Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φακελάκια και όργια στις μεταρρυθμίσεις της VW

Ο Peter Hartz, πρώην στέλεχος της VW και κινητήριος δύναμη των εργασιακών μεταρρυθμίσεων της Γερμανίας, κατηγορείται για 44 αδικήματα από τις εισαγγελικές αρχές της χώρας, που διεξάγουν έρευνα για σκάνδαλο διαφθοράς με ”φακελάκια” και ερωτικά όργια.

του Gerrit Wiesmann από τη Φρανκφούρτη

Ο Peter Hartz, πρώην στέλεχος της VW και κινητήριος δύναμη των εργασιακών μεταρρυθμίσεων της Γερμανίας, κατηγορείται για 44 αδικήματα από τις εισαγγελικές αρχές της χώρας, που διεξάγουν έρευνα για σκάνδαλο διαφθοράς το οποίο αφορά σε ”φακελάκια” και ερωτικά όργια στην κορυφαία αυτοκινητοβιομηχανία.

Οι εισαγγελικές αρχές του Μπρούνβικ, που βρίσκεται κοντά στα κεντρικά γραφεία της VW, στο κατηγορητήριο αναφέρουν ότι ο πρώην προσωπάρχης της VW έδωσε κρυφές πληρωμές και έκανε διάφορες άλλες εξυπηρετήσεις σε κορυφαίο συνδικαλιστικό εκπρόσωπο, εν αγνοία της εταιρίας.

Οι αρχές πιστεύουν ότι ο επικεφαλής εργατικού συμβουλίου Klaus Volkert έλαβε ”ειδικά μπόνους” αξίας 1,9 εκατ. ευρώ και πήρε ”εισιτήρια” συμμετοχής σε σεξουαλικά όργια μεταξύ των ετών 1994 και 2005, σε μια προσπάθεια να εξασφαλιστεί η σύμφωνη γνώμη του για τα σχέδια της διοίκησης του ομίλου.

Οι κατηγορίες μπορούν να καταστρέψουν τη φήμη του κ. Hartz ως τολμηρού μεταρρυθμιστή της εργασιακής πρακτικής της VW, μια φήμη που του εξασφάλισε τη θέση του συμβούλου του τότε καγκελάριου Gerhard Schroeder, υπεύθυνου για το έργο που έμεινε γνωστό ως ”μεταρρυθμίσεις Hartz”.

Ο εισαγγελέας αναφέρει ότι ο κ. Hartz όχι μόνο καταχράστηκε την εμπιστοσύνη των εργοδοτών του, αλλά καταπάτησε επίσης τους νόμους Mitbestimmung που απαγορεύουν τις εξυπηρετήσεις προς τους εκπροσώπους των εργαζομένων –μια κατηγορία που δεν έχει ποτέ ξανά ακουστεί σε μεγάλη υπόθεση.

Η ποινή του κ. Hartz μπορεί να ανέλθει στα πέντε χρόνια φυλάκιση.

Οι αρχές άρχισαν να εξετάζουν τις κατηγορίες κακοήθειας στα επίπεδα των συμβουλίων εργασίας τον Ιούνιο του περασμένου έτους, ωθώντας γρήγορα σε παραίτηση τον κ. Volkert.

Καθώς διευρυνόταν η έρευνα, ο κ. Hartz παραιτήθηκε επίσης, αποσυρόμενος από τα δημόσια πράγματα.

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v