Βουτιά 20% στις εκτιμήσεις κερδών των blue chips

Παρότι έχει παρέλθει μικρό χρονικό διάστημα από τις ανακοινώσεις β΄ τριμήνου, οι αναλυτές προχωρούν ήδη σε σημαντικές περικοπές σε κέρδη και τιμές-στόχους. Τι αναμένεται για τράπεζες και ...λοιπές δυνάμεις.

Βουτιά 20% στις εκτιμήσεις κερδών των blue chips
** Οι πίνακες που αφορούν στις εκτιμήσεις των αναλυτών για την κερδοφορία του 2010 & 2011 και στα τρίμηνα των blue chips, δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη: "Συνοδευτικό Υλικό".

Oι τιμές-στόχοι και