Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha Bank: "Πράσινο φως" για την ΑΜΚ

Το "πράσινο φως" για την ΑΜΚ ύψους 986 εκατ. ευρώ, (3ν/10π) με τιμή 8 ευρώ ανά μετοχή, έδωσε το ΔΣ της Alpha Bank. Σκοπός η εξαγορά των προνομιούχων μετοχών του Ελληνικού Δημοσίου ύψους 940 εκατ. ευρώ.

Alpha Bank: Πράσινο φως για την ΑΜΚ
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Alpha Bank αποφάσισε την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά το ποσό των 986 εκατ. ευρώ, με σκοπό την εξαγορά των προνομιούχων μετοχών του Ελληνικού Δημοσίου 940 εκατ. ευρώ.

Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, μετά τη λήψη των απαραίτητων εγκρίσεων από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές, αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα τέλη Νοεμβρίου / αρχές Δεκεμβρίου, μετά τη λήξη της περιόδου ενασκήσεως των δικαιωμάτων προτιμήσεως των παλαιών μετόχων, η οποία θα διαρκέσει 15 ημέρες. Λεπτομερές χρονοδιάγραμμα θα δημοσιευθεί μετά την έγκριση του σχετικού Ενημερωτικού Δελτίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Σύμφωνα με τους όρους της αυξήσεως, προσφέρονται στους υφιστάμενους κοινούς μετόχους 3 νέες κοινές για κάθε 10 παλαιές μετοχές στην τιμή των Ευρώ 8,00 ανά μετοχή. Η τιμή αυτή είναι κατά 32,9% χαμηλότερη από τη -μετά την αποκοπή του δικαιώματος- θεωρητική χρηματιστηριακή τιμή της 16ης Οκτωβρίου 2009. Η έκδοση θα είναι πλήρως εγγυημένη από κοινοπραξία διεθνών χρηματοοικονομικών οίκων.

Η κάλυψη της εκδόσεως είναι πλήρως εγγυημένη από κοινοπραξία διεθνών επενδυτικών τραπεζών με την JPMorgan να λειτουργεί ως Global Co-ordinator και Joint-Bookrunner, την BofA Merrill Lynch και την Morgan Stanley ως Joint-Bookrunners, την Deutsche Bank AG, κατάστημα Λονδίνου ως Co-Bookrunner και τις Citi, Nomura International και UBS Επενδυτική Τράπεζα ως Co-Lead Managers.

Μέτοχοι της Alpha Bank που εκπροσωπούν περίπου 25% του μετοχικού κεφαλαίου της Τραπέζης έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να ασκήσουν τα δικαιώματα προτιμήσεώς τους.

Με την εξαγορά των προνομιούχων μετοχών του Ελληνικού Δημοσίου ύψους Ευρώ 940 εκατ. επιτυγχάνεται μείωση των προ φόρων δαπανών κατά Ευρώ 94 εκατ., ποσό που αντιστοιχεί στα ετήσια τοκoμερίδια των προνομιούχων μετοχών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Alpha Bank, η τράπεζα προτίθεται να εξαγοράσει και να ακυρώσει τις προνομιούχες μετοχές που εξέδωσε υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου έναντι Ευρώ 940 εκατ., το αργότερο μέχρι τη συμπλήρωση ενός έτους από την έκδοσή τους, την 21 Μαΐου 2010. Η ανάκληση των προνομιούχων μετοχών θα επιφέρει μείωση των προ φόρων δαπανών κατά Ευρώ 94 εκατ., από την εξυπηρέτηση των ετήσιων τοκομεριδίων τους.

Μέσω της ενισχυθησομένης πλέον κεφαλαιακής της βάσεως, η Alpha Bank σκοπεύει να συνεχίσει να υποστηρίζει τις πρωτοβουλίες της πολιτείας που αποσκοπούν στην ενίσχυση καίριων κλάδων της οικονομίας. Ήδη κατά το πρώτο εξάμηνο 2009, οι νέες εκταμιεύσεις της Τραπέζης προς Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις (ΜΜΕ) ανήλθαν σε Ευρώ 3,7 δισ., καθώς εγκρίθηκαν 34.600 αιτήματα. Επί πλέον, οι εκταμιεύσεις για νέα στεγαστικά δάνεια ανήλθαν σε Ευρώ 440 εκατ., που αντιστοιχούν σε περισσότερες από 4.900 αιτήσεις. Τέλος, σημειώνεται ότι η Alpha Bank προέβη στην αναστολή των πλειστηριασμών για απαιτήσεις έως Ευρώ 200.000, μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2009.

