Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: 16+12 μετοχές για… ιδιαίτερα γούστα

Τα μονοψήφια P/E, τα μεγάλα discounts, τα γερά μερίσματα, τα «σίγουρα χαρτιά» αλλά και τα υποσχόμενα "turn around stories" στην αρχή του νέου έτους - Τι "παίζει" για τις μεγάλες ελληνικές τράπεζες.

ΧΑ: 16+12 μετοχές για… ιδιαίτερα γούστα
Τα μονοψήφια P/E, τα μεγάλα discounts, τα γερά μερίσματα, τα «σίγουρα χαρτιά» και τα υποσχόμενα turn around stories στην αρχή του νέου έτους - Τι «παίζει» για τις μεγάλες τράπεζες.

Το βασικότερο ερώτημα για έναν επενδυτή είναι το αν τελικά αξίζει τον κόπο να αγοράσει μετοχές στα τρέχοντα επίπεδα, ή θα ήταν καλύτερα να περιμένει με τα λεφτά στον τόκο…

Οι περισσότερο συντηρητικοί επιλέγουν τη δεύτερη λύση, υποστηρίζοντας ότι σε μια περίοδο χαμηλής ορατότητας είναι προτιμότερο να παραμένεις εκτός αγοράς, μέχρις ότου διαπιστώσεις προς τα πού, τελικά, θα κινηθεί η κατάσταση.

Οι απαισιόδοξοι προτιμούν και αυτοί την αποχή από το ταμπλό, πιστεύοντας ότι σε μια οικονομία που αναμένεται να κινηθεί με αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης μέσα στο 2010 και όπου η κρίση θα βαθύνει περαιτέρω είναι άσκοπο να αγοράσεις ακόμη και την καλύτερη μετοχή του ταμπλό.

Υπάρχουν όμως και επενδυτές που χωρίς να παραγνωρίζουν τις παραπάνω ιστορίες ψάχνουν να βρουν συγκεκριμένες κατηγορίες μετοχών, οι οποίες θα μπορούσαν να ξεχωρίσουν από το υπόλοιπο ταμπλό, ή τουλάχιστον θα μπορούσαν να ξεκινήσουν τη χρηματιστηριακή χρονιά από καλύτερη βάση…

Μία από αυτές τις κατηγορίες θα μπορούσε να είναι εκείνη με τις υψηλές μερισματικές αποδόσεις: ΟΠΑΠ, OTE, Eurobank Properties, Trastor, ΙΑΣΩ, Motor Oil, Revoil είναι μερικές από αυτές.

Μια δεύτερη κατηγορία μετοχών είναι αυτές που φαίνεται ότι θα κλείσουν το 2009 με μονοψήφιο δείκτη P/E και που ελπίζεται ότι και τη νέα χρονιά δεν θα τα πάνε πολύ χειρότερα, για να μην πούμε ότι θα μπορούσαν ενδεχομένως να τα πάνε και καλύτερα.

Οι μετοχές που αναμένεται να κλείσουν τη χρήση με μονοψήφιο P/E είναι ουκ ολίγες, όπως για παράδειγμα: Rilken, Κανάκης, Alapis, AS Company και πολλές άλλες, μεταξύ των οποίων και οι περισσότερες τράπεζες.

Το πώς τελικά θα εξελιχθεί η κερδοφορία των τραπεζών (Εθνική, Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς, Κύπρου, Marfin Popular Bank) μέσα στο 2010 αποτελεί μέγα ζητούμενο, με τους αισιόδοξους πάντως να βλέπουν ότι τελικά το ύψος των spreads στα κρατικά ομόλογα θα μειωθεί, οι προβλέψεις για επισφαλή δάνεια θα διατηρηθούν περίπου στα ίδια επίπεδα και τελικά τα κέρδη, αν δεν αυξηθούν, θα παραμείνουν σταθερά.


Οι εναλλακτικές επιλογές

Μια τρίτη ομάδα επενδυτών ποντάρει παραδοσιακά σε εταιρίες που μπορούν μέσα στο επόμενο έτους να περάσουν από τις ζημίες στα κέρδη. Οι υποψήφιες στην περίπτωσή μας δεν είναι καθόλου λίγες και εστιάζονται κυρίως στις εισηγμένες του μεταλλουργικού κλάδου, όπως ΒΙΟΧΑΛΚΟ, ΣΙΔΕΝΟΡ, Βιοκαρπέτ, Έλαστρον, Αλουμύλ κ.ά.

Κάποιοι άλλοι τοποθετούνται με πρόθεση να εκμεταλλευτούν τα discounts σε σχέση με την εσωτερική αξία τους που διαπραγματεύονται πολλές μετοχές, με την προσδοκία ότι σε βάθος χρόνου τα discounts αυτά θα εξαλειφθούν ή έστω θα περιοριστούν (πάντως, η εμπειρία των τελευταίων ετών δείχνει ότι τα discounts συρρικνώνονται σε περιόδους ανοδικές για τον Γενικό Δείκτη και διευρύνονται σε πτωτικές περιόδους).

Είναι αρκετές οι μετοχές που διαπραγματεύονται με σημαντικό discount στη Σοφοκλέους, μεταξύ των οποίων οι MIG, Lamda Development, Pasal Development (ιδιαίτερα αν εξελιχθεί θετικά η υπόθεση με το Athens Heart), Sciens, Δίας, Alpha Trust Ανδρομέδα κ.ά.

Και φυσικά δεν λείπουν οι επενδυτές που μέσα στη γενικότερη αβεβαιότητα επιλέγουν τα λεγόμενα «σίγουρα χαρτιά», δηλαδή τις εταιρίες που διαθέτουν το ανεκτέλεστο υπόλοιπο κλεισμένων εργασιών, ή έστω θεωρούνται τόσο σταθερού «χαρακτήρα» ώστε να «υπόσχονται» σημαντικά κέρδη και για το ορατό μέλλον.

Ενδεικτικά τέτοια παραδείγματα θα μπορούσαν να είναι τίτλοι όπως: Ελλάκτωρ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, J&P Άβαξ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Μέτκα, ΕΥΑΘ κ.ά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v