Κοτζιάς: Να αξιοποιηθούν τα «ρήγματα» που προκάλεσε ο Τσίπρας στην Ε.Ε.

«Το μεγάλο ερώτημα δεν είναι μικροί ή μεγάλοι συνασπισμοί, αλλά τι είδους πολιτική θα εφαρμόσει η νέα κυβέρνηση», είπε ο υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Κοτζιάς: Να αξιοποιηθούν τα «ρήγματα» που προκάλεσε ο Τσίπρας στην Ε.Ε.
«Το μεγάλο ερώτημα δεν είναι μικροί ή μεγάλοι συνασπισμοί, αλλά τι είδους πολιτική θα εφαρμόσει η νέα κυβέρνηση», τονίζει ο Νίκος Κοτζιάς.

Σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «χρειάζεται μια πολιτική που θα αξιοποιήσει τα ρήγματα που διαμορφώθηκαν παρά τη σκληρότητα της συμφωνίας που υπέγραψε ο Αλέξης ο Τσίπρας».

«Μια πολιτική», συνέχισε ο τέως υπουργός Εξωτερικών, «η οποία θα αξιοποιεί όλες τις άλλες δυνατότητες που είναι έξω από το μνημόνιο, μια πολιτική που θα αξιοποιεί τα ρήγματα που διαμορφώθηκαν στην πολιτική ανάμεσα στους Αμερικάνους, Γάλλους και Ιταλούς από τη μια και τμήματα του Βερολίνου από την άλλη; Αυτή πρέπει να είναι η συζήτηση. Δυστυχώς δε συζητάμε γι’ αυτά».

Ο ίδιος χαρακτηρίζει « χαρισματικό» τον Αλέξη Τσίπρα, υποστηρίζοντας ότι «αποτελεί και την μοναδική προοπτική για τη χώρα»: «Η Αριστερά δεν σηματοδοτεί την παραίτηση από τη χώρα, αλλά πρέπει να στέλνει ένα δημοκρατικό πατριωτικό μήνυμα».

Εκτιμά, δε, ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφές πως θα βγει πρώτο κόμμα. Ήδη παρά την μικρότερή του συσπείρωση προηγείται»: «Είναι το μόνο από τα μεγάλα κόμματα που έχει προοπτικές παραπέρα συσπείρωσης γιατί η Νέα Δημοκρατία έχει πιάσει ταβάνι. Εκείνο που μετράει και εκείνο που εξαρτάται από τις επόμενες 10 μέρες είναι εάν θα προσεγγίσει και θα ξεπεράσει την αυτοδυναμία ή όχι. Νομίζω όλοι δουλεύουνε στο να την κόψουνε την αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ ή έστω την αυτοδύναμη κυβερνητική ικανότητα δυνατότητα ΑΝΕΛ - ΣΥΡΙΖΑ γιατί επιθυμούν να προωθήσουν διαφορετικά σχέδια δηλαδή κυβερνήσεις τύπου 1989».

Ο πρώην ΥΠΕΞ αποκλείει κατηγορηματικά τη συγκρότηση κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού στην Ελλάδα σημειώνοντας πάντως με έμφαση «σίγουρα όχι με δικιά μου παρουσία».

«Αυτοί που προσπαθούν να βάλουν το ερώτημα "και τι θα κάνετε αν δεν πάρετε αυτοδυναμία και τι θα κάνετε αν οι ΑΝΕΛ δεν είναι στη βουλή", βάζουν δυο υποθέσεις τις οποίες επιθυμούν και δεν είναι πραγματικότητα, προκειμένου να μας βάλουν σε μια συζήτηση που είναι λανθασμένη. Η συζήτηση θα έπρεπε να ήταν ποιες είναι οι δυνατότητες της χώρας προκειμένου να ανασυγκροτηθεί παραγωγικά αλλά και ηθικά, πολιτισμικά. Ποιες είναι οι στρατηγικές που θα αναβαθμίσουν το ρόλο της Ελλάδος στο διεθνές διπλωματικό στερέωμα και στο διεθνή καταμερισμό εργασίας. Αυτά είναι τα προβλήματα».


