Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κροατία: Αυξάνεται ο αριθμός των ατόμων που εισέρχονται στη ζώνη της απόλυτης φτώχειας

Λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι στην Κροατία εισέρχονται στη ζώνη της απόλυτης φτώχειας

Κροατία: Αυξάνεται ο αριθμός των ατόμων που εισέρχονται στη ζώνη της απόλυτης φτώχειας
Λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι στην Κροατία εισέρχονται στη ζώνη της απόλυτης φτώχειας και η κυβέρνηση και οι πολιτικοί γενικά δεν θέλουν να βρεθούν αντιμέτωποι με το πρόβλημα, ούτε να το επιλύσουν με συστηματικό και εποικοδομητικό τρόπο, τόνισε η Μιλένα Ρόμιτς από το δίκτυο μη κυβερνητικών οργανώσεων "Οίκος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων", παρουσιάζοντας, στην Κροατική Βουλή, έκθεση για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων το 2014.

Τον περασμένο χρόνο, η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν βελτιώθηκε σημαντικά σε πολιτικό πλαίσιο, υπογράμμισε.

Τα κληροδοτημένα προβλήματα παραμένουν, είπε και προειδοποίησε ότι παρ' ότι στο Σύνταγμα ορίζεται πως η Κροατία είναι κράτος πρόνοιας, η χώρα βυθίζεται όλο και περισσότερο στη ζώνη της ανισότητας, του αποκλεισμού και των διακρίσεων.

Σημείωσε ότι ορισμένοι όροι και λέξεις, όπως η αλληλεγγύη, τα δικαιώματα και η ισότητα των εργαζομένων, έχουν εξοριστεί εντελώς από τον πολιτικό λόγο.
Η κατάσταση είναι ακόμη πιο καταστροφική, αν κοιτάξει κανείς τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και τα άτομα που υφίστανται διακρίσεις, είπε η κ. Ρόμιτς.

Εκτός από τις ευπαθείς ομάδες, που είχαν επισημανθεί σε προηγούμενες εκθέσεις -τα άτομα με αναπηρία, τις εθνικές μειονοτήτων και τις γυναίκες- η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με εμφάνιση νέων ευπαθών ομάδων, όπως είναι οι εργαζόμενοι που δεν πληρώνονται για την εργασία τους, οι νέοι και τα παιδιά, καθώς και εκείνοι που είναι "σκλάβοι" διάφορων χρεών, υπογράμμισε.

Λόγω της επιδείνωσης της οικονομικής κρίσης και των νεο-συντηρητικών παραδοσιακών αξιών, φέτος, στην Κροατία είμαστε αντιμέτωποι με διακρίσεις σε βάρος των γυναικών και επιθέσεις στα αναπαραγωγικά δικαιώματά τους και εξακολουθούν να καταγράφονται σοβαρές περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας. Το πιο απογοητευτικό φαινόμενο, όμως, είναι η φτώχεια των παιδιών, η οποία αυξάνεται ολοένα και περισσότερο, σημείωσε η κ. Ρόμιτς.

Αναφερόμενη στην πρόοδο όσον αφορά την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της κοινότητας LGBT, τόνισε ότι υιοθετήθηκε νόμος για τη σχέση συμβίωσης των μελών της, αλλά ταυτόχρονα και νέος νόμος για την εργασία, που αποσταθεροποιεί τα δικαιώματά τους.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της έκθεσης, εκπρόσωποι μη κυβερνητικών οργανώσεων προειδοποίησαν για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μειονοτήτων και υπογράμμισαν ότι επιδεινώθηκε η πρόσβαση ευπαθών ομάδων στο δικαστικό σώμα, ότι περιορίστηκαν τα ανθρώπινα δικαιώματα στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης και ότι παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο και των αστέγων.

Το δίκτυο "Οίκος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων" ιδρύθηκε από έξι οργανώσεις της κοινωνίας των Πολιτών, με στόχο την αποτελεσματικότερη και ουσιαστικότερη προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κροατία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v