Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΝΔ: Οι πολίτες ζητούν μείωση του κράτους και ενίσχυση της ασφάλειας

Συνολικά 24.677 πολίτες από όλη την Ελλάδα συμμετείχαν στην ηλεκτρονική δημόσια διαβούλευση της Ν.Δ. που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην ελληνική πολιτική πραγματικότητα.

  • Real.gr
ΝΔ: Οι πολίτες ζητούν μείωση του κράτους και ενίσχυση της ασφάλειας
Συνολικά 24.677 πολίτες από όλη την Ελλάδα συμμετείχαν στην ηλεκτρονική δημόσια διαβούλευση της Ν.Δ. που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην ελληνική πολιτική πραγματικότητα.

Σε αυτήν συμμετείχαν πολίτες όλων των ηλικιών με ισχυρότερη εκπροσώπηση το παραγωγικό κοινό 35-50 ετών, που αποτελεί το μισό του σώματος, ενώ είναι ενδιαφέρον ότι οι συμμετέχοντες είναι κατά 77,8% άνδρες.

Σύμφωνα με το γαλάζιο στρατόπεδο, η βασική ουσία του μείγματος πολιτικής που προέκυψε είναι: Μείωση ΦΠΑ, λιγότερες κρατικές δαπάνες, διεύρυνση ηλεκτρονικών ελέγχων για καταπολέμηση φοροδιαφυγής, αξιολόγηση στελεχών δημοσίου τομέα, αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, μηδενική ανοχή σε παραβατικές συμπεριφορές, επέκταση ωραρίου δικαστηρίων, μείωση των επιδοτήσεων προς την Αυτοδιοίκηση, καθώς και άμεση αποχώρηση όσων μεταναστών δεν πληρούν τις προϋποθέσεις.

Πιο συγκεκριμένα, σε σχέση με το πως θα επιτευχθεί ο στόχος μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος από 3,5% σε 2%, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, σε ποσοστό 88%, επιλέγει να περιορισθούν οι δαπάνες και να μειωθούν οι φόροι ενώ μόλις το 12% επιλέγει να παραμείνουν σταθερές και να γίνουν μικρές μειώσεις φόρων.

Στο ίδιο ερώτημα, το 84% συμφωνεί με το κλείσιμο κρατικών φορέων για τη μείωση των λειτουργικών δαπανών του κράτους και το 58,6% με τη μείωση των επιδοτήσεων προς την Αυτοδιοίκηση. Οι απαντήσεις σχετικά με τη μείωση των αμυντικών δαπανών για το ζήτημα αυτό εμφανίζονται μοιρασμένες.

Η μείωση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας συγκεντρώνει τις περισσότερες απαντήσεις στην ερώτηση σχετικά με το «ποιος φόρος πρέπει να μειωθεί πρώτα», σε ποσοστό 26%, όπου οι συμμετέχοντες είχαν να επιλέξουν έως δύο απαντήσεις.

Ακολουθεί η μείωση του ΕΝΦΙΑ με 22.6%, στη συνέχεια η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και έπεται η μείωση της φορολογίας των φυσικών προσώπων. Η επιλογή των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης συγκεντρώνει μόλις το 8% των απαντήσεων.

Στο ίδιο πλαίσιο, η διεύρυνση των ηλεκτρονικών ελέγχων και η μείωση των φορολογικών συντελεστών επιλέγονται ως οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Επίσης, τα φορολογικά κίνητρα σε επιχειρήσεις με ρήτρα απασχόλησης και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών προτείνονται από τους πολίτες ως οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι για τη μείωση της ανεργίας.

Στη συνέχεια, η ανάγκη ενός σταθερού φορολογικού συστήματος για μεγάλο χρονικό διάστημα συγκεντρώνει με διαφορά τις περισσότερες απαντήσεις στην ερώτηση για τους τρόπους προσέλκυσης νέων επενδύσεων και ακολουθεί η εξάλειψη των γραφειοκρατικών εμποδίων.

Αναφορικά με το μέλλον των συντάξεων στην Ελλάδα, ως ουσιαστικότερη λύση προκρίνεται με διαφορά η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Ακολουθεί η άμεση κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, ενώ η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών λαμβάνει μόλις το 0,1%.

Στο μείζον ζήτημα της ασφάλειας, το οποίο η αξιωματική αντιπολίτευση έχει θέσει στην κορυφή της ατζέντας, οι πολίτες θεωρούν ως σημαντικότερη δράση τη μηδενική ανοχή σε κάθε είδους παραβατική συμπεριφορά, την ίδια στιγμή που η αύξηση των αποδοχών των αστυνομικών συγκεντρώνει τις λιγότερες προτιμήσεις με 7,6%.

Οι πολίτες αξιολόγησαν επίσης τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Σε ποσοστό 38,3% θεωρούν ως πιο σημαντική την άμεση αποχώρηση των μεταναστών που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις προσαρμογής, αμέσως μετά την αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων, ενώ ως λιγότερη σημαντική, μόλις 6,4%, κρίνουν την εξασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης σε οργανωμένους χώρους φιλοξενίας.

Σχετικά με τη επίσπευση της απονομής δικαιοσύνης, η συντριπτική πλειοψηφία συμφωνεί με τη διεύρυνση της εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών καθώς και με την επέκταση του ωραρίου των δικαστηρίων.

Στα εργασιακά θέματα, που αναμένεται να έρθουν στο προσκήνιο τον Σεπτέμβριο, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών σε ποσοστό 92,7% συμφωνεί με την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου προκειμένου να καταργηθούν προνόμια συνδικαλιστών.

Σε σχέση με τους τρόπους βελτίωσης της λειτουργίας του Δημοσίου στην Ελλάδα, η αξιολόγηση των στελεχών και των υπηρεσιών από ανεξάρτητο φορέα συγκεντρώνει τις περισσότερες απαντήσεις σε ποσοστό 32,8% ενώ μόλις το 5,6% συμφωνεί με την αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων σε φορείς της αυτοδιοίκησης.

Στο ερώτημα για την αγροτική ανάπτυξη, οι περισσότεροι επιθυμούν τόσο την ενίσχυση των μονάδων με εξαγωγικό προσανατολισμό όσο και την υποχρεωτική εκπαίδευση των νέων αγροτών ως προαπαιτούμενο για την επιδότησή τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναφορικά με την εξυγίανση της λειτουργίας των ραδιοτηλεοπτικών μέσων, το 92% των πολιτών επιλέγει την ελεύθερη ίδρυση και λειτουργία καναλιών βάσει των τεχνολογικών δυνατοτήτων, ενώ μόλις το 8% συμφωνεί με την πρόταση για περιορισμένο αριθμό καναλιών με προϋποθέσεις λειτουργίας που καθορίζει η κυβέρνηση.

Ακόμα, για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση σχεδόν… όλοι όσοι συμμετείχαν στη διαβούλευση θεωρούν πως η χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ θα πρέπει να συνδέεται με την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης σε κάθε ίδρυμα και όχι με τον αριθμό των φοιτητών τους.

Παράλληλα, σύμφωνα με την πλειοψηφία των απαντήσεων, ο αριθμός των φοιτητών που εισέρχονται κάθε χρόνο στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα πρέπει να ορίζεται από κάθε ίδρυμα ξεχωριστά ανάλογα με τις δυνατότητές του και όχι από το Υπουργείο Παιδείας. Τέλος, στα θέματα περιβάλλοντος, το 36,9% δίνει προτεραιότητα στην αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και το 28,9% στην αποτελεσματική διαχείριση των απορριμμάτων.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v