Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Β. Σόιμπλε: Δεν μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς κούρεμα

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ισχυρίζεται ότι δεν ήταν δική του πρόταση το κούρεμα των καταθέσεων και διαμηνύει ότι δεν μπορεί να υπάρξει ευρωπαϊκή βοήθεια για την Κύπρο χωρίς μείωση του τραπεζικού τομέα.

  • Real.gr
Β. Σόιμπλε: Δεν μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς κούρεμα
Δεν μπορεί να υπάρξει ευρωπαϊκή βοήθεια για την Κύπρο χωρίς μείωση του τραπεζικού τομέα, διαμηνύει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, ισχυριζόμενος ότι δεν ήταν δική του πρόταση το «κούρεμα» των καταθέσεων.  Σε συνέντευξή του στα «Νέα Σαββατοκύριακο», τονίζει ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς να πληρώσουν οι μεγαλοκαταθέτες και υπογραμμίζει ότι χωρίς το πακέτο η Κύπρος θα χάσει τα περισσότερα.

Συγκεκριμένα στην ερώτηση «Κύριε υπουργέ, συνεχίζετε να ελπίζετε σε ένα πρόγραμμα διάσωσης της Κύπρου;», απάντησε: «Ναι, ελπίζω ότι οι αρμόδιοι στην Κύπρο θα αντιληφθούν πως είναι κυρίως προς το συμφέρον της Κύπρου να συμφωνηθεί ένα πρόγραμμα βοήθειας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) με τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Η Κύπρος είναι σε δύσκολη θέση. Όλοι στην ευρωζώνη είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε τους εταίρους μας. Αλλά πρέπει να είναι ένα πρόγραμμα που θα λύνει το πρόβλημα στη ρίζα του, όπως και στην περίπτωση της Ελλάδας. Κάθε πρόγραμμα βοήθειας έχει νόημα μόνον όταν καταπολεμά τα αίτια που οδήγησαν στην κρίση.

«Στην Κύπρο πρόκειται για τον υπερδιογκωμένο και εν μέρει χρεοκοπημένο τραπεζικό τομέα. Επ' αυτού πρέπει να βρεθεί μία λύση. Η αντίληψη ότι αυτό το πρόβλημα μπορεί να λυθεί μόνο από τους φορολογούμενους στην ευρωζώνη, χωρίς συμμετοχή των σημαντικών πιστωτών των τραπεζών στην Κύπρο, δεν μπορεί να περάσει στους πολίτες της Ευρώπης. Στην Κύπρο φαίνεται ότι έγινε μια παρανόηση. Δεν πρόκειται για εισφορά που πρέπει οι Κύπριοι αποταμιευτές να καταβάλουν στην Ευρώπη. Ζητούμενο είναι να μη σηκώσουν άλλο το βάρος οι φορολογούμενοι -και οι Κύπριοι-, αλλά να επωμιστούν ένα μέρος οι πιστωτές των τραπεζών.

Αυτοί επένδυσαν στις τράπεζες. Εισέπραξαν μεγάλες αποδόσεις. Κατ’ αναλογίαν, αυτοί πρέπει να αναλάβουν το ρίσκο -όπως και οι ομολογιούχοι στην Ελλάδα- προκειμένου να βρεθεί ένας δρόμος ώστε η Κύπρος, όπως προηγουμένως και η Ελλάδα, να αποκτήσει προοπτική επανόδου στις αγορές.

Άλλα βασικά σημεία της συνέντευξης:

- Για πιθανά εναλλακτικά μέτρα: «Θα είμαστε ικανοποιημένοι εάν τα μέτρα είναι τέτοια που να δίνουν τη δυνατότητα στην Κύπρο να εκπληρώσει τους στόχους του προγράμματος - δηλαδή να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του χρέους και να βάζει την οικονομία σε βιώσιμη τροχιά».

- «Δεν γνωρίζω να είναι κάποιο άλλο κράτος σε ανάλογη θέση, όπως η Κύπρος, πολύ περισσότερο το Λουξεμβούργο. Με όλο τον σεβασμό, όταν κράτη με χαμηλή φορολογία και χαλαρές πρακτικές αναφορικά με την εποπτεία τραπεζών και διατάξεις περί διαφάνειας προσελκύουν κεφάλαια και μετά αποσταθεροποιούνται εξαιτίας ενός υπερτροφικού χρηματοοικονομικού τομέα, δεν μπορεί να γιατρεύεις μόνο το σύμπτωμα. Στην Κύπρο αυτό το μοντέλο κατέρρευσε».


Δεν φτάνει ο καλλωπισμός

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με δημοσίευμα της Bild, που αναμεταδίδει η Καθημερινή Κύπρου, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εξέφρασε τον σκεπτικισμό του για την ποιότητα του σχεδίου Β΄ που υπέβαλε η Κύπρος.

Το δημοσίευμα αναφέρεται σε όσα είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών στη συνάντηση των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, της καγκελαρίου Μέρκελ, την Πέμπτη το απόγευμα.

«Ο καλλωπισμός από μόνος του δεν είναι αρκετός», φέρεται να δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με την Bild. Η Κύπρος θα πρέπει να κινηθεί και να κάνει εξοικονόμηση στα σοβαρά, συμπλήρωσε, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v