Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η συζήτηση στη Βουλή για το σύμφωνο συμβίωσης

Επιφυλάξεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Αντιδρούν κυρίως στο ζήτημα της υιοθεσίας παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια.

Η συζήτηση στη Βουλή για το σύμφωνο συμβίωσης
Του Θάνου Μωριάτη

Επιφυλάξεις σε συγκεκριμένες διατάξεις του νομοσχεδίου για το σύμφωνο συμβίωσης, διατύπωσαν με το «καλημέρα» της συζήτησης στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, οι ΑΝΕΛ.

Ωστόσο, σε αντίστοιχο μήκος κύματος εμφανίστηκε και το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αντιδρώντας κυρίως στο ζήτημα της υιοθεσίας παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια. Πάντως, θετικά επί της αρχής εκφράστηκε η Ένωση Κεντρώων, δίνοντας έτσι στην κυβέρνηση το απαραίτητο «μαξιλαράκι» για την υπερψήφιση του σχεδίου νόμου.

Συγκεκριμένα, οι ΑΝΕΛ, σε μία ξεκάθαρη αμφιταλάντευση μεταξύ της δέσμευσής τους με το ΣΥΡΙΖΑ και την κομματική τους γραμμή, επισήμαναν την επιτακτική ανάγκη διευκρινίσεων σε ότι αφορά το θέμα της υιοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια. Στην τοποθέτηση του, ο εισηγητής των ΑΝΕΛ, Βασίλης Κόκκαλης, τόνισε πως «μία βιασύνη χαρακτηρίζει τον συντάκτη των διατάξεων. Κατά την άποψη μου όχι απλά ανοίγει ο δρόμος, ούτε εκ πλαγίως αλλά ευθέως δίνετε με την σύναψη του σύμφωνου συμβίωσης να προχωρήσουν παραπάνω από ένας στην υιοθεσία».

«Ποιοι μπορούν κάνουν υιοθεσία; Ένας. Μόνος του. Δεν επιτρέπεται να υιοθετηθεί το ίδιο πρόσωπο από περισσότερους εκτός αν αυτοί είναι σύζυγοι λέει ο νόμος. Θα θεωρούνται σύζυγοι τα ομόφυλα ζευγάρια με το σύμφωνο συμβίωσης; Αβίαστα μπορεί να υιοθετηθεί τέκνο από ομόφυλο ζευγάρι εάν δεν διευκρινιστεί στο νομοθέτημα» σημείωσε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ θέλοντας να επισημάνει την ανάγκη διευκρινίσεων στις επικείμενες διατάξεις.

Την ίδια στιγμή, παρόμοιες θέσεις διατύπωσαν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Τόνισαν την ανάγκη για περαιτέρω διευκρίνιση των διατάξεων καθώς δεν είναι ξεκάθαρο για το αν θα δίνεται η δυνατότητα για υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια αλλά και για την ασάφεια που επικρατεί σε περιπτώσεις όπου ένας από τους δύο συντρόφους ήταν κηδεμόνας παιδιού πριν την υπογραφή συμφώνου συμβίωσης.

Παράλληλα όμως, σύσσωμη η αντιπολίτευση, έκανε λόγο για προσπάθεια της κυβέρνησης να αποστρέψει τα βλέμματα από την ψήφιση των προαπαιτούμενων επιστρατεύοντας το - υπό συζήτηση - νομοσχέδιο.

Σε κάθε περίπτωση, σύγχυση συνόδευσε την λήξη της πρώτης συνεδρίασης της Επιτροπής, καθώς τα περισσότερα κόμματα αναγνώρισαν την ανάγκη ύπαρξης νομικού πλαισίου για το σύμφωνο συμβίωσης των ομόφυλων ζευγαριών, εξέφρασαν όμως τη διαφωνία τους με την αοριστία που - όπως δήλωσαν - χαρακτήρισε το πλαίσιο που έθεσαν οι διατάξεις αυτές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v