Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Τα "γερά" μερίσματα του 2010

Η πτώση των επιτοκίων κάνει τους επενδυτές, μετόχους και μη, να ξανακοιτούν με ενδιαφέρον τις μερισματικές αποδόσεις. Οι "πρωταθλητές" των μερισμάτων & οι αποδόσεις. Οι κλασικές επιλογές, τα ακίνητα και ο... ΟΤΕ.

Σοφοκλέους: Τα γερά μερίσματα του 2010
Tώρα λοιπόν που οι τιμές των μετοχών έχουν σημειώσει αξιοπρόσεκτο ράλι από τα χαμηλά της άνοιξης, υπάρχουν ακόμα επιλογές στη Σοφοκλέους οι οποίες θα μπορούσαν να γίνουν αντικείμενο προσοχής για την υψηλή τους μερισματική απόδοση;

Η απάντηση είναι θετική, παρότι μετά τον φετινό καταποντισμό των εταιρικών κερδών λόγω της οικονομικής κρίσης πολλοί υποστηρίζουν πως τα καλά μερίσματα θα μοιάζουν περίπου με τις χελώνες Καρέτα Καρέτα!

Πάντως, η οριστικοποίηση του φορολογικού νομοσχεδίου από τη νέα κυβέρνηση ενδέχεται να επηρεάσει σε κάποιον βαθμό τις σχετικές αποφάσεις των διοικήσεων των εταιρειών, ανάλογα με το περιεχόμενο των αλλαγών που θα υπάρξουν.

Σε κάθε περίπτωση, η διανομή υψηλών μερισμάτων έχει σήμερα πολύ πιο μεγάλη σημασία σε σχέση με το παρελθόν, καθώς, ενώ πέρυσι τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων κυμαίνονταν γύρω στο 6%, φέτος με δυσκολία υπερβαίνουν το 2,5%! Άρα, μερισματική απόδοση έστω και 5% θα είναι διπλάσια από την αντίστοιχη που προσφέρει η τράπεζα (με τα μέχρι σήμερα στοιχεία και οι δύο αποδόσεις υπόκεινται σε επιπλέον φορολογία 10%). 


Οι κλασικές συνταγές

Πρώτα απ’ όλα, έχουμε την κλασική περίπτωση του ΟΠΑΠ, που φέτος διένειμε 1,40 ευρώ και η τιμή της μετοχής όχι μόνο δεν έχει ανεβεί κατά το τελευταίο εξάμηνο, αλλά επιπλέον έχει υποχρεωθεί και σε περιορισμένη πτώση. Η επανάληψη το 2010 του φετινού μερίσματος θα οδηγούσε σε απόδοση γύρω στο 7,5%. Ακόμη και αν δεχτούμε μικρή υποχώρηση των κερδών για το 2009, όλα δείχνουν πως το μέρισμα δεν θα διαφέρει σημαντικά σε σύγκριση με το φετινό, με δεδομένο ότι μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί κάποια εξαγορά που θα απαιτούσε μεγάλη ταμειακή εκροή.

Αναφορικά με την ΕΧΑΕ, η μετοχή της έχει δώσει πολύ υψηλές αποδόσεις το τελευταίο εξάμηνο και κυμαίνεται γύρω στα 10,5 ευρώ. Φέτος, η εισηγμένη έχει μοιράσει στους μετόχους της συνολικά 0,60 ευρώ (0,45 μέρισμα και 0,15 επιστροφή κεφαλαίου), που οδηγεί σε απόδοση κοντά στο 5,7%.

Δεν είναι γνωστό βέβαια το μέρισμα που θα διανεμηθεί το 2010, ωστόσο ο πολύ υψηλός όγκος συναλλαγών από την άνοιξη έως και σήμερα (η επιχείρηση κάνει break even σε ημερήσιο όγκο συναλλαγών στα 50 εκατ. ευρώ και ο τρέχων όγκος υπερβαίνει τα 200 εκατ. ευρώ), οι θετικές προσδοκίες για το τελευταίο τρίμηνο του έτους και το πολύ γερό ταμείο της είναι πηγές αισιοδοξίας για μερισματική απόδοση πολύ μεγαλύτερη από το τραπεζικό επιτόκιο.

