ΠΣΑ: Επιφυλάξεις αναλυτών για τα έσοδα

Με καλυμμένες επιφυλάξεις σε ό,τι αφορά τους στόχους για τα έσοδα υποδέχονται Έλληνες και ξένοι αναλυτές το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών.

ΠΣΑ: Επιφυλάξεις αναλυτών για τα έσοδα
Με καλυμμένες επιφυλάξεις σε ό,τι αφορά τους στόχους για τα έσοδα υποδέχονται Έλληνες και ξένοι αναλυτές το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών.

Φιλόδοξο και αισιόδοξο φαίνεται το κυβερνητικό Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, από την άποψη ότι επιδιώκει την πάταξη της φορο- και εισφοροδιαφυγής, αναφέρει η Eurobank Securities. Ακόμα, όπως λέει η ίδια, επιβεβαιώνει την κυβερνητική προτίμηση για έσοδα αντί για περιορισμό εξόδων, με τα 2/3 της περικοπής του ελλείμματος για το 2010 να προέρχονται από τα πρώτα.

Την εκτίμηση ότι το πρόγραμμα παρεκκλίνει υπέρ της αισιόδοξης πρoοπτικής σε ό,τι αφορά τη μελλοντική εξέλιξη του ΑΕΠ εκφράζει η HSBC, η οποία εστιάζει και στις εκτιμήσεις για τα έσοδα ως ποσοστό του ΑΕΠ. Δεδομένων της μεγάλης ευαισθησίας στην ανάπτυξη και του αδύναμου παρελθόντος, οι επενδυτές είναι πιθανόν να μην είναι έτοιμοι να δώσουν στην Ελλάδα "το πλεονέκτημα της αμφιβολίας" για τέτοιους στόχους εσόδων. 

H  Danske

Ιδιαίτερα φιλόδοξο χαρακτηρίζει το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης της ελληνικής κυβέρνησης η εταιρία Danske Research σε report της στις 14 Ιανουαρίου.

Όπως τονίζουν οι αναλυτές της, υπάρχουν τρία βασικά προβλήματα στο πρόγραμμα:

1. "Οι καλές προθέσεις δεν αρκούν". Η ελληνική κυβέρνηση δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πώς θα επιτύχει τον φιλόδοξο στόχο μείωσης του ελλείμματος στο 2,8% του ΑΕΠ έως το 2012. Σε περίπτωση, δε, που δεν κατορθώσει να πείσει και την Ε.Ε. για τη δυνατότητα να επιτύχει αυτόν τον στόχο, τότε οι αγορές θα αντιδράσουν αρνητικά και τα spreads των ελληνικών ομολόγων θα διευρυνθούν περισσότερο.

2. Η πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναξιοπιστία των ελληνικών στατιστικών δεδομένων αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ανοδικής αναθεώρησης του ελληνικού χρέους. Ιστορικά έχει αποδειχτεί ότι κάθε φορά που γίνονται αναθεωρήσεις σε τέτοια μεγέθη αυτές είναι αρνητικές, δηλαδή ανεβάζουν τα επίπεδα του χρέους.

3. Δεν υπάρχει, προς το παρόν, λαϊκή στήριξη για τα νέα μέτρα. Το ευτυχές για την ελληνική κυβέρνηση είναι ότι βρίσκεται στην εξουσία λίγο παραπάνω από 100 ημέρες και ως εκ τούτου δεν ανησυχεί για πιθανές επικείμενες εκλογές. Όμως, η εφαρμογή του προγράμματος θα είναι δύσκολο και θα υπάρξει σειρά αντιδράσεων, όπως για παράδειγμα απεργιακές κινητοποιήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v