Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφαλιστικές: Τονωτική ένεση από τη Σοφοκλέους

Κερδίζουν μερίδια αγοράς οι δυο εισηγμένες του κλάδου. «Άσπρη» τρύπα 15,5 εκατ. ευρώ στην ΑΤΕ Ασφαλιστική, στο 60% της λογιστικής της αξίας η Ευρωπαϊκή Πίστη - Αύξηση παραγωγής και κερδών για τις δύο εισηγμένες του κλάδου.

Ασφαλιστικές: Τονωτική ένεση από τη Σοφοκλέους
** Δείτε τα διαγράμματα με την πορεία της ΑΤΕ Ασφαλιστικής και της Ευρωπαϊκής Πίστης στο ΧΑ το τελευταίο εξάμηνο, στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό"

Bαθιές ανάσες στις ασφαλιστικές εταιρείες προσφέρει η ανάκαμψη των χρηματιστηριακών αποτιμήσεων, στη μάχη που δίνουν για να περιορίσουν τις επιπτώσεις από την οικονομική κρίση.

Οι επιχειρήσεις του συγκεκριμένου χώρου καλούνται να αντιμετωπίσουν μια ιδιαίτερα δυσμενή συγκυρία καθώς πέρα από τα γνωστά πλέον προβλήματα του κλάδου της αστικής ευθύνης αυτοκινήτου και πέρα από τις μεγάλες απώλειες στα χαρτοφυλάκιά τους λόγω της κρίσης, από το 2008 μέχρι και σήμερα παρατηρούνται μεγάλου ύψους εξαγορές στον κλάδο ζωής.

Όσο και αν οι απώλειες φαίνεται πως ήταν εντονότερες σε συγκεκριμένο ασφαλιστικό όμιλο εξαιτίας συγκεκριμένων θεμάτων που αντιμετώπιζε (και αντιμετωπίζει), πίεση αισθάνθηκαν και οι υπόλοιπες εταιρείες του κλάδου ζωής αφού δεν ήταν λίγοι οι πελάτες τους που αναγκάστηκαν να ρευστοποιήσουν μακρόχρονα συμβόλαια για να καλύψουν αμεσότερες ταμειακές τους ανάγκες.

Μέχρι και το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, επίσης, οι ασφαλιστικές εταιρείες ήρθαν αντιμέτωπες και με τα υψηλά επιτόκια των προθεσμιακών τραπεζικών καταθέσεων, τα οποία είχαν φτάσει στο σημείο να υπερβαίνουν το 5%, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από το τεχνικό εγγυημένο επιτόκιο των κλασικού τύπου ασφαλιστικών προγραμμάτων. Η σημερινή υποχώρηση των καταθετικών επιτοκίων σε επίπεδο χαμηλότερο του 3% έχει αμβλύνει σημαντικά τις σχετικές πιέσεις.

Απέναντι, σε αυτήν τη δυσμενή συγκυρία, οι ασφαλιστικές εταιρείες προσπάθησαν -πέρα από την πολιτική για μείωση του κόστους- να απαντήσουν με νέα πακέτα υγείας (συνεργαζόμενες μάλιστα με γνωστές τράπεζες και με εταιρείες από τον χώρο της ιδιωτικής υγείας) αλλά και με προϊόντα χαμηλού κόστους που διατίθεντο κυρίως μέσω των τραπεζικών καταστημάτων (bancassurance).

Στο πρώτο φετινό εξάμηνο, η συνολική εγχώρια παραγωγή ασφαλίστρων παρουσίασε άνοδο μόλις κατά 1,5%, επηρεασμένη από το +9,3% των γενικών κλάδων (θετικά επέδρασαν και τα ανατιμημένα ασφάλιστρα στον χώρο του αυτοκινήτου λόγω των αυξημένων καλύψεων) και από το -7% της παραγωγής στον κλάδο ζωής.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η σημαντική ανάκαμψη στις τιμές των μετοχών από τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους όχι μόνο έχει βελτιώσει την κερδοφορία των ασφαλιστικών εταιρειών (έσοδα από επενδύσεις) αλλά επιπρόσθετα έχει τονώσει και το ύψος των ιδίων κεφαλαίων τους.

