ΜΟΗ: Θετικά τα αποτελέσματα, λένε οι αναλυτές

Υψηλότερα των προσδοκιών ήταν, σύμφωνα με τους αναλυτές, τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε για το β΄ τρίμηνο η Motor Oil, χάρη στις ισχυρές επιδόσεις του κλάδου διύλισης.

ΜΟΗ: Θετικά τα αποτελέσματα, λένε οι αναλυτές
Υψηλότερα των προσδοκιών ήταν, σύμφωνα με τους αναλυτές, τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε για το β΄ τρίμηνο η Motor Oil, χάρη στις ισχυρές επιδόσεις του κλάδου διύλισης.

Τα μεγέθη τριμήνου της Motor Oil δεν αντανακλούν τις προοπτικές της εταιρίας, σημειώνει σε έκθεσή της η Merrill Lynch, τονίζοντας ότι τα κέρδη της εταιρίας επιβαρύνθηκαν από τον έκτακτο φόρο. Ο οίκος διατηρεί "buy" με τιμή-στόχο στα 9,5 ευρώ για τη μετοχή.  

Άνω των εκτιμήσεων τα μεγέθη, αναφέρει η Εθνική Χρηματιστηριακή σε έκθεσή της όπου διατηρεί τιμή-στόχο στα 11 ευρώ και σύσταση "outperform".

Η HSBC χαρακτηρίζει «αξιοπρεπή» τα αποτελέσματα της Motor Oil, σημειώνοντας πως η εταιρία ανακοίνωσε ισχυρά αποτελέσματα το β΄ τρίμηνο σε επίπεδο λειτουργικής κερδοφορίας, λόγω των θετικών περιθωρίων cracking, ενώ επισημαίνει πως τα καθαρά κέρδη επηρεάστηκαν αρνητικά από τις σημαντικές ζημίες από ισοτιμιακές μεταβολές.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο σχολιασμός της Εθνικής ΑΧΕ, που μιλά για καλά αποτελέσματα κυρίως λόγω των ισχυρών επιδόσεων στις δραστηριότητες διύλισης παρά τους χαμηλότερους όγκους έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του προηγούμενου έτους, ενώ σημειώνει πως αν εξαιρεθεί η επίπτωση από τις ισοτιμιακές μεταβολές, τα αποτελέσματα του β΄ τριμήνου ήταν θετικά.

Τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Motor Oil ήταν υψηλότερα των προσδοκιών, λόγω των μεγαλύτερων του αναμενομένου όγκων και του καλύτερου trading και της αναβάθμισης, σχολιάζει η Proton.

Μέτρια χαρακτηρίζει η Marfin Analysis από την πλευρά της τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε για το β΄ τρίμηνο η Motor Oil, σημειώνοντας ωστόσο ότι αυτά ξεπέρασαν τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών. Σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή, το σημαντικό γεγονός του τριμήνου ήταν η αρχή λειτουργίας της νέας μονάδας διύλισης από τον Μάιο, η οποία έγινε ομαλά οδηγώντας την παραγωγική ικανότητα του διυλιστηρίου υψηλότερα κατά 25% και αυξάνοντας τα μεσαία διυλισμένα στο μίγμα τελικών προϊόντων που θα οδηγήσει την κερδοφορία της εταιρίας στο μέλλον, όταν ανακάμψει η παγκόσμια οικονομία. Από την άλλη, σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή, τα αδύναμα περιθώρια διύλισης το τρίτο τρίμηνο του 2010 μέχρι τώρα, οι νέες ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία και η αρνητική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας υπονοούν ότι υπάρχει καθοδικό ρίσκο στις εκτιμήσεις της Marfin για τα κέρδη του 2010.

Μέτρια αλλά σε μεγάλο βαθμό αναμενόμενα αποτελέσματα παρουσίασε η Motor Oil τονίζει η Merit. 

Τα αποτελέσματα είναι κυρίως επηρεασμένα από την εγχώρια πτώση στην κατανάλωση καυσίμων λόγω της επιδείνωσης του οικονομικού κλίματος και της μεγάλης αύξησης στην φορολογία. Θετικό ήταν το γεγονός ότι οι όγκοι στον τομέα του διυλιστηρίου μειώθηκαν ελάχιστα αντίθετα με τους όγκους στον τομέα εμπορίας καυσίμων που η μείωση του στην Ελλάδα έφτασε το 41.4%.

Σημαντικό γεγονός αποτελεί η αύξηση της εξαγωγικής δραστηριότητας του ομίλου που πλέον αποτελεί το 46.3 % όσον αφορά τα έσοδα και το 52.6% όσον αφορά τους όγκους.

Όσον αφορά τον κύκλο εργασιών η αύξηση της τάξεως του 34.4% είναι πλασματική και οφείλεται στην μεγάλη άνοδο των τιμών του πετρελαίου, όσον αφορά τη δραστηριότητα διυλιστηρίου και στην μεγάλη άνοδο των τιμών των καυσίμων, όσον αφορά τη δραστηριότητα πρατηρίων σε σχέση με την συγκρινόμενη περίοδο.

Το μικτό περιθώριο κέρδους μειώθηκε στο 6% όπως ήταν αναμενόμενο λόγω των παραπάνω από 8.3% στο εξάμηνο του 2009 αλλά η πτώση του συγκρατήθηκε από την μικρή πτώση στους όγκους των διυλιστηρίων και την επίτευξη ικανοποιητικού μικτού περιθωρίου κέρδους ανά μετρικό τόνο, αναφέρει η Merit.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v