Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χάρτινο ποδηλατικό κράνος κέρδισε το φετινό James Dyson Award

Το James Dyson Award είναι ένα διεθνές βραβείο σχεδιασμού που ξεχωρίζει φοιτητικές εφευρέσεις που θα εμπνεύσουν την επόμενη γενιά των μηχανικών σχεδιασμού.

Χάρτινο ποδηλατικό κράνος κέρδισε το φετινό James Dyson Award
Ένα ανακυκλώσιμο, αναδιπλούμενο ποδηλατικό κράνος από χαρτί κέρδισε το φετινό James Dyson Award.

Το EcoHelmet είναι σχεδιασμένο για ανθρώπους που χρησιμοποιούν υπηρεσίες διαμοιρασμού ποδηλάτων και ενδεχομένως να μην έχουν πάντα κράνος μαζί τους.

Η σχεδιάστρια Άισις Σίφερ δήλωσε ενθουσιασμένη για το βραβείο, αλλά παραδέχτηκε πως το χάρτινο αυτό κράνος ίσως να συναντήσει δυσκολίες στην πώλησή του.

Η ίδια περιγράφει τον εαυτό της ως μια «ένθερμη αλλά αργή» ποδηλάτη, που είχε αυτή την ιδέα ακριβώς επειδή χρησιμοποιούσε τέτοιες υπηρεσίες «bike sharing» σε διάφορα μέρη του κόσμου.

«Όταν εξερευνούσα νέες πόλεις δεν είχα πρόσβαση σε κράνος και δεν ήθελα να ξοδεύω 30 δολάρια για να αγοράζω» είπε στο BBC.

Οπότε αποφάσισε να σχεδιάσει ένα, φτιαγμένο από φθηνά, ανακυκλώσιμα υλικά, κόστους κάτω από 5 δολάρια.

Το κράνος αυτό χρησιμοποιεί μια δομή «κυψέλης» για την προστασία του κεφαλιού και, κατά την ίδια, είναι «απίστευτα καλό όσον αφορά στην απορρόφηση της κρούσης».



Το σχέδιο δοκιμάστηκε στο Imperial College στο Λονδίνο με επιτυχία- αλλά παρόλα αυτά η Σίφερ, όπως προαναφέρθηκε, αναγνωρίζει πως θα είναι δύσκολο να πειστεί το κοινό πως λειτουργεί.

Το James Dyson Award υπάρχει από το 2002 ως θεσμός. Στο πλαίσιό του, η Σίφερ θα λάβει χρηματοδότηση 30.000 λιρών για την περαιτέρω ανάπτυξη του κράνους- το οποίο είναι σχεδιασμένο για περιορισμένο αριθμό χρήσεων και φθείρεται και αποδυναμώνεται με το πέρασμα του χρόνου, ειδικά αν μεταφέρεται στον πάτο μιας τσάντας.

Το τελικό σχέδιο πιθανώς να έχει μια ορατή ταινία που θα ξεθωριάζει όταν είναι καιρός να πεταχτεί, ή ένα κλιπ το οποίο θα σταματά να λειτουργεί μετά από ένα χρονικό διάστημα, έτσι ώστε ο χρήστης να ξέρει ότι πλέον δεν είναι ασφαλές.

Οι άλλες δύο εφευρέσεις που έφτασαν στο τελικό στάδιο ήταν ένα σύστημα για ασθματικούς, που παρακολουθεί την κατάσταση του αναπνευστικού του χρήστη, από την αυστραλιανή ομάδα Respia, και ένας «έξυπνος» φακός επαφής από σχεδιαστή από τον Καναδά. Και οι δύο θα λάβουν από 5.000 λίρες.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v