Η νέα κεφαλαιακή διάρθρωση, με υψηλής ποιότητος Δείκτη Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων 9,1%1, Δείκτη Κεφαλαίων Πρώτης Διαβαθμίσεως 10%1 και Δείκτη Εποπτικών Κεφαλαίων 11,4% :

- Υπερκαλύπτει τις αναμενόμενες αυστηρότερες εποπτικές απαιτήσεις.
- Δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την αξιοποίηση των ευκαιριών που παρουσιάζονται για πιστωτική επέκταση στα τρέχοντα ελκυστικά επίπεδα αποδόσεων.
- Ενισχύει την πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές και ενδυναμώνει την ελκυστικότητα του ονόματός μας στην προσέλκυση καταθέσεων.

Η υψηλή ποιότητα του ενεργητικού της, χάρη στην διαχρονικά συνετή πιστοδοτική πολιτική της, επιτρέπει στην Alpha Bank:

- Την αποκλιμάκωση της πολιτικής υψηλών προβλέψεων σε συντομότερο χρονικό διάστημα σε σχέση με τους τραπεζικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στο ίδιο περιβάλλον με εμάς.
- Την ανάπτυξη των εργασιών στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη με τρόπο συμβατό ως προς την ποιότητα του χαρτοφυλακίου μας.
- Την επιδίωξη επαναφοράς της πάγιας μερισματικής πολιτικής.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της τράπεζας, η Alpha Bank καταβάλλει μέρισμα ανελλιπώς από το 1948. Το 2009,η Τράπεζα δεν κατέβαλε μέρισμα για τη χρήση 2008, βάση ειδικής διατάξεως νόμου, η οποία δεν επέτρεπε σε πιστωτικά ιδρύματα τα οποία συμμετείχαν στο Πρόγραμμα Ενισχύσεως της Ρευστότητας της Ελληνικής Οικονομίας να καταβάλουν μέρισμα σε μετρητά. Κατά το 2010 (χρήση 2009), η Alpha Bank σκοπεύει να επαναφέρει την πάγια μερισματική της πολιτική.

Η τράπεζα τονίζει παράλληλα ότι ενόψει της αυξήσεως κεφαλαίου και του σκοπού χρήσεως των αντληθησομένων κεφαλαίων, οι παραδοχές επί των οποίων στηρίχθηκε το επιχειρηματικό σχέδιο «Agenda 2010» της Τραπέζης δεν ανταποκρίνονται στις νέες συνθήκες. Κατόπιν τούτων, το ανωτέρω επιχειρηματικό σχέδιο δεν είναι πλέον σε ισχύ.

Ο πρόεδρος της Alpha Bank, κ Γιάννης Κωστόπουλος, δήλωσε: «Πριν από έναν περίπου χρόνο, ανακοινώσαμε πρώτοι την πρόθεσή μας να συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα ενισχύσεως της ρευστότητος της ελληνικής οικονομίας, αντιλαμβανόμενοι τις θετικές επιδράσεις που θα είχε στην οικονομική δραστηριότητα και κατ’ επέκταση στο τραπεζικό σύστημα. Στο πλαίσιο αυτό, στηρίξαμε ουσιαστικά την πελατεία μας για να αντεπεξέλθει στη δύσκολη συγκυρία. Έχουμε την πεποίθηση ότι η αύξηση αυτή θα προσδώσει σημαντικό προβάδισμα στην Τράπεζα, η οποία εξελίσσεται σε τράπεζα αναφοράς για όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ενώ αποτελεί μία ελκυστική επενδυτική ευκαιρία για συμμετοχή σε έναν από τους πλέον εύρωστους τραπεζικούς ομίλους στην περιοχή».

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας κ. Δημήτρης Μαντζούνης, δήλωσε ότι: «Καθ’όλη τη διάρκεια της συμμετοχής μας στο πρόγραμμα ενισχύσεως της ελληνικής οικονομίας, τηρήσαμε επακριβώς όλες τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε απέναντι στην πολιτεία. Παράλληλα, λάβαμε σημαντικά μέτρα για την ενίσχυση του ενεργητικού μας, την αύξηση της ρευστότητάς μας και τη βελτίωση της οργανικής κερδοφορίας μας. Αυτή η έκδοση αυξάνει την ικανότητά μας για χρηματοδότηση της πελατείας μας, ενώ συμβάλλει ταυτόχρονα στην εδραίωση σταθερών και αυτόνομων χρηματοδοτικών δυνατοτήτων για την Τράπεζα, με ανταγωνιστικούς όρους. Παράλληλα μεγιστοποιεί τη λειτουργική ευελιξία μας στην αξιοποίηση των κατά περίπτωση ευκαιριών για περαιτέρω ανάπτυξη των εργασιών μας».


