Τι δείχνουν οι τιμές στόχοι για 50+6 μετοχές

"Κορύφωση" της ανόδου για τις τράπεζες, αλλά σημαντικές ευκαιρίες για 56 μετοχές του ΧΑ αποκαλύπτουν οι τιμές - στόχοι των αναλυτών. Οι τράπεζες. Ο "άλλος" εικοσάρης. Τα περιθώρια ανόδου των μικρομεσαίων. Αναλυτικός πίνακας.

Τι δείχνουν οι τιμές στόχοι για 50+6 μετοχές
* Ο αναλυτικός πίνακας με τις τιμές - στόχους και τα περιθώρια ανόδου των 56 μετοχών δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

Από τα πιο σημαντικά στοιχεία για μια μετοχή είναι οι τιμές-στόχοι των αναλυτών, αφού ουσιαστικά αντικατοπτρίζουν τη «δίκαιη» τιμή της ή αυτήν που θα έπρεπε να απεικονίζει το ταμπλό στη Σοφοκλέους, βάσει των θεμελιωδών μεγεθών και των προοπτικών της.
 
Πολλές φορές από τις τιμές-στόχους μπορεί να εκτιμηθεί και η πορεία της ευρύτερης αγοράς, καθώς, αν οι περισσότεροι τίτλοι που καλύπτουν οι αναλυτές εμφανίζουν θετικά περιθώρια, τότε το ανοδικό σενάριο και για την αγορά είναι πιθανότερο.

Φυσικά ισχύει και το αντίστροφο.

Στην παρούσα χρονική συγκυρία, η εικόνα στη Σοφοκλέους με βάση τις μέσες τιμές-στόχους που έχουν τεθεί από τους ειδικούς είναι κρίσιμη, αφού από τη μια πλευρά το «ράλι τιμών» στους δεικτοβαρείς τραπεζικούς τίτλους έχει περιορίσει τα περιθώρια ανόδου, όμως από την άλλη, την ίδια στιγμή, οι λοιπές δυνάμεις (ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ κ.λπ.) εμφανίζουν υψηλά περιθώρια ανόδου.
 
Όπως όλα δείχνουν, βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για την πορεία της αγοράς, αφού είτε θα υπάρξει διάχυση της θετικής ορμής σε μια πληθώρα τίτλων πέραν των τραπεζικών μετοχών, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει και κύμα αύξησης των θετικών εκθέσεων και τιμών-στόχων για τις ελληνικές μετοχές, είτε, στο αντίθετο «κακό» σενάριο, η ανοδική ορμή θα «σβήσει» και μαζί με αυτήν τα κέρδη του τελευταίου μήνα.

Κρυφή ελπίδα, ωστόσο, αποτελούν τα μεσαία και μικρότερα «χαρτιά» του Χ.Α. που, παρά την υπεραπόδοσή τους στη διάρκεια του έτους, εξακολουθούν να εμφανίζουν ικανοποιητικά περιθώρια.

Οι τιμές-στόχοι, σε μεγάλο βαθμό, είναι ο καλύτερος οδηγός στην προσπάθεια αναζήτησης μετοχικών τίτλων. Αν λοιπόν δύο ή περισσότεροι αναλυτές προτείνουν τιμή-στόχο υψηλότερη από την τρέχουσα τιμή για μια μετοχή, τότε αυτό αναμφισβήτητα αποτελεί θετικό στοιχείο γι’ αυτήν.
 
Στον αντίποδα, βέβαια, δεν έχουν λείψει περιπτώσεις στις οποίες οι αναλυτές πρότειναν τιμές-στόχους που ξεπεράστηκαν... σε χρόνο μηδέν και παράλληλα δεν σπανίζουν οι φορές όπου προτείνουν υψηλές τιμές-στόχους με γνώμονα το «ξεφόρτωμα» και τις οποίες δεν είδαμε ποτέ στο ταμπλό.

Οι τράπεζες

Η εικόνα στις τιμές-στόχους για τους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης είναι μάλλον «μπερδεμένη», αφού οι τιμές των τραπεζικών μετοχών δεν παρουσιάζουν θετικά περιθώρια ανόδου, ενώ οι λοιπές δυνάμεις της υψηλής κεφαλαιοποίησης εμφανίζονται με υψηλά περιθώρια ανόδου.

Μερική εξήγηση στο παραπάνω γεγονός δίνεται από τον πίνακα των αποδόσεων τον τελευταίο μήνα, με βάση τον οποίο οι τραπεζικοί τίτλοι έχουν αποδώσει περίπου 25%, ενώ οι μη τραπεζικές μετοχές κινούνται με σαφώς μικρότερα ποσοστά ανόδου.

• Για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, παρότι η μέση τιμή-στόχος έχει αυξηθεί πάνω από τα 13,5 ευρώ, το περιθώριο ανόδου βάσει της τρέχουσας αποτίμησης είναι 13%.

• Όσον αφορά στον τίτλο της Alpha Bank, η μέση τιμή-στόχος έχει διαμορφωθεί στα 6,04 ευρώ ανά μετοχή, ενώ το περιθώριο ανόδου είναι -4%.

• Για την EFG Eurobank η απόσταση μεταξύ της μέσης τιμής-στόχου και της τιμής στο ταμπλό είναι διαφορετική, αφού η δεύτερη υπερβαίνει την πρώτη κατά 1 ευρώ περίπου.

• Για την Τράπεζα Πειραιώς, η μέση τιμή-στόχος έχει τοποθετηθεί στα 4,91 ευρώ ανά μετοχή, ενώ το περιθώριο ανόδου είναι αρνητικό κατά 9%.

• Μικρά περιθώρια ανόδου έχει και η Marfin Popular Bank με 7%, ενώ για την Τραπεζα Κυπρου το περιθώριο διαμορφώνεται στο 13%.

• Όσον αφορά στις μετοχές της ATEbank και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, που στην παρούσα φάση αποτελούν σημαντικά κομμάτια στο «παζλ» των τραπεζικών ανακατατάξεων, φαίνεται ότι έχουν ήδη ξεπεράσει κατά πολύ τις προσδοκίες των αναλυτών, αφού για την ATEbank το περιθώριο μεταβολής είναι αρνητικό κατά 31%, με τιμή-στόχο στο 0,85 ευρώ ανά μετοχή, και για το Τ.Τ. διαμορφώνεται στο -35%, με την τιμή-στόχο στα 2,95 ευρώ ανά μετοχή.
 
Ο άλλος «εικοσάρης»

Σε αντίθεση με τις τραπεζικές μετοχές, οι τίτλοι των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Μυτιληναίου, Ελλάκτωρ, Ελληνικών Πετρελαίων και Motor Oil εμφανίζουν υψηλά περιθώρια ανόδου.

• Για τη μετοχή του ΟΤΕ, η μέση τιμή-στόχος διαμορφώνεται στα 9,45 ευρώ, με το περιθώριο ανόδου στο 45%.

• Όσον αφορά στον ΟΠΑΠ, η απόδοση του οποίου τον τελευταίο μήνα είναι χαμηλή, η μέση τιμή-στόχος απέχει 32% από την τιμή στο ταμπλό.

• Αντίστοιχα και για τη ΔΕΗ η μέση τιμή-στόχος απέχει 31% από αυτήν στο ταμπλό.

• Η μετοχή της Ελλάκτωρ εμφανίζει ένα από τα υψηλότερα περιθώρια ανόδου από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης με 91%, αφού η μέση τιμή τοποθετείται στα 6,37 ευρώ και στο ταμπλό ο τίτλος αποτιμάται στα 3,58 ευρώ.

• Στον αντίποδα, η Jumbo και η Τιτάν εμφανίζουν μικρά περιθώρια ανόδου με 9% αντίστοιχα, ενώ για την Jumbo τον τελευταίο μήνα η απόδοσή της ξεπερνά το 15%.

«Μεσαίοι» και λοιπές δυνάμεις

Πέραν των τραπεζικών τίτλων και αυτών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, τα υψηλότερα περιθώρια ανόδου εξακολουθούν να εμφανίζουν μετοχές της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης.

Τα περιθώρια ανόδου των μικρομεσαίων

• Στην πρώτη θέση της λίστας βρίσκεται ο τίτλος της J&P Άβαξ, για τον οποίο η μέση τιμή-στόχος που έχει τεθεί είναι τα 4,33 ευρώ έναντι 1,71 ευρώ στο ταμπλό, με περιθώριο ανόδου 153%!

• Από κοντά ακολουθεί η μετοχή της Alapis, με περιθώριο ανόδου 113%, αφού η μέση τιμή-στόχος τοποθετείται στα 4,90 ευρώ, ενώ η τρέχουσα αποτίμηση της εταιρείας είναι 2,30 ευρώ ανά μετοχή.
 
• Οι τιμές-στόχοι σε σχέση με τις τιμές στο ταμπλό της Σοφοκλέους για τις παραδοσιακές δυνάμεις της μεσαίας κεφαλαιοποίησης Folli Follie, Μέτκα, Fourlis και ΕΧΑΕ είναι αντιφατικές. Για τη μεν Folli Follie το περιθώριο ανόδου παραμένει στο 12%, ενώ για τη Fourlis είναι στο -8% και για την ΕΧΑΕ στο 5%. Η Μέτκα διαθέτει υψηλό περιθώριο ανόδου στο 41%, ενώ η Τέρνα Ενεργειακή στο 40%. Για τη Forthnet το περιθώριο ανόδου ανέρχεται στο 101%, αφού η τιμή-στόχος είναι 1,75 ευρώ ανά μετοχή.

• Οι τίτλοι των ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ εμφανίζουν αντίθετα περιθώρια ανόδου, αφού η τιμή στο ταμπλό για την πρώτη υπολείπεται σε σχέση με τις μέσες τιμές-στόχους των αναλυτών, ενώ για τη δεύτερη η τιμή-στόχος έχει ξεπεραστεί.

• Στον κλάδο υγείας, οι μετοχές των Ιασώ και Euromedica εμφανίζονται με περιθώρια ανόδου, ενώ για το Ιατρικό τα περιθώρια ανόδου είναι αρνητικά
.
• Για τις εταιρείες Χαλκόρ και ΕΛΒΑΛ και τη Σωληνουργεία Κορίνθου οι μέσες τιμές-στόχοι των αναλυτών είναι αρκετά χαμηλότερες από τις τιμές στο ταμπλό της Σοφοκλέους, ενώ αντίθετα για τη Σιδενόρ η τιμή στο ταμπλό διαμορφώνεται χαμηλότερα από τις μέσες τιμές-στόχους.

• Τέλος, για τη Frigoglass η τρέχουσα αποτίμηση είναι στα 9,5 ευρώ έναντι 9,78 ευρώ της μέσης τιμής-στόχου.

• Παράλληλα, για τίτλους της μικρής κεφαλαιοποίησης τα περιθώρια ανόδου είναι επίσης υψηλά, όπως για την Κορρές στο 53%, για τη Sprider Stores στο 129% κ.ά.


* Ο αναλυτικός πίνακας με τις τιμές - στόχους και τα περιθώρια ανόδου των 56 μετοχών δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v