H συνέντευξη του τέως υπουργού Εξωτερικών και υποψήφιου βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Κοτζιά έχει ως εξής:

Ερ: Κύριε υπουργέ ευχαριστούμε πολύ που μιλάτε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Απ: Είναι υποχρέωση κάθε ανθρώπου που κινείται στο δημόσιο χώρο να απευθύνει το λόγο του μέσω του ΑΠΕ που έχει τέτοια επιτυχημένη διεθνή παρουσία αλλά και βοηθάει πολύ τα ελληνικά μέσα στην επαρχία.

Ερ: Σας ευχαριστούμε κύριε υπουργέ για τα καλά σας λόγια. Καταρχήν μια εκτίμηση: Πώς είδατε το χθεσινό ντιμπέιτ διακρίνατε κάποιο στοιχείο που να έκανε τη διαφορά ή να έδωσε προβάδισμα σε κάποιον;

Απ: Νομίζω ότι στο χθεσινό ντιμπέιτ αποδείχθηκε ότι όλα τα κόμματα της προηγούμενης αντιπολίτευσης στοχεύουν ενάντια στο να λάβει ο μεν ΣΥΡΙΖΑ αυτοδυναμία ή το κόμμα των ΑΝΕΛ να επιβεβαιώσουν την παρουσία τους στη Βουλή. Είναι αυτό που κυρίως τους ενδιαφέρει. Δεν τους ενδιαφέρει να κερδίσουν οι ίδιοι, ενδιαφέρονται να κόψουν τα φτερά της κυβέρνησης.

Ερ: Κύριε υπουργέ για πρώτη φορά στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα σε εκλόγιμη θέση, σε εκλόγιμες θέσεις επίσης και άλλα στελέχη της κίνησης ΠΡΑΤΤΩ της οποίας ηγείσθε. Ποιο είναι το στίγμα της συνεργασίας σας με το ΣΥΡΙΖΑ;

Απ: Νομίζω ότι το στίγμα είναι ότι η Αριστερά δεν είναι παραίτηση από τη χώρα. Το στίγμα είναι το δημοκρατικό πατριωτικό μήνυμα που εκπέμπουμε εμείς ως ΠΡΑΤΤΩ και οι ικανότητες που διαθέτει ο χαρισματικός κατά τη γνώμη μου πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, που αποτελεί και την μοναδική προοπτική για τη χώρα.

Ερ: Ο πρωθυπουργός ,αλλά αλλά και το κυβερνών κόμμα κύριε υπουργέ ,έχουν όμως υποστεί απώλειες…

Απ: Δεν θα ταύτιζα ποτέ τον Αλέξη Τσίπρα με τον ΣΥΡΙΖΑ με την έννοια ότι η δημοφιλία του πρώτου είναι μεγαλύτερη από τη δημοφιλία του δεύτερου.

Ερ: Είναι μια εκτίμηση που ακούμε από πολλές πλευρές . Πάντως σε κάθε περίπτωση το κυβερνών κόμμα είναι σοβαρά τραυματισμένο μετά την αποχώρηση σημαντικών στελεχών που συγκρότησαν τη Λαϊκή Ενότητα. Πιστεύετε ότι αυτό μπορεί να στοιχίσει ακόμα και την πρώτη θέση στις εκλογές που έχουμε σε λίγες μέρες;

Απ: Όχι, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφές ότι θα βγει πρώτο κόμμα . Ήδη παρά την μικρότερή του συσπείρωση προηγείται. Είναι το μόνο από τα μεγάλα κόμματα που έχει προοπτικές παραπέρα συσπείρωσης γιατί η Νέα Δημοκρατία έχει πιάσει ταβάνι . Εκείνο που μετράει και εκείνο που εξαρτάται από τις επόμενες 10 μέρες είναι εάν θα προσεγγίσει και θα ξεπεράσει την αυτοδυναμία ή όχι.

Νομίζω όλοι δουλεύουνε στο να την κόψουνε την αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ ή έστω την αυτοδύναμη κυβερνητική ικανότητα δυνατότητα ΑΝΕΛΛ - ΣΥΡΙΖΑ γιατί επιθυμούν να προωθήσουν διαφορετικά σχέδια δηλαδή κυβερνήσεις του τύπου του 1989. Να πω κάτι για μερικά στελέχη της Λαϊκής Ενότητας :Θα έπρεπε να είναι πιο σεμνοί στο να κατηγορούν τον Αλέξη Τσίπρα ότι πάει ως κυβέρνηση τύπου 1989 όταν εκείνοι τη διαμορφώσανε τότε μια τέτοια κυβέρνηση και εργαστήκανε με μεγάλο πάθος. Έτσι για να μην ξεχνάμε και την ιστορία.