Alpha Bank: Η αύξηση κεφαλαίου σημαίνει... διανομή μερίσματος, λένε οι αναλυτές

Θετικές για την αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank και την επόμενη επαναγορά των προνομιούχων μετοχών από την κυβέρνηση είναι οι χρηματιστηριακές εταιρίες, που, μεταξύ άλλων, βλέπουν εκεί την πιθανότητα να ξεκινήσει η τράπεζα τη διανομή μερισμάτων.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της; Proton Securities, η αύξηση κεφαλαίου θα ενδυναμώσει τα core Tier I περίπου έως το 9%. Η κίνηση ωστόσο, όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή, θα «αραιώσει» τις εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή του 2010 και του 2011 κατά 7% και κατά 12%, αντίστοιχα.

Από τη μια η υποχώρηση των κερδών ανά μετοχή είναι σημαντική, από την άλλη έτσι δίνεται η δυνατότητα στην τράπεζα να ανακτήσει τις προνομιούχες μετοχές του δημοσίου και να ενισχύσει τη διοικητική της ευελιξία, μεταξύ των οποίων και η καταβολή μερισμάτων.

Με αυτό τον τρόπο η Alpha είναι σε καλύτερη θέση ώστε να κυνηγήσει την οργανική ανάπτυξη και από αυτή την άποψη, η χρηματιστηριακή θεωρεί την αύξηση κεφαλαίου ως θετική εξέλιξη.

Πιθανή την πίεση στην τιμή της μετοχής βλέπει η Marfin Analysis, αλλά, όπως επισημαίνει, η πιθανότητα να κινηθούν τα κέρδη ανά μετοχή των ετών 2010 και 2011 ακόμη υψηλότερα των εκτιμήσεων της χρηματιστηριακής λόγω των χαμηλότερων προβλέψεων και καλύτερου επιτοκιακού περιθωρίου.

Υποθέτοντας ότι από το 2010 και στο εξής δεν θα καταβληθούν μερίσματα στις προνομιούχες μετοχές (η τράπεζα θα εξοικονομήσει 71 εκατ. ευρώ σε μερίσματα κάθε χρόνο), η HSBC εκτιμά την μείωση των κερδών ανά μετοχή στο 5% για το 2009, στο 8% για το 2010 και στο 14% για το 2011.

Ακόμα, η χρηματιστηριακή προβλέπει ότι τα core Tier I θα αυξηθούν- έναντι των τρεχουσών τιμών- κατά 8,8% το 2009, κατά 9% το 2010 και κατά 9,4% το 2011, αναγορεύοντας την τράπεζα σε μία από τις καλύτερα κεφαλαιοποιημένες τράπεζες ανάμεσα σε αυτές που καλύπτει.

Επιπρόσθετα, αναφέρει η HSBC, η επαναγορά των προνομιούχων μετοχών θα ανοίξει τον δρόμο για τη διανομή μερίσματος.


***Ολόκληρη η ανακοίνωση της Alpha Bank έχει ως εξής:

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Alpha Bank αποφάσισε την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά το ποσό των Ευρώ 986 εκατ., με σκοπό την εξαγορά των προνομιούχων μετοχών του Ελληνικού Δημοσίου Ευρώ 940 εκατ. Σύμφωνα με τους όρους της αυξήσεως, προσφέρονται στους υφιστάμενους κοινούς μετόχους 3 νέες κοινές για κάθε 10 παλαιές μετοχές στην τιμή των Ευρώ 8,00 ανά μετοχή. Η τιμή αυτή είναι κατά 32,9% χαμηλότερη από τη -μετά την αποκοπή του δικαιώματος- θεωρητική χρηματιστηριακή τιμή της 16ης Οκτωβρίου 2009. Η έκδοση θα είναι πλήρως εγγυημένη από κοινοπραξία διεθνών χρηματοοικονομικών οίκων.

