Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς θα γίνουν οι απολύσεις στο Δημόσιο

Τα σχέδια του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την έξοδο ή τη διαθεσιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων.

  • Real.gr
Πώς θα γίνουν οι απολύσεις στο Δημόσιο
Σε συμφωνία για τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων κατέληξε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης με την τρόικα, η οποία αρχικά απαιτούσε την απόλυση 15.000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Η χρυσή τομή για το θέμα φαίνεται ότι βρέθηκε τελικά μετά την υπαναχώρηση της τρόικας, που πλέον ζητά την άμεση απόλυση 2.000 υπαλλήλων για φέτος και ακόμη 25.000 υπαλλήλων μέχρι το τέλος του 2013, με στόχο το 2015 το προσωπικό του Δημοσίου να έχει μειωθεί κατά 150.000 κατ’ επιταγήν του μνημονίου.

Στόχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σύμφωνα με συνεργάτες του Αντώνη Μανιτάκη, είναι η λίστα με τις απολύσεις φέτος να περιλαμβάνει τα ονόματα επίορκων υπαλλήλων, εργαζόμενων που έχουν υποπέσει σε βαριά πειθαρχικά παραπτώματα, «κοπανατζήδες» και ακατάλληλους.

Ως προς τους ακατάλληλους συνεργάτες του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, δεν έδωσαν συγκεκριμένα στοιχεία, αλλά παρέπεμψαν στην αξιολόγηση του προσωπικού στο Δημόσιο, που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ωστόσο, δημιουργεί προβληματισμό το γεγονός ότι ο αριθμός των επίορκων υπαλλήλων, των οποίων οι υποθέσεις έχουν τελεσιδικήσει ή θα τελεσιδικήσουν μέσα στο 2012, δεν φαίνεται να αρκεί για να καλύψει τον φετινό στόχο. Έτσι υπάρχουν σκέψεις να τεθούν εκτός οι υπάλληλοι που έχουν διαπράξει πειθαρχικά αδικήματα, αλλά δεν υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις. Σε περίπτωση όπου οι υπάλληλοι προσφύγουν στη Δικαιοσύνη και δικαιωθούν, εξετάζεται να μην επιστρέψουν στην υπηρεσία τους, αλλά να τεθούν σε διαθεσιμότητα.

Μάλιστα, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα δείξει την πόρτα της εξόδου και στο πλεονάζον προσωπικό των φορέων και των οργανισμών του Δημοσίου που βάζουν λουκέτο. Οι εργαζόμενοι αυτοί θα τεθούν σε διαθεσιμότητα για έναν χρόνο και θα λαμβάνουν το 75% του μισθού τους, ενώ στη συνέχεια θα απολύονται.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης υποστηρίζει ότι ο στόχος για τη μείωση του προσωπικού θα επιτευχθεί και θα ξεπεραστεί μόνο με τις συνταξιοδοτήσεις και την εφαρμογή της μιας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις, με βάση τα στοιχεία που διαθέτει, αλλά η τρόικα επιμένει σε ένα «σαφές πολιτικό μήνυμα».

Επισημαίνεται πως συνεργάτες του Αντώνη Μανιτάκη τονίζουν ότι οι 50.000 συνταξιοδοτήσεις του 2012 δημιουργούν σημαντικό πρόβλημα στη λειτουργία του κράτους, ενώ εύλογα αποφεύγουν να προσδιορίσουν πόσοι είναι οι επίορκοι, καθώς αυτό δεν μπορεί να προεξοφληθεί πριν από την κατάληξη των υποθέσεων αυτών (πέρα από αυτές που έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί από τα πειθαρχικά συμβούλια).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v