Οι δύο εισηγμένες

Η ΑΤΕ Ασφαλιστική, για παράδειγμα, σημείωσε άνοδο μικτών ασφαλίστρων από τα 105 εκατ. ευρώ στα 119 εκατ. ευρώ, διευρύνοντας προφανώς τα μερίδια αγοράς της.

Πρόκειται για μία εταιρεία της οποίας τα αποτελέσματα επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από την πορεία των μετοχών, με αποτέλεσμα στο πρώτο μισό του τρέχοντος έτους όχι μόνο αυξήθηκαν τα καθαρά κέρδη, από τα 6,83 εκατ. ευρώ στα 6,25 εκατ. ευρώ αλλά και τα ίδια κεφάλαια της εισηγμένης εκτινάχτηκαν από τα 20 εκατ. ευρώ στα 41,8 εκατ. ευρώ!

Πέρα λοιπόν από τα υψηλότερα κέρδη, λόγω της βελτίωσης της κατάστασης στις κεφαλαιαγορές προέκυψε... άσπρη τρύπα ύψους 15,5 εκατ. ευρώ (κέρδη από την αποτίμηση - πώληση των διαθέσιμων προς πώληση χρεογράφων).

Η ΑΤΕ Ασφαλιστική διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο με κεφαλαιοποίηση 42 εκατ. ευρώ, όση περίπου και η καθαρή της θέση.

Με κεφαλαιοποίηση 19,5 εκατ. ευρώ, πολύ κάτω από το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της (32 εκατ. ευρώ στις 30/6/2009) διαπραγματεύεται η Ευρωπαϊκή Πίστη στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Τα αποτελέσματα της Ευρωπαϊκής Πίστης επηρεάζονται σχετικά λιγότερο από την πορεία των μετοχών. Κατά το πρώτο εξάμηνο της χρήσης η εταιρεία στον κλάδο ζωής αύξησε την παραγωγή της από τα 8 εκατ. ευρώ στα 12,1 εκατ. ευρώ (μερίδιο αγοράς 1%), ενώ στους γενικούς κλάδους η παραγωγή ασφαλίστρων υποχώρησε οριακά στα 41,6 εκατ. ευρώ (μερίδιο αγοράς 2,6%) εξαιτίας της μείωσης στη συμμετοχή στον κλάδο αστικής ευθύνης αυτοκινήτου.
Τα προ φόρων κέρδη του πρώτου εξαμήνου του 2009 διαμορφώθηκαν στο 1,2 εκατ. ευρώ, πλην όμως στη συνέχεια υπήρξε επιβάρυνση λόγω των αποτελεσμάτων τακτικού φορολογικού ελέγχου.

Στόχοι της Ευρωπαϊκής Πίστης για ολόκληρο το 2009 είναι η προ φόρων κερδοφορία ύψους 4 εκατ. ευρώ (έναντι 1,2 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο), η παραγωγή ασφαλίστρων 105 εκατ. ευρώ (45 εκατ. ευρώ στο πρώτο μισό του 2009) η διαμόρφωση των γενικών εξόδων κάτω από το 12% της παραγωγής (από 11% στο πρώτο εξάμηνο), τα έξοδα προώθησης να είναι χαμηλότερα από το 4% των πωλήσεων (έναντι 3,4% στο πρώτο εξάμηνο) και το κόστος ζημιών στους κλάδους του αυτοκινήτου και της νοσοκομειακής περίθαλψης να βρίσκεται χαμηλότερα από το 65% (τόσο είναι στο πρώτο εξάμηνο της χρήσης).

Η πολιτική ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Πίστης βασίζεται σε δύο πόλους:

- ο πρώτος αφορά στη διεύρυνση της συνεργασίας με τον όμιλο Πειραιώς (ο οποίος κατέχει το 30% της ασφαλιστικής εταιρείας) και
- ο δεύτερος στην προσέλκυση δικτύου από τον ανταγωνισμό, γεγονός που επιτυγχάνεται με σημαντικούς ρυθμούς.



* Αναδημοσίευση από το 599ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, 11-15 Σεπτεμβρίου 2009.

** Δείτε τα διαγράμματα με την πορεία της ΑΤΕ Ασφαλιστικής και της Ευρωπαϊκής Πίστης στο ΧΑ το τελευταίο εξάμηνο, στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό"

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v