• Με την εξαγορά των προνομιούχων μετοχών του Ελληνικού Δημοσίου ύψους Ευρώ 940 εκατ. επιτυγχάνεται μείωση των προ φόρων δαπανών κατά Ευρώ 94 εκατ., ποσό που αντιστοιχεί στα ετήσια τοκoμερίδια των προνομιούχων μετοχών.

• Η νέα κεφαλαιακή διάρθρωση, με υψηλής ποιότητος Δείκτη Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων 9,1%1, Δείκτη Κεφαλαίων Πρώτης Διαβαθμίσεως 10%1 και Δείκτη Εποπτικών Κεφαλαίων 11,4% :

o Υπερκαλύπτει τις αναμενόμενες αυστηρότερες εποπτικές απαιτήσεις.
o Δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την αξιοποίηση των ευκαιριών που παρουσιάζονται για πιστωτική επέκταση στα τρέχοντα ελκυστικά επίπεδα αποδόσεων.
o Ενισχύει την πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές και ενδυναμώνει την ελκυστικότητα του ονόματός μας στην προσέλκυση καταθέσεων.

•Η υψηλή ποιότητα του ενεργητικού της, χάρη στην διαχρονικά συνετή πιστοδοτική πολιτική της, επιτρέπει στην Alpha Bank:

o Την αποκλιμάκωση της πολιτικής υψηλών προβλέψεων σε συντομότερο χρονικό διάστημα σε σχέση με τους τραπεζικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στο ίδιο περιβάλλον με εμάς.
o Την ανάπτυξη των εργασιών στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη με τρόπο συμβατό ως προς την ποιότητα του χαρτοφυλακίου μας.
o Την επιδίωξη επαναφοράς της πάγιας μερισματικής πολιτικής.

«Πριν από έναν περίπου χρόνο, ανακοινώσαμε πρώτοι την πρόθεσή μας να συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα ενισχύσεως της ρευστότητος της ελληνικής οικονομίας, αντιλαμβανόμενοι τις θετικές επιδράσεις που θα είχε στην οικονομική δραστηριότητα και κατ’ επέκταση στο τραπεζικό σύστημα. Στο πλαίσιο αυτό, στηρίξαμε ουσιαστικά την πελατεία μας για να αντεπεξέλθει στη δύσκολη συγκυρία. Έχουμε την πεποίθηση ότι η αύξηση αυτή θα προσδώσει σημαντικό προβάδισμα στην Τράπεζα, η οποία εξελίσσεται σε τράπεζα αναφοράς για όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ενώ αποτελεί μία ελκυστική επενδυτική ευκαιρία για συμμετοχή σε έναν από τους πλέον εύρωστους τραπεζικούς ομίλους στην περιοχή».

Γιάννης Σ. Κωστόπουλος, Πρόεδρος

«Καθ’όλη τη διάρκεια της συμμετοχής μας στο πρόγραμμα ενισχύσεως της ελληνικής οικονομίας, τηρήσαμε επακριβώς όλες τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε απέναντι στην πολιτεία. Παράλληλα, λάβαμε σημαντικά μέτρα για την ενίσχυση του ενεργητικού μας, την αύξηση της ρευστότητάς μας και τη βελτίωση της οργανικής κερδοφορίας μας. Αυτή η έκδοση αυξάνει την ικανότητά μας για χρηματοδότηση της πελατείας μας, ενώ συμβάλλει ταυτόχρονα στην εδραίωση σταθερών και αυτόνομων χρηματοδοτικών δυνατοτήτων για την Τράπεζα, με ανταγωνιστικούς όρους. Παράλληλα μεγιστοποιεί τη λειτουργική ευελιξία μας στην αξιοποίηση των κατά περίπτωση ευκαιριών για περαιτέρω ανάπτυξη των εργασιών μας».

Δημήτριος Π. Μαντζούνης, Διευθύνων Σύμβουλος


ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΛΗΘΗΣΟΜΕΝΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ: ΠΛΗΡΗΣ ΕΞΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΠΡΟΝΟΜΙΟΥΧΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

Η Alpha Bank προτίθεται να εξαγοράσει και να ακυρώσει τις προνομιούχες μετοχές που εξέδωσε υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου έναντι Ευρώ 940 εκατ., το αργότερο μέχρι τη συμπλήρωση ενός έτους από την έκδοσή τους, την 21 Μαΐου 2010. Η ανάκληση των προνομιούχων μετοχών θα επιφέρει μείωση των προ φόρων δαπανών κατά Ευρώ 94 εκατ., από την εξυπηρέτηση των ετήσιων τοκομεριδίων τους.