Όσον αφορά στη Motor Oil, εξέπληξε θετικά στα αποτελέσματα εξαμήνου αφού κατάφερε να επιτύχει πολύ καλά αποτελέσματα, παρά το γεγονός ότι τα περιθώρια διύλισης είχαν πιάσει πάτο. Επίσημη τοποθέτηση της εισηγμένης δεν υπάρχει, όμως κύκλοι προσκείμενοι στην εταιρεία υποστηρίζουν πως δεν βλέπουν τον λόγο να αλλάξει η γνωστή μερισματική πολιτική της (να διανέμει το μεγαλύτερο ποσοστό των κερδών της), παρότι για να καταβάλει το τίμημα εξαγοράς της Shell θα δανειστεί.

Με τη μετοχή της Motor Oil να κυμαίνεται γύρω στα 12,2 ευρώ και το φετινό μέρισμα των 60 λεπτών, προκύπτει απόδοση γύρω στο 4,9% και τώρα μένει να δούμε το ύψος του μερίσματος που θα διανεμηθεί το 2010 (το πιθανότερο είναι ότι θα υπάρξει και προμέρισμα στα τέλη της φετινής χρονιάς). 

Υψηλές αποδόσεις μέσω ακινήτων

Ασφαλείς μερισματικοί λιμένες φαίνεται ότι θα συνεχίσουν να είναι και οι δύο τουλάχιστον ΑΕΕΑΠ, η Eurobank Properties και η Trastor.

Σε ό,τι αφορά την πρώτη, η τιμή της μετοχής μπορεί να έχει εκτιναχθεί από τα 5 ευρώ του περυσινού φθινοπώρου στα 8,30 ευρώ, ωστόσο τη συγκεκριμένη περίοδο τα επιτόκια καταθέσεων έχουν χάσει πάνω από 50%!

Επίσημη τοποθέτηση δεν υπάρχει, παρ’ όλα αυτά κύκλοι προσκείμενοι στην εισηγμένη υποστηρίζουν ότι δεν βλέπουν μέχρι σήμερα τον λόγο για να μεταβληθεί ουσιαστικά η μερισματική πολιτική της, με δεδομένες την αύξηση των επαναλαμβανόμενων εσόδων της και την ισχυρή ρευστότητα. Σύμφωνα επίσης με παράγοντες της αγοράς, μέρισμα παρόμοιο με το φετινό (0,52 ευρώ, ή απόδοση 6,2%) δεν θα εξέπληττε κανέναν.

Η πρόθεση της εισηγμένης να διατηρήσει μακροχρόνια τη μερισματική της πολιτική σε υψηλά επίπεδα φαίνεται και από την επιμονή της να αποκτά ακίνητα με αυξημένες αποδόσεις ενοικίου και ειδικότερα με yields άνω του 7%. Έτσι, η απόδοση ενοικίου των πρόσφατων ακινήτων που απέκτησε ξεπέρασε το 8%.

Όσον αφορά στην Trastor ΑΕΕΑΠ, η μετοχή της κινείται εδώ και μήνες γύρω στο 1,50 ευρώ. Τόσο πέρυσι όσο και φέτος διένειμε μέρισμα ύψους 0,13 ευρώ, που οδηγεί σε απόδοση 8,5% περίπου. Δεν είναι γνωστό ποια μερισματική πολιτική θα ακολουθήσει του χρόνου.

