Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σουηδία: Συμφωνία κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για την πυρηνική ενέργεια

Η κεντροαριστερή κυβέρνηση αποκήρυξε μια από τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.

Σουηδία: Συμφωνία κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για την πυρηνική ενέργεια
Η κεντροαριστερή κυβέρνηση της Σουηδίας ανακοίνωσε χθες ότι κατέληξε σε μια συμφωνία με την αντιπολίτευση η οποία προβλέπει ότι η χώρα θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί πυρηνικούς ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς, αλλά και ότι θα αντικατασταθούν αντιδραστήρες που πλησιάζουν στο τέλος της ωφέλιμης ζωής τους, αποκηρύσσοντας μια από τις προεκλογικές της δεσμεύσεις περί σταδιακής εγκατάλειψης της πυρηνικής ενέργειας.

Παρότι υπόσχονταν κατά τη διάρκεια της εκστρατείας ενόψει των βουλευτικών εκλογών του 2014 ότι θα πάγωναν την ανάπτυξη των πυρηνικών σταθμών, οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι συμφώνησαν με την αντιπολίτευση να αδειοδοτήσουν την κατασκευή έως και 10 αντιδραστήρων για να αντισταθμιστεί το κλείσιμο πεπαλαιωμένων ή μη αποδοτικών μονάδων.

Στόχος της συμφωνίας είναι να εξασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με το έγγραφο που υπέγραψαν από μέρους της δεξιάς οι Μετριοπαθείς, το κόμμα του Κέντρου και οι Χριστιανοδημοκράτες.

«Η Σουηδία θα προικιστεί με ένα ισχυρό δίκτυο ηλεκτροδότησης, που θα χαρακτηρίζεται από αυξημένο επίπεδο ασφάλειας στην παροχή, ισχνή επίπτωση στο περιβάλλον και ανταγωνιστικές τιμές», σημειώνεται στο κείμενο της συμφωνίας.

Το κόμμα της Αριστεράς, οι Φιλελεύθεροι και οι Δημοκράτες της Σουηδίας (άκρα δεξιά) αρνήθηκαν να προσυπογράψουν τη συμφωνία, την οποία η οικολογική οργάνωση Greenpeace χαρακτήρισε «τροχοπέδη για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».

Εξάλλου, ο φόρος επί της παραγωγής που επιβάλλεται στις εταιρείες ενέργειας θα καταργηθεί το 2019.

Η απώλεια εσόδων για το κράτος-ανήλθαν σε περίπου 500 εκατ. ευρώ πέρυσι-θα αντισταθμιστεί με την αύξηση του ΦΠΑ στους λογαριασμούς των καταναλωτών.

Η κατάργηση του φόρου αυτού ήταν «μια σημαντική αναγκαία προϋπόθεση» προκειμένου να γίνουν επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό των πυρηνικών σταθμών, σημείωσε με εμφανή ικανοποίηση ο Μάγνους Χαλ, γενικός διευθυντής της δημόσιας επιχείρησης ενέργειας Vattenfall.

Από τους εννιά αντιδραστήρες που λειτουργούν σήμερα και κατασκευάστηκαν τις δεκαετίες του 1970 και του 1980, οι τρεις θα κλείσουν ως το 2020.

Οι δύο από αυτούς ανήκουν στη Βαχτενφάλ.

Οι πυρηνικοί αντιδραστήρες συνεισέφεραν το 38% της ενέργειας που κατανάλωσε η Σουηδία το 2014.

Ακόμη, η συμφωνία θέτει ως στόχο η Σουηδία να ηλεκτροδοτείται κατά 100% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ως το 2040 και καλεί να γίνουν επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά, αιολικά, υδραυλικά και βιοενεργειακά συστήματα.

Ερωτηθείς εάν ο στόχος αυτός είναι συμβατός με το γεγονός ότι η Σουηδία θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί πυρηνική ενέργεια, ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Ενέργειας Ιμπραχίμ Μπαϊλάν απάντησε, εμφανώς αμήχανος: «είναι ένας συμβιβασμός».

Η Βαχτενφάλ και η γερμανική E.ON είχαν διαμηνύσει ότι θα διέκοπταν τη λειτουργία των τεσσάρων από τους 10 αντιδραστήρες που λειτουργούσαν στη Σουηδία νωρίτερα απ' ό,τι σχεδίαζαν. Ο ένας έκλεισε πέρυσι.

Τον Απρίλιο η Βαχτενφάλ είχε προειδοποιήσει ότι θα διέκοπτε τη λειτουργία και των έξι αντιδραστήρων που λειτουργεί ως το 2020 εάν η κυβέρνηση δεν καταργούσε τον φόρο.

Η συμφωνία αυτή πλήττει κυρίως τους Πράσινους, που επιδίωκαν να τερματιστεί η χρήση της πυρηνικής ενέργειας στη χώρα το συντομότερο δυνατόν και είχαν καταβάλει προσπάθειες να αυξηθεί ο φόρος στην παραγωγή ενέργειας πέρυσι.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v