Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha Bank: Θετικοί οι αναλυτές για την ΑΜΚ (upd)

Θετικές για την αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank είναι οι χρηματιστηριακές εταιρίες, οι οποίες βλέπουν στην εξέλιξη αυτή την πιθανότητα να ξεκινήσει εκ νέου η τράπεζα τη διανομή μερισμάτων.

Alpha Bank: Θετικοί οι αναλυτές για την ΑΜΚ (upd)
Θετικές για την αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank και την επόμενη επαναγορά των προνομιούχων μετοχών από την κυβέρνηση είναι οι χρηματιστηριακές εταιρίες, που, μεταξύ άλλων, βλέπουν εκεί την πιθανότητα να ξεκινήσει η τράπεζα τη διανομή μερισμάτων.     

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Proton Securities, η αύξηση κεφαλαίου θα ενδυναμώσει τα core Tier I περίπου έως το 9%. Η κίνηση ωστόσο, όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή, θα «αραιώσει» τις εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή του 2010 και του 2011 κατά 7% και κατά 12%, αντίστοιχα.

Oπως αναφέρει σε ξεχωριστή έκθεση (19/10) η χρηματιστηριακή η αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank έρχεται την κατάλληλη στιγμή. Η Proton διατηρεί την τιμή-στόχο των 13,6 ευρώ και τη σύσταση outperform.

H τράπεζα προετοιμάζεται για ένα έτος που μπορεί να σημάνει την οικονομική ανάκαμψη και η κίνηση της Alpha είναι θετική, τονίζει η Proton.

Από τη μια η υποχώρηση των κερδών ανά μετοχή είναι σημαντική, από την άλλη έτσι δίνεται η δυνατότητα στην τράπεζα να ανακτήσει τις προνομιούχες μετοχές του δημοσίου και να ενισχύσει τη διοικητική της ευελιξία, μεταξύ των οποίων και η καταβολή μερισμάτων, τονίζει η χρηματιστηριακή. 

Με αυτό τον τρόπο η Alpha είναι σε καλύτερη θέση ώστε να κυνηγήσει την οργανική ανάπτυξη και από αυτή την άποψη, η χρηματιστηριακή θεωρεί την αύξηση κεφαλαίου ως θετική εξέλιξη.

Πιθανή την πίεση στην τιμή της μετοχής βλέπει η Marfin Analysis, αλλά, όπως επισημαίνει, η πιθανότητα να κινηθούν τα κέρδη ανά μετοχή των ετών 2010 και 2011 ακόμη υψηλότερα των εκτιμήσεων της χρηματιστηριακής λόγω των χαμηλότερων προβλέψεων και καλύτερου επιτοκιακού περιθωρίου.

Υποθέτοντας ότι από το 2010 και στο εξής δεν θα καταβληθούν μερίσματα στις προνομιούχες μετοχές (η τράπεζα θα εξοικονομήσει 71 εκατ. ευρώ σε μερίσματα κάθε χρόνο), η HSBC εκτιμά την μείωση των κερδών ανά μετοχή στο 5% για το 2009, στο 8% για το 2010 και στο 14% για το 2011. Ακόμα, η χρηματιστηριακή προβλέπει ότι τα core Tier I θα αυξηθούν- έναντι των τρεχουσών τιμών- κατά 8,8% το 2009, κατά 9% το 2010 και κατά 9,4% το 2011, αναγορεύοντας την τράπεζα σε μία από τις καλύτερα κεφαλαιοποιημένες τράπεζες ανάμεσα σε αυτές που καλύπτει.

Επιπρόσθετα, αναφέρει η HSBC, η επαναγορά των προνομιούχων μετοχών θα ανοίξει τον δρόμο για τη διανομή μερίσματος.

Νέα, υψηλότερη τιμή-στόχο στα 13,46 από 11,82 ευρώ δίνει για τον τίτλο της Alpha Bank η Beta Χρηματιστηριακή σε έκθεσή της (19/10) όπου διατηρεί σύσταση "equalweight".