Πάντως, παράγοντες της αγοράς θα θεωρούσαν εύλογο να περικοπεί σε κάποιον βαθμό το μέρισμα ώστε να ενισχυθούν τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας και αυτή να εκμεταλλευτεί αγοραστικές ευκαιρίες στα χαμηλά. Ακόμη και σε περίπτωση που συμβεί αυτό, η μερισματική απόδοση θα εξακολουθήσει να βρίσκεται σε επίπεδο ανώτερο του 6%. 

Ο υποσχόμενος κλάδος της υγείας

Ενδιαφέρον όσον αφορά στη μερισματική απόδοση παρουσιάζει και ο κλάδος της υγείας. Το Ιασώ, για παράδειγμα, φέτος διένειμε μέρισμα 0,22 ευρώ, που οδηγεί σε απόδοση ελαφρά χαμηλότερα από 5% (τρέχουσα τιμή στα 4,5 ευρώ).

Μπορεί μεν η κερδοφορία του πρώτου εξαμήνου να είναι μειωμένη, ή επίσης να βρίσκεται σε εξέλιξη επενδυτικό πρόγραμμα, όμως εκτιμάται ότι -με βάση και τη συμμετοχή πολλών γιατρών στο μετοχικό κεφάλαιο- και το μέρισμα που θα διανεμηθεί του χρόνου θα είναι ικανοποιητικό (τηρουμένων των αναλογιών και των συνθηκών της αγοράς).

Το Υγεία φέτος διένειμε συνολικά 0,17 ευρώ ανά μετοχή (7,6% απόδοση), πλην όμως το ποσό αυτό υπερέβαινε τα κέρδη ανά μετοχή της χρήσης (0,128 ευρώ ανά μετοχή). Πρόσθετα δεδομένα για φέτος είναι η σημαντική άνοδος των κερδών κατά το πρώτο εξάμηνο και η υλοποιούμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών. 

Και ο ΟΤΕ στη λίστα...

Περίπτωση καλής μερισματικής απόδοσης αποτελεί και ο ΟΤΕ, ο οποίος μπορεί βέβαια να βλέπει τον εγχώριο ανταγωνισμό να οξύνεται και την οικονομική κατάσταση στη νοτιοανατολική Ευρώπη να επιδεινώνεται, ωστόσο όλα δείχνουν ότι θα συνεχίσει να παράγει ισχυρές ταμειακές ροές και τα επόμενα χρόνια, με αποτέλεσμα να είναι σε θέση να διαθέσει και υψηλά μερίσματα.

Με βάση την τρέχουσα τιμή της μετοχής του Οργανισμού (12,3 ευρώ) και το μέρισμα που διανεμήθηκε φέτος, η σχετική απόδοση υπολογίζεται γύρω στο 6,1%. Στην έκθεσή της η Euroxx Χρηματιστηριακή προβλέπει για τα έτη 2010 και 2011 θετικές ταμειακές ροές ύψους 589 και 858 εκατ. ευρώ αντίστοιχα και στη συνέχεια τη διανομή εξ αυτών στους μετόχους με τη μορφή μερισμάτων 378 εκατ. ευρώ ανά έτος (365 εκατ. το 2009).

Άρα, λοιπόν, σύμφωνα με τις συγκεκριμένες προβλέψεις, η μερισματική απόδοση της μετοχής θα συνεχίσει να κινείται σε επίπεδα πολλαπλάσια των τραπεζικών καταθέσεων.

Ο ΟΤΕ λοιπόν δεν αντιμετωπίζει κανένα θέμα ρευστότητας, αφού οι θετικές λειτουργικές ταμειακές ροές που αναμένεται να παραγάγει (γύρω στο 1,5 δισ. ευρώ ετησίως για την περίοδο 2010 - 2011) δίνουν τη δυνατότητα για τη χρηματοδότηση πολύ μεγάλων επενδύσεων αλλά και για τη διανομή ικανοποιητικών μερισμάτων. 

** Αναδημοσίευση από το 604ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας "ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ", 16 - 20 Οκτωβρίου 2009.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v