει άλλες λεπτομέρειες.

Ο Φέλεγκι «μπορεί να αποδεχθεί - χωρίς προσυνεννόηση με την κυβέρνηση - κάθε είδος δανειακής πίστωσης που θα μπορούσε να βοηθήσει την Ουγγαρία να χρηματοδοτηθεί στις διεθνείς αγορές», τόνισε την Κυριακή ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν μιλώντας στο κρατικό πρακτορείο ΜΤΙ. Ο διαπραγματευτής - υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου στην κυβέρνηση - θα διαβιβάσει επίσης τη βούληση της χώρας του να συνεργασθεί με το ΔΝΤ για την κατάρτιση μίας συμφωνίας «διότι είναι φυσικό το Ταμείο να επιζητεί να διαπιστώσει [ότι εφαρμόζεται] μία οικονομική πολιτική στην Ουγγαρία που θα εγγυάται ότι το δάνειό της θα πληρωθεί», τόνισε.

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού εμφανίστηκαν να καθησυχάζουν εν μέρει τις αγορές, με το εθνικό νόμισμα, το φιορίνι, να παραμένει σταθερό στις συναλλαγές (314,86 ευρώ στις 14:30, ώρα Ελλάδος), έπειτα από την κάθετη πτώση του την περασμένη εβδομάδα. «Πολλά πράγματα μπορεί να συμβούν ακόμη, όμως προς το παρόν εκτιμούμε πως η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί πραγματικά για μία αλλαγή στάσης», τονίζει ο πολιτικός αναλυτής Γκάμπορ Τέρεκ, διευθυντής της Vision Politics, προσθέτοντας πως «δεδομένης της κρίσιμης κατάστασης» στην οποία βρίσκεται η Ουγγαρία δεν έχει άλλη επιλογή.

Ο Όρμπαν έχει εξοργίσει τους διεθνείς θεσμούς μετά την ψήφιση του νόμου για τη μεταρρύθμιση της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, που θεωρείται ότι θίγει την ανεξαρτησία της, αλλά και για τους υπόλοιπους αντισυμβατικούς οικονομικούς του νόμους και την εθνικοποίηση των ιδιωτικών ασφαλιστικών ταμείων. Η οικονομική του πολιτική οδήγησε σε πτώση το φιορίνι και οδήγησε σε μεγάλη αύξηση το κόστος δανεισμού της χώρας, με αποτέλεσμα να εκτροχιασθεί και η δημοσιονομική πολιτική της χώρας.

Εν τω μεταξύ, η οικονομική κρίση στην Ουγγαρία έχει κορυφώσει τον φόβο για την έκθεση της Αυστρίας στη γείτονα, πρώην μέλος της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας, που παραμένει προνομιακός πελάτης για το αυστριακό εμπόριο. Μία χρεοκοπία, ή μία μεγάλη υποβάθμιση του χρέους της Ουγγαρίας, θα οδηγούσε σε καθίζηση τους ισολογισμούς των τραπεζών, ενώ μία υφεσιακή πορεία θα αυξήσει τον αριθμό των ανεξόφλητων δανείων σε μία χώρα όπου ήδη οι αυστριακές τράπεζες έχουν αρχίσει να χάνουν χρήματα.

«Δε χωρεί αμφιβολία πως εάν κάτι συμβεί στην Ουγγαρία - μία χρεοκοπία ή οτιδήποτε άλλο - αυτό θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στην Αυστρία», τονίζει αξιωματούχος, ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί, δεδομένης της ευαισθησίας που υπάρχει για το θέμα. Η ίδια πηγή τονίζει πως τα αυστριακά πιστωτικά ιδρύματα - με εξαίρεση την Bank Austria, που αποτελεί τμήμα του ιταλικού ομίλου UniCredit - έχουν έκθεση 26 δισ. ευρώ στην Ουγγαρία, με το ένα πέμπτο του ποσού αυτού να είναι τοποθετημένο σε κρατικά ομόλογα.

Οι αποδόσεις των αυστριακών κρατικών ομολόγων έφθασαν στα υψηλότερα επίπεδά τους τον τελευταίο μήνα, ενώ διευρύνθηκαν και τα περιθώρια των ασφαλίστρων κινδύνου (CDS) και της διαφοράς απόδοσης των αυστριακών ομολόγων σε σύγκριση με τα γερμανικά δεκαετή (spreads), εξαιτίας της ανησυχίας για την κατάσταση στην Ουγγαρία, η οποία ήταν συνδεδεμένη με την Αυστρία κατά την εποχή της Αυτοκρατορίας των Αψβούργων.

Σύμφωνα με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS), τα αυστριακά ιδρύματα που έχουν τη μεγαλύτερη έκθεση σε πιστωτές στην Ουγγαρία είναι η Erste Group, η Raiffeisen Bank International και η Volksbanken AG. Η Αυστρία υπήρξε επίσης ο τρίτος μεγαλύτερος επενδυτής στην Ουγγαρία - μετά τη Γερμανία και την Ολλανδία - κατά την περασμένη δεκαετία. Το 2010 προχώρησε σε άμεσες επενδύσεις ύψους 8 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές.

«Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση από το να προσπαθήσουμε με νύχια και με δόντια να εμποδίσουμε να κατρακυλήσει η Ουγγαρία στη χρεοκοπία», τόνισε άλλη επίσημη πηγή. Ο κύριος αναλυτής της Raiffeisen Πέτερ Μπρέτσινσεκ τόνισε πως η Ουγγαρία αποτελεί την τέταρτη μεγαλύτερη αγορά για την Αυστρία και επεσήμανε τη σημασία της όχι μόνο για τον χρηματοοικονομικό τομέα, αλλά και για τη λεγόμενη πραγματική οικονομία της χώρας του. 

Ο ίδιος πρόσθεσε πως αμφισβητεί ότι η Ουγγαρία θα αποδειχθεί τόσο «αυτοκτονική» ώστε να κηρύξει αυτόβουλα χρεοκοπία αντί να προσφύγει για βοήθεια στο ΔΝΤ.

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε την Κυριακή πως είναι πρόθυμος να συζητήσει κάθε εναλλακτικό σενάριο. «Μία χρεοκοπία δε σημαίνει κατ’ ανάγκη πως θα παύσει και η πληρωμή των δανείων που βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών πιστωτών», πρόσθεσε ο Μπρέτσινσεκ.

Η Βιέννη διαθέτει ακόμη 6 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαίωση των τραπεζών της εάν αυτό καταστεί επιβεβλημένο. Τα όργανα διακανονισμού έχουν προειδοποιήσει επίσης τις αυστριακές τράπεζες να μειώσουν τις πολιτικές δανεισμού προς χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και να προβούν σε αύξηση του κεφαλαίου τους ως ασπίδα για κάποιο πιθανό πλήγμα από αυτήν την περιοχή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v