Η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι με την αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών του δημοσίου, η τράπεζα επιστρέφει σε καταβολή μερισμάτων, ενώ ενδέχεται να δοθεί μέρισμα ακόμη και για τη χρήση 2009.

Πλέον, τα καθαρά κέρδη ανά μετοχή του 2010 αναμένονται στα 594 εκατ. ευρώ (αυξημένα κατά 18,09% σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση), ενώ τα κέρδη 2011 και 2012 εκτιμώνται στα 687 εκατ. ευρώ και 786 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Παρά την αραίωση που προκαλεί η ΑΜΚ, η Beta τονίζει ότι είναι πλέον θετικότερη για τη μετοχή, λόγω της αυξημένης μερισματικής απόδοσης και της απεμπλοκής της τράπεζας από την κυβερνητική επιρροή.

Η αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank είναι θετική για την τράπεζα, τονίζει η Εθνική-Π&Κ σε έκθεσή της (19/10), όπου διατηρεί τιμή-στόχο στα 14,8 ευρώ και σύσταση "outperform".

Η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι οι θετικές προεκτάσεις της κίνησης αυτής είναι πολύ σημαντικότερες της όποιας βραχυπρόθεσμης αραίωσης, καθώς βελτιώνει τις βραχυπρόθεσμες αλλά κα ιτις μεσοπρόθεσμες προοπτικές του ομίλου.

Η Εθνική-Π&Κ υπογραμμίζει ότι ενδέχεται να ασκηθούν πιέσεις στή μετοχή. Ωστόσο, τονίζει ότι οι επενδυτές θα πρέπει να αξιοποιήσουν την όποια αδυναμία της μετοχής.

Παράλληλα, σημειώνει ότι μια απόδοση ιδίων κεφαλαίων της τάξεως του 8-9% είναι αρκετή για να εξαλείψει την αραίωση των μετοχών της Alpha από την ΑΜΚ.


Οι ξένοι

Η Alpha Bank γίνεται η πρώτη τράπεζα που θα ανακοινώσει επισήμως την επανάκτηση των προνομιούχων μετοχών από την Κυβέρνηση, αναφέρει η JP Morgan (19/10). Κάτι τέτοιο, λέει ο οίκος, είναι θετικό, καθώς θα εξαλείψει τους περιορισμούς στην καταβολή μερίσματος. Η επίπτωση στα κέρδη ανά μετοχή, εκτιμάται σε πτώση 11% στα κέρδη ανά μετοχή το 2010 και σε πτώση κατά 9% το 2011. Η τιμή στόχος για την Alpha Bank είναι στα 20 ευρώ και η σύσταση overweight. Συνολικά, επισημαίνεται, η JP Morgan παραμένει θετική για τις ελληνικές τράπεζες.

Τα νέα δεν αποτελούν μεγάλη έκπληξη κατά την Goldman Sachs (18/10). Ωστόσο, όπως αναφέρει ο οίκος, η αύξηση κεφαλαίου θα οδηγήσει στην ενίσχυση των Core tier I κεφαλαίων κατά 8,4% από το εκτιμώμενο για το 2009 6,5%. Η κίνηση θα πλήξει τα εκτιμώμενα από την Goldman Sachs κέρδη ανά μετοχή του 2011 κατά 3%.

Ενίσχυση του κεφαλαίου και ελαφρά μόνο πλήγματα στα κέρδη ανά μετοχή θα επιφέρει η κίνηση προβλέπει η KBW σε flash note της με ημερομηνία 18 Οκτωβρίου. Εκτίμηση του οίκου είναι πως τα core Tier I θα βελτιωθούν σημαντικά από το 7,1% στο 9% δίνοντας στην Alpha Bank την καλύτερη ποιότητα κεφαλαίου ανάμεσα στις ανταγωνίστριές της και επιτρέποντά της να επανεκκινήσει την πληρωμή μερισμάτων για το 2009.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v