ΕΡ: Κύριε υπουργέ ξέρω ότι είσαστε γερμανομαθής έχετε σπουδάσει στη Γερμανία. Μια ματιά στις γερμανικές εφημερίδες δείχνει πάντως ότι το Βερολίνο επιθυμεί διακαώς κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού στην Ελλάδα. Αποκλείετε κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

ΑΠ: Εγώ το αποκλείω κατηγορηματικά και σίγουρα όχι με δικιά μου παρουσία.

ΕΡ: Κυβέρνηση με ποιον τότε;

ΑΠ: Νομίζω ότι το επανέλαβα και χθες σε μια συνέντευξή μου ότι στις σημερινές ημέρες και στην επιστήμη γενικότερα αυτό που παίζει ρόλο για να βρεις την αλήθεια είναι το ερώτημα. Αυτοί που προσπαθούν να βάλουν το ερώτημα "και τι θα κάνετε αν δεν πάρετε αυτοδυναμία και τι θα κάνετε αν οι ΑΝΕΛ δεν είναι στη βουλή", βάζουν δυο υποθέσεις τις οποίες επιθυμούν και δεν είναι πραγματικότητα προκειμένου να μας βάλουν σε μια συζήτηση που είναι λανθασμένη.

Το μεγάλο ερώτημα δεν είναι μικρή ή μεγάλη, συνασπισμοί ή ενότητες κλπ, το μεγάλο ερώτημα είναι τι είδους πολιτική. Μια πολιτική που θα αξιοποιήσει τα ρήγματα που διαμορφώθηκαν παρά τη σκληρότητα της συμφωνίας που υπέγραψε ο Αλέξης ο Τσίπρας , μια πολιτική η οποία θα αξιοποιεί όλες τις άλλες δυνατότητες που είναι έξω από το μνημόνιο, μια πολιτική που θα αξιοποιεί τα ρήγματα που διαμορφώθηκαν στην πολιτική ανάμεσα στους Αμερικάνους, Γάλλους και Ιταλούς από τη μια και τμήματα του Βερολίνου από την άλλη;

Αυτή πρέπει να είναι η συζήτηση δυστυχώς δε συζητάμε γι αυτά. Δεύτερον, η συζήτηση θα έπρεπε να ήτανε ποιες είναι οι δυνατότητες της χώρας προκειμένου να ανασυγκροτηθεί παραγωγικά αλλά και ηθικά πολιτισμικά. Ποιες είναι οι στρατηγικές που θα αναβαθμίσουν το ρόλο της Ελλάδος στο διεθνές διπλωματικό στερέωμα και στο διεθνή καταμερισμό εργασίας.

Αυτά είναι τα προβλήματα. Κατά τη γνώμη μου η Ελλάδα διαθέτει μια τρομερή νεολαία, πάρα πολύ καλά μορφωμένη, η οποία έχει υψηλή ειδίκευση της νέας τεχνολογίας και γνώση πολλών ξένων γλωσσών που αυτό σημαίνει μπορεί αυτή η νεολαία και να συμβάλει να διαμορφωθεί ένας σύγχρονος τεχνολογικά ανεπτυγμένος κλάδος παραγωγής αλλά και να συμβάλει στη διαμόρφωση υπηρεσιών στη χώρα μας με ρόλο όσον αφορά την παροχή τέτοιου είδους υπηρεσιών.

ΕΡ: Κύριε Κοτζιά διατελέσατε υπουργός Εξωτερικών και μάλιστα σε πολύ κρίσιμη περίοδο είχατε την ευκαιρία να δείτε από πολύ κοντά το πώς βλέπουν οι εταίροι μας τη χώρα και ειδικά τον κ. Τσίπρα. Ο τέως πρωθυπουργός λέει ότι βασικό λάθος του ήταν ότι υποτίμησε τον συσχετισμό δυνάμεων και τις αντιδράσεις των πιο ισχυρών χωρών με πυρήνα τη Γερμανία. Υπήρχε πραγματικά τέτοια υποτίμηση;

ΑΠ: Δεν ξέρω. Ο πρωθυπουργός όταν διατύπωσε αυτή την φράση την έβαλε σε άλλα πλαίσια από αυτή που κάνουμε συζήτηση. Κατά τη γνώμη μου επειδή όπως ξέρετε έχω γράψει και το βιβλίο μου «αποικία χρέους» που αναλύω το ρόλο της Γερμανίας δεν βλέπω να έχω κάνει κάποια σοβαρή υποτίμηση.

Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι ότι χάθηκε κρίσιμος χρόνος στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης και ότι ορισμένες ενέργειες θα έπρεπε να είχανε γίνει νωρίτερα. Αυτή είναι η γνώμη μου.

ΕΡ: Κύριε υπουργέ μια τελευταία ερώτηση. Σε λίγες εβδομάδες έχουμε εκλογές στη Πορτογαλία όπου απ ότι φαίνεται Σοσιαλιστές και Αριστερά θα κάνουν κυβέρνηση. Το ίδιο μπορεί να συμβεί στην Ισπανία στα τέλη Νοεμβρίου ,αλλά και τον προσεχή Μάρτιο στην Ιρλανδία. Πιστεύετε ότι μπορεί να αλλάξει ο συσχετισμός δυνάμεων στην Ευρώπη;

Απ.: Εγώ νομίζω ότι είναι αναγκαίος να αλλάξει ο συσχετισμός δυνάμεων στην Ευρώπη. επιτρέψτε μου να κάνω μια σημείωση: Όταν τον Φλεβάρη του 2015 στο Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης εξυβρίστηκα όταν είπα ότι το θέμα της Ουκρανίας είναι πράγματι πάρα πολύ σημαντικό και κεντρικό πρόβλημα της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά ότι υπάρχει ένα πολύ μεγαλύτερο θέμα που προκύπτει από τους πολέμους της Μέσης Ανατολής και της Λιβύης, που είναι το μεγάλο θέμα των μεταναστευτικών ρευμάτων που μας έρχονται και ότι αυτό το πρόβλημα της μετανάστευσης δεν είναι απλώς ένα πρόβλημα εξωτερικής πολιτικής αλλά κυρίως θα μετατραπεί σε πρόβλημα εσωτερικής πολιτικής έναντι μιας βαθιά παγκόσμιας σημασίας ανθρωπιστικής κρίσης.

Εξυβρίστηκα όπως θυμόσαστε από το Διεθνή Ευρωπαϊκό Τύπο για δήθεν αποπροσανατολισμό από το μεγάλο Ουκρανικό ζήτημα.Εξυβρίστηκα και από Ελληνες πολιτικούς της σημερινής αντιπολίτευσης οι οποίοι με χαρακτήρισαν ότι ασχολούμαι με ανόητα ζητήματα.

Ερ.: Και τολμώ να πω ότι σήμερα όλοι ουσιαστικά συμμερίζονται την τότε άποψή σας.

Απ.: Απλώς όλοι καμώνονται ως να μην θυμούνται ποιος έθεσε στην Ευρώπη πρώτος το ζήτημα των νέων ρευμάτων μετανάστευσης και καμώνονται ως να μην ευθύνονται για τις ύβρεις που απένειμαν σε βάρος μου. Αλλά δεν είναι αυτό το ζήτημα. Το κύριο ζήτημα είναι ότι χάθηκαν τρεις πολύτιμοι μήνες προετοιμασίας και διαβούλευσης εντός Ευρωπαϊκής Ενωσης, προετοιμασίας και διαβούλευσης στην ελληνική κοινή γνώμη.

Δηλαδή δεν είναι δυνατόν όποιος άνθρωπος εντοπίζει έγκαιρα και ανοίγει νέους δρόμους για προβλήματα που έρχονται να υβρίζετε και κανείς εκ των υστέρων να μην παραδέχεται ότι πράγματι είχε δίκιο τότε και κανείς να μην κάνει αυτοκριτική ότι δεν μπορεί ο πολιτικός αντίπαλος να αντιμετωπίζει με ύβρεις.

Ξέρετε ότι εγώ πολιτική δεν κάνω στην βάση του παρελθόντος το παρελθόν μας διδάσκει δεν πρέπει να μας φυλακίζει, από το παρελθόν μαθαίνουμε αλλά αυτή τη μάθηση πρέπει την αξιοποιούμε για να κατανοούμε το επερχόμενο. Εγώ νομίζω ότι η πολιτική έχει και οφείλει να ανοίγει νέους δρόμους, να αντιλαμβάνεται τα νέα προβλήματα και να προετοιμάζεται για λύσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v