Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: "Θερμαίνονται" τα σενάρια των ΑΜΚ

Γιατί ολοένα και περισσότεροι αναλυτές "βλέπουν" αυξήσεις κεφαλαίου στα τέλη του 2009 ή στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους - Ποιες θεωρεί περισσότερο "ύποπτες" η Εθνική - Π&Κ Χρηματιστηριακή.

Τράπεζες: Θερμαίνονται τα σενάρια των ΑΜΚ
Ολοένα και περισσότεροι είναι οι αναλυτές που αναμένουν αυξήσεις κεφαλαίου με καταβολή μετρητών στις μεγάλες ελληνικές τράπεζες είτε προς το τέλος του έτους είτε μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2010.

Και αυτό χωρίς το κλίμα στη Σοφοκλέους να διαταράσσεται και χωρίς οι επενδυτές να λαμβάνουν -επί του παρόντος τουλάχιστον- σοβαρά υπόψη τον κίνδυνο υπερβάλλουσας προσφοράς τίτλων σε μια ρηχή χρηματιστηριακή αγορά όπως η ελληνική.

Όπως μας δήλωσε γνωστός χρηματιστής, "το επιτυχημένο εγχείρημα της Εθνικής Τράπεζας, σε συνδυασμό με το θερμό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στη Σοφοκλέους κατά τους τελευταίους μήνες, έχει προκαλέσει την αίσθηση στην αγορά ότι λεφτά υπάρχουν για να καλύψουν τις εκδόσεις των τραπεζών ή και άλλων εταιριών, αρκεί να προσφέρεται ένα καλό story σε κατάλληλο timing"…

---Οι λόγοι των πιθανών ΑΜΚ

Παρά τις σαφείς διαψεύσεις των διοικήσεων των τραπεζών, αρχικά, δεν ήταν λίγοι οι επενδυτές που συνέδεσαν την κίνηση της Εθνικής Τράπεζας και τα σενάρια για αυξήσεις κεφαλαίου των άλλων τραπεζών με ενδεχόμενα προβλήματα αυξημένων επισφαλειών που θα αντιμετωπίσουν τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τόσο κατά το β΄ φετινό εξάμηνο όσο κυρίως μέσα στο 2010.

Η Εθνική - Π&Κ Χρηματιστηριακή δεν φαίνεται να συμφωνεί με την άποψη αυτή.

Αν και παραδέχεται στην πρόσφατη έκθεσή της ότι "η ποιότητα των δανειακών χαρτοφυλακίων θα μπορούσε να συνεχίσει να επιδεινώνεται και πιθανόν αυτό να κορυφωθεί στις αρχές του 2010", σε άλλο σημείο της αναφέρει: "Κατά την άποψή μας, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα συνεχίσουν να αυξάνονται αλλά όχι δραματικά και τα επίπεδα προβλέψεων που αναμένουμε είναι μεν ελαφρά υψηλότερα σε σχέση με τα guidances των τραπεζών αλλά χαμηλότερα από τις μέσες εκτιμήσεις της αγοράς. Η ποιότητα του χαρτοφυλακίου δείχνει διαχειρίσιμη".

Σήμερα, αν και κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει με βεβαιότητα το ενδεχόμενο μεγάλης ανόδου στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, οι αυξήσεις κεφαλαίου αποδίδονται από τους περισσότερους αναλυτές σε άλλους -περισσότερο αισιόδοξους- λόγους.

Ενδεικτική μάλιστα είναι η έκθεση της Εθνικής - Π&Κ Χρηματιστηριακής, η οποία εστιάζει:

Πρώτον, στο ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να σηκώσει τον πήχη των κριτηρίων για τους ελάχιστα απαιτούμενους κεφαλαιακούς δείκτες. Σε αυτό λοιπόν το σενάριο είναι πιθανόν οι τράπεζες να σπεύσουν να προλάβουν τις εποπτικές αρχές ώστε να βρεθούν ένα βήμα μπροστά. Βέβαια, ακόμη και αν η ΕΚΤ ανεβάζει τον πήχη, αυτό δεν σημαίνει ότι οι τράπεζες θα πρέπει να προσαρμοστούν στις νέες απαιτήσεις από την άλλη κιόλας μέρα, καθώς αναμένεται προφανώς να υπάρξει σημαντική περίοδο προσαρμογής.

Και δεύτερον, στην εκμετάλλευση των ευκαιριών της αγοράς (μέσω εξαγορών ή/και οργανικού growth) που θα προκύψουν μόλις η διεθνής οικονομία αρχίσει να ανακάμπτει.

Σύμφωνα μάλιστα με την Εθνική - Π&Κ Χρηματιστηριακή, από τις τράπεζες που θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε αύξηση κεφαλαίου πιθανότερες είναι η ΑΤΕbank, η Eurobank και σε μικρότερο βαθμό η Alpha Bank.

---"Μάχες" μεριδίων αγοράς

Σύμφωνα πάντως με τραπεζικούς κύκλους, τα επιτελεία των τραπεζών -τώρα που δεν αντιμετωπίζουν κανένα θέμα ρευστότητας για το άμεσο μέλλον και η ψυχολογία έχει βελτιωθεί- δεν σκέφτονται πλέον μόνο το πώς θα διασφαλίσουν την επιβίωσή τους κατά τη διάρκεια της κρίσης αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις μακροπρόθεσμες προοπτικές των τραπεζών τους. Και στο σημείο αυτό η ρευστότητα είναι πολύ σημαντικός παράγοντας.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, λόγω της κρίσης προτεραιότητα των τραπεζών ήταν να διαφυλάξουν τη ρευστότητά τους και όχι να δανείσουν τους πελάτες τους. Σε αυτό το περιβάλλον οι τράπεζες που πλεονεκτούν στο μέτωπο της ρευστότητας έχουν τη δυνατότητα να αποσπούν από τον ανταγωνισμό κομμάτι της πελατείας που επιθυμούν.

Έτσι, με την πιστωτική επέκταση κατά το τελευταίο εννεάμηνο να κυμαίνεται σε οριακά επίπεδα, κάποιοι τραπεζικοί οργανισμοί κέρδισαν μερίδια σε βάρος άλλων. Και με δεδομένο ότι στο άμεσο μέλλον δεν αναμένουμε σημαντικό ρυθμό ανόδου στις καταθέσεις, για όσο διάστημα συνεχίζεται η κρίση, κάποια πιστωτικά ιδρύματα είναι πιθανόν να συνεχίσουν να κερδίζουν μερίδια αγοράς σε βάρος των υπολοίπων. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι αυξήσεις κεφαλαίου είναι κάτι παραπάνω από χρήσιμες…

Όπως και να έχει, πάντως, οι ΑΜΚ θα μπορούσαν επίσης να οδηγήσουν σε αναδιαρθρώσεις κεφαλαίων που θα περιόριζαν τις πηγές υψηλού κόστους και θα βελτίωναν την κερδοφορία των τραπεζών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v