Μέσω της ενισχυθησομένης πλέον κεφαλαιακής της βάσεως, η Alpha Bank σκοπεύει να συνεχίσει να υποστηρίζει τις πρωτοβουλίες της πολιτείας που αποσκοπούν στην ενίσχυση καίριων κλάδων της οικονομίας. Ήδη κατά το πρώτο εξάμηνο 2009, οι νέες εκταμιεύσεις της Τραπέζης προς Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις (ΜΜΕ) ανήλθαν σε Ευρώ 3,7 δισ., καθώς εγκρίθηκαν 34.600 αιτήματα. Επί πλέον, οι εκταμιεύσεις για νέα στεγαστικά δάνεια ανήλθαν σε Ευρώ 440 εκατ., που αντιστοιχούν σε περισσότερες από 4.900 αιτήσεις. Τέλος, σημειώνεται ότι η Alpha Bank προέβη στην αναστολή των πλειστηριασμών για απαιτήσεις έως Ευρώ 200.000, μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2009.

ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΑΙΑΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ

- Ισχυρή κεφαλαιακή θέση: δείκτης κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων την 30 Ιουνίου 2009 της τάξεως του 9,1% μετά τις προσαρμογές

Η Alpha Bank αποδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στη διατήρηση μίας διαχρονικά υψηλής κεφαλαιακής θέσεως, που αντανακλάται στην υψηλή εμπιστοσύνη των καταθετών της και των δανειστών της στις διεθνείς χρηματαγορές και της επιτρέπει να ανταποκρίνεται με αμεσότητα στις χρηματοδοτικές ανάγκες των πελατών της. Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θα ενισχύσει τον δείκτη κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων κατά 200 πόντους. Εκτιμάται ότι, συμπεριλαμβανομένων της αυξήσεως μετοχικού κεφαλαίου και της διαθέσεως των ιδιοκατεχομένων μετοχών, ο δείκτης κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων της 30ής Ιουνίου 2009 θα διαμορφωθεί σε 9,1%, ενώ ο δείκτης κεφαλαίων πρώτης διαβαθμίσεως, μετά την επαναγορά των προνομιούχων μετοχών, θα ανέλθει στο 10% από 9,7% την 30 Ιουνίου 2009. Αντίστοιχα, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας θα ανέλθει στο 11,4%.

- Υψηλής ποιότητας κεφαλαιακή βάση

Τα κατ’ εκτίμηση -μετά τις προσαρμογές- κύρια βασικά ίδια κεφάλαια διαμορφώνονται σε Ευρώ 4.547 εκατ. και περιλαμβάνουν υπεραξίες και άυλα στοιχεία που αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 4% του συνόλου. Αντίστοιχα, τα κατ’ εκτίμηση ενσώματα ίδια κεφάλαια θα ανέλθουν σε Ευρώ 4.176 εκατ. Διευκρινίζεται ότι η Alpha Bank δεν έχει εφαρμόσει τη μέθοδο των Εσωτερικών Αποτιμήσεων (IRB) για τον υπολογισμό των κεφαλαιακών απαιτήσεων από πιστωτικό κίνδυνο και κατά συνέπεια η κεφαλαιακή της θέση δεν ενσωματώνει τα δυνητικά οφέλη από τη μετάπτωση στη μέθοδο αυτή. Σε ένα περιβάλλον διαρκώς αυξανόμενων κεφαλαιακών απαιτήσεων, η Alpha Bank, με δείκτη κυρίων βασικών ιδίων κεφαλαίων σημαντικά υψηλότερο του 8%, υπερκαλύπτει τις οδηγίες της Επιτροπής της Βασιλείας.

ΒΑΣΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΤΗΣ ΑΥΞΗΣΕΩΣ ΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

- 3 νέες κοινές μετοχές για κάθε 10 παλαιές με τιμή διαθέσεως Ευρώ 8,00 ανά μετοχή

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Alpha Bank, δυνάμει σχετικής εξουσιοδοτήσεώς της από 6.6.2006 αποφάσεως της Έκτακτης Γενικής Συνελεύσεως των μετόχων της, ενέκρινε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά το ποσό των Ευρώ 986 εκατ. Η Τράπεζα θα εκδώσει 123.292.996 εκατ. νέες κοινές ονομαστικές μετοχές με δικαίωμα προτιμήσεως των υφισταμένων μετόχων σε αναλογία 3 νέες κοινές μετοχές για κάθε 10 παλαιές.

Η τιμή διαθέσεως Ευρώ 8,00 ανά μετοχή αντιστοιχεί σε διαφορά ύψους 38,9% επί της χρηματιστηριακής τιμής κλεισίματος της 16 Οκτωβρίου 2009 και σε διαφορά ύψους 32.9% επί της θεωρητικής τιμής της ιδίας ημερομηνίας μετά την αποκοπή του δικαιώματος προτιμήσεως. Μετά την ολοκλήρωση της αυξήσεως, το μετοχικό κεφάλαιο της Alpha Bank θα ανέρχεται στο ποσό των Ευρώ 3.451.067.345,60 διαιρούμενο σε 534.269.648 κοινές, ονομαστικές και 200.000.000 προνομιούχες, ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας εκάστης ίσης προς 4,70 Ευρώ. Στους υφιστάμενους κατόχους κοινών μετοχών, οι οποίοι θα εξασκήσουν το σύνολο των απορρεόντων από τις μετοχές τους δικαιωμάτων προτιμήσεως, θα δοθεί το δικαίωμα να προεγγραφούν για νέες μετοχές αντιστοιχούσες σε μη ασκηθέντα δικαιώματα. Τυχόν δικαιώματα προτιμήσεως τα οποία δεν θα εξασκηθούν θα διατεθούν από το Διοικητικό Συμβούλιο, κατά την απόλυτη διακριτική του ευχέρεια, σε τιμή όχι χαμηλότερη από την ως άνω τιμή διαθέσεως των Ευρώ 8,00 ανά μετοχή.

- Πλήρως εγγυημένη έκδοση
 
Η κάλυψη της εκδόσεως είναι πλήρως εγγυημένη από κοινοπραξία διεθνών επενδυτικών τραπεζών με την JPMorgan να λειτουργεί ως Global Co-ordinator και Joint-Bookrunner, την BofA Merrill Lynch και την Morgan Stanley ως Joint-Bookrunners, την Deutsche Bank AG, κατάστημα Λονδίνου ως Co-Bookrunner και τις Citi, Nomura International και UBS Επενδυτική Τράπεζα ως Co-Lead Managers.

- Δήλωση προθέσεως σημαντικών Μετόχων

Μέτοχοι της Alpha Bank που εκπροσωπούν περίπου 25% του μετοχικού κεφαλαίου της Τραπέζης έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να ασκήσουν τα δικαιώματα προτιμήσεώς τους.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΤΑΙ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

- Ανάκαμψη της πιστωτικής ζητήσεως στις αγορές που δραστηριοποιούμεθα

Το 2009 στην Ελλάδα και την Κύπρο η οικονομική ύφεση που παρατηρήθηκε ήταν σχετικά ήπια σε σύγκριση με τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ενώ οι πρώτες ενδείξεις κάποιας μακροοικονομικής σταθεροποιήσεως εμφανίσθηκαν το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Εκτιμούμε πως η πιστωτική ζήτηση θα ανακάμψει γρηγορότερα στην Ελλάδα, και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη από ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη για τους εξής λόγους:

•Διαφαίνεται η προοπτική θετικής αναπτύξεως για το 2010.
• Οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά έχουν σημαντικά χαμηλότερη δανειακή επιβάρυνση από τον αντίστοιχο μέσο ευρωπαϊκό όρο.
• Οι τράπεζες στην περιοχή έχουν κυρίαρχο ρόλο στην παροχή κεφαλαίων, δεδομένου 
ότι οι δανειζόμενες επιχειρήσεις, λόγω του σχετικά μικρού μεγέθους τους, έχουν περιορισμένη πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές.

- Τα περιθώρια χορηγήσεων αναμένεται να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα

Τα δανειακά περιθώρια ανέρχονται σε υψηλά επίπεδα λόγω της συστηματικής ανατιμολογήσεως του χαρτοφυλακίου μας σε όλα τα δανειακά προϊόντα μας. Δεδομένου ότι ένας σημαντικός αριθμός τραπεζών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή παραμένει επικεντρωμένος στην αναδιάρθρωση του ενεργητικού και στην αντιμετώπιση θεμάτων ρευστότητος, τα περιθώρια χορηγήσεων αναμένεται να παραμείνουν υψηλά, δημιουργώντας αξιόλογες ευκαιρίες για τοποθέτηση κεφαλαίων με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

- Εκτενής γεωγραφική παρουσία με σημαντικές προοπτικές αξιοποιήσεως

Η Alpha Bank διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο 1.077 Καταστημάτων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η πρωταγωνιστική μας θέση στην Ελλάδα, όπου κατέχουμε μερίδιο αγοράς στις χορηγήσεις 15,1%, συμπληρώνεται με την κατάκτηση μεριδίου αγοράς 12,5% στην Κύπρο και 8,3% στη Ρουμανία, όπου διατηρούμε 200 Καταστήματα. Έχουμε επίσης αξιόλογες θέσεις και στις υπόλοιπες Βαλκανικές αγορές της Σερβίας, της Βουλγαρίας, της Αλβανίας και της Π.Γ.Δ.Μ. Η ισορροπημένη επέκτασή μας, βασισμένη κυρίως στην οργανική ανάπτυξη και τη συνετή πολιτική αναλήψεως κινδύνων που ακολουθούμε, συνετέλεσε στη διαμόρφωση των αμυντικών χαρακτηριστικών του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων. Ως εκ τούτου, βρισκόμαστε σε ευνοϊκή θέση για περαιτέρω ανάπτυξη στα σημερινά ελκυστικά επίπεδα περιθωρίων.

- Ενισχυμένη ρευστότητα για την υποστήριξη της επεκτάσεώς μας

Η Alpha Bank έχει μία συνεπή και ισχυρή καταθετική βάση, που την 30ή Ιουνίου 2009 ανήρχετο σε Ευρώ 42,9 δισ. εκ των οποίων Ευρώ 15,7 δισ. σε καταθέσεις όψεως και ταμιευτηρίου. Η βάση αυτή διαμορφώνει μία πολύ ευνοϊκή αναλογία καταθέσεων ως προς το σύνολο του ενεργητικού (58%), μέσω της οποίας επιτυγχάνουμε μία ισορροπημένη σύνθεση της χρηματοδοτικής μας συνθέσεως με ευνοϊκό κόστος για την Τράπεζα. Επί πλέον, η Alpha Bank διαθέτει σταθερές προσβάσεις στις αγορές χρήματος και αξιόλογα στοιχεία ενεργητικού, η αξιοποίηση των οποίων θα μπορούσε να αποτελέσει μία πρόσθετη εναλλακτική πηγή χρηματοδοτήσεως. Με υποδειγματική κεφαλαιακή βάση μετά και την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, με τις υψηλές καταθέσεις και με την αποδεδειγμένη, άμεσα διαθέσιμη πρόσβασή της στις χρηματαγορές, η Alpha Bank διατηρεί μεγάλη ρευστότητα για να αξιοποιήσει ευκαιρίες περαιτέρω αναπτύξεως

- Εξαιρετική ποιότητα ενεργητικού για την αντιμετώπιση του κύκλου των προβλέψεων

Η Alpha Bank διαθέτει ένα συντηρητικό δανειακό χαρτοφυλάκιο με ισχυρά αμυντικά χαρακτηριστικά: την 30 Ιουνίου 2009, οι χορηγήσεις προς χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ενώσεως αντιπροσώπευαν μόνο το 3%, ενώ τα καταναλωτικά δάνεια άνευ εξασφαλίσεων αντιπροσώπευαν μόνο το 12% του χαρτοφυλακίου. Επί πλέον, η Alpha Bank διατηρεί υψηλούς δείκτες εισπραξιμότητας, καθώς στην πλειοψηφία των περιπτώσεων αποτελεί τον βασικό τραπεζικό συνεργάτη των πελατών της, ενώ παράλληλα η πειθαρχία που εφαρμόζεται στην ανάληψη κινδύνων αντανακλάται στην υψηλή ποιότητα του χαρτοφυλακίου της. Συνεπεία της συνετής πολιτικής προβλέψεων που ακολουθείται, η κάλυψη των καθυστερήσεων από εντός ισολογισμού στοιχεία ανήλθε την 30 Ιουνίου 2009 στο 56%, στο 135% συμπεριλαμβανομένων των εξασφαλίσεων. Ο συνδυασμός των παραγόντων αυτών επιδρά θετικά στη δυνατότητά μας για την αποκλιμάκωση των προβλέψεων, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες.

- Νέα διοικητική δομή

Η Alpha Bank προχώρησε πρόσφατα σε αναδιοργάνωση της διοικητικής δομής της με σκοπό την ενίσχυση των συνεργιών εντός του Ομίλου και την αμεσότερη ανταπόκριση στις ευκαιρίες που θα παρουσιασθούν. Οι δραστηριότητες που έχουν άμεση σχέση με την πελατεία έχουν οργανωθεί σε τομείς Retail Banking, Wholesale Banking και Wealth Management υπό την εποπτεία Γενικών Διευθυντών. Η νέα εκλογικευμένη διοικητική δομή αποσκοπεί στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των δραστηριοτήτων αναπτύξεως και προωθήσεως προϊόντων, στην αύξηση του μεριδίου αγοράς των διασταυρούμενων πωλήσεων και την εναρμόνιση της ήδη αυστηρής πολιτικής αναλήψεως κινδύνων που ακολουθούμε σε επίπεδο Ομίλου. 

Οι υποστηρικτικές Μονάδες έχουν συγκεντρωθεί κάτω από τον Chief Operating Officer, ώστε να αναπτυχθούν κοινές διαδικασίες σε όλο το φάσμα των λειτουργιών μας, ενώ ενισχύονται περαιτέρω η διαχείριση κινδύνων και η παρακολούθηση των επιδόσεων από τον Chief Financial Officer.

ΜΕΡΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Alpha Bank καταβάλλει μέρισμα ανελλιπώς από το 1948. Το 2009,η Τράπεζα δεν κατέβαλε μέρισμα για τη χρήση 2008, βάση ειδικής διατάξεως νόμου, η οποία δεν επέτρεπε σε πιστωτικά ιδρύματα τα οποία συμμετείχαν στο Πρόγραμμα Ενισχύσεως της Ρευστότητας της Ελληνικής Οικονομίας να καταβάλουν μέρισμα σε μετρητά. Κατά το 2010 (χρήση 2009), η Alpha Bank σκοπεύει να επαναφέρει την πάγια μερισματική της πολιτική.

ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΔΟΣΗ

- Ισχυρή χρηματοοικονομική επίδοση μέσα σε ένα πολύ δυσμενές τραπεζικό περιβάλλον

Η Alpha Bank ανακοίνωσε σημαντική χρηματοοικονομική επίδοση για το εξάμηνο που έληξε την 30 Ιουνίου 2009, με απόδοση ιδίων κεφαλαίων μετά την αφαίρεση του φόρου και των δικαιωμάτων μειοψηφίας στο 13,6%. Τα καθαρά έσοδα ανήλθαν σε Ευρώ 215 εκατ., μετά από διενέργεια προβλέψεων Ευρώ 326,7 εκατ. για το πρώτο εξάμηνο του έτους. Ο δείκτης καθυστερήσεων αυξήθηκε κατά 50 πόντους το δεύτερο τρίμηνο, ενώ η κάλυψη των καθυστερήσεων παρέμεινε στα ικανοποιητικά επίπεδα του 56%, χάρη στη συνετή πολιτική διενέργειας προβλέψεων που υιοθετήσαμε μετά την εκδήλωση της κρίσεως. Τέλος, η οργανική κερδοφορία μας συνέβαλλε κατά 43 πόντους στη βελτίωση του δείκτη κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων της Τραπέζης κατά το πρώτο εξάμηνο 2009.

- Οι επιδόσεις του τρίτου τριμήνου 2009 δεν διαφέρουν ουσιαστικά από τις τάσεις που καταγράφηκαν στο δεύτερο τρίμηνο του 2009.

Επιχειρηματικό σχέδιο – Agenda 2010

Ενόψει της αυξήσεως κεφαλαίου και του σκοπού χρήσεως των αντληθησομένων κεφαλαίων, οι παραδοχές επί των οποίων στηρίχθηκε το επιχειρηματικό σχέδιο «Agenda 2010» της Τραπέζης δεν ανταποκρίνονται στις νέες συνθήκες. Κατόπιν τούτων, το ανωτέρω επιχειρηματικό σχέδιο δεν είναι πλέον σε ισχύ.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΑΥΞΗΣΕΩΣ

Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, μετά τη λήψη των απαραίτητων εγκρίσεων από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές, αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα τέλη Νοεμβρίου / αρχές Δεκεμβρίου, μετά τη λήξη της περιόδου ενασκήσεως των δικαιωμάτων προτιμήσεως των παλαιών μετόχων, η οποία θα διαρκέσει 15 ημέρες. Λεπτομερές χρονοδιάγραμμα θα δημοσιευθεί μετά την έγκριση του σχετικού Ενημερωτικού Δελτίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.


* Η ανακοίνωση της Alpha Bank για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου επισυνάπτεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v