Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Και μετά την Alpha Bank τι;

Eurobank και Πειραιώς διαψεύδουν σενάρια για αυξήσεις κεφαλαίου - Τι λέει για το θέμα η Morgan Stanley και πώς χρηματιστηριακοί παράγοντες βλέπουν την "επόμενη μέρα" στο ταμπλό της Σοφοκλέους.

Τράπεζες: Και μετά την Alpha Bank τι;
Η Eurobank και η Τράπεζα Πειραιώς διαψεύδουν σενάρια για αυξήσεις κεφαλαίου - Τι λέει για το θέμα η Morgan Stanley και πώς χρηματιστηριακοί παράγοντες βλέπουν την "επόμενη μέρα" στο ταμπλό της Σοφοκλέους.

Οι φόβοι της αγοράς ότι μετά την κίνηση της Alpha Bank να προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου (προς άντληση 986 εκατ.) θα ακολουθήσουν και οι άλλες μεγάλες τράπεζες δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται -επί του παρόντος τουλάχιστον- από το ρεπορτάζ.

Συγκεκριμένα, στη χρηματιστηριακή αγορά φοβούνται ότι μετά την ΑΜΚ της Alpha Bank θα ακολουθήσουν η Eurobank και η Τράπεζα Πειραιώς, με αποτέλεσμα να υπάρξει υπερπροσφορά ζήτησης μετοχών για τους τραπεζικούς τίτλους της Σοφοκλέους, με ό,τι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει για την πορεία του Γενικού Δείκτη.

"Αντίθετη στο ρεύμα" ωστόσο είναι η εκτίμηση της Morgan Stanley στις 15 Οκτωβρίου, η οποία ενώ πιστεύει ότι οι ελληνικές τράπεζες μέσα στο 2010 θα είναι ικανές να αποπληρώσουν τις προνομιούχες μετοχές τους στο Δημόσιο εκτιμά ότι η Eurobank και η Πειραιώς θα μπορούσαν να το πράξουν αυτό χωρίς να προχωρήσουν σε αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου.

Ο ξένος οίκος, μάλιστα, επισημαίνει ότι τέτοια ανάγκη δεν υπάρχει φυσικά για την Εθνική Τράπεζα που ολοκλήρωσε αύξηση κεφαλαίου προ ολίγων μηνών, ενώ εκτιμά ότι για την Alpha Bank θα αρκούσε μία έκδοση 600 εκατ. ευρώ, αρκετά χαμηλότερη δηλαδή από αυτή που επισήμως ανακοινώθηκε.

Πέρα όμως από τις θέσεις της Morgan Stanley, κύκλοι προσκείμενοι στη Eurobank και στην Πειραιώς δεν επιβεβαιώνουν την πρόθεση για αύξηση κεφαλαίου, τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον.

Στη Eurobank για παράδειγμα επισημαίνουν ότι "δεν υπάρχει ούτε ανάγκη ούτε πρόθεση για ΑΜΚ". Άλλωστε, σε περίπτωση αύξησης κεφαλαίου, με βάση το πολύ υψηλό ποσοστό του βασικού μετόχου, ο τελευταίος θα έπρεπε να βάλει "πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη" αν ήθελε να μη δει τη συμμετοχή του στην τράπεζα να συρρικνώνεται δραματικά.

Κύκλοι επίσης προσκείμενοι στην Τράπεζα Πειραιώς υποστηρίζουν ότι επί του παρόντος δεν τίθεται θέμα κεφαλαιακής ενίσχυσης μέσω ΑΜΚ, ενώ άλλωστε θα πρέπει να συνεκτιμηθεί και το γεγονός ότι το ποσό που άντλησε η Τράπεζα Πειραιώς από το Δημόσιο ήταν χαμηλό.

Ο επηρεασμός της αγοράς

Αναμφίβολα, οι φήμες που κυκλοφορούσαν στη χρηματιστηριακή αγορά από το πρωί της Παρασκευής και ήθελαν η διοίκηση της Alpha Bank να ανακοινώνει εντός της ημέρας την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, ώθησαν ορισμένους μετόχους να ρευστοποιήσουν τις μετοχές τους.

Ενδεικτικό είναι το στοιχείο ότι η μετοχή της Alpha Bank υποχώρησε κατά 6,43%, σαφώς περισσότερο δηλαδή σε σχέση τόσο με τον Γενικό Δείκτη (-2,22%) όσο και με τους υπόλοιπους τραπεζικούς τίτλους (Εθνική -3,56%, Πειραιώς -2,65%, Κύπρου -2,46% κ.ά.).

Παράγοντες της χρηματιστηριακής αγοράς ωστόσο θυμίζουν τι είχε γίνει με την περίπτωση της αύξησης κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας, όπου μετά τις πρώτες πιέσεις η αγορά θεώρησε θετική την κίνηση της διοίκησης και η τιμή του τίτλου ακολούθησε την ανιούσα.

Αισιοδοξούν μάλιστα ότι και στην περίπτωση της Alpha θα επαναληφθούν όσα προηγήθηκαν στην Εθνική, με δεδομένο βέβαια ότι δεν θα υπάρξει κάποια αξιοσημείωτη επιδείνωση στο διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, αποτελεί θετικό στοιχείο ότι υπάρχουν τόσο πολλά κεφάλαια από το εξωτερικό που ζητούν να τοποθετηθούν στην Alpha Bank, παρά το γεγονός ότι έχει προηγηθεί τόσο έντονο ράλι στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών.

Όλοι επίσης αναγνωρίζουν πως τα νέα κεφάλαια θα συμβάλουν θετικά στην κερδοφορία της Alpha Bank, καθώς αποπληρώνοντας την υποχρέωση από το Δημόσιο η τράπεζα απαλλάσσεται από επιβάρυνση 10%, η οποία είναι υπερτετραπλάσια από το επιτόκιο των προθεσμιακών καταθέσεων που προσφέρει σήμερα ο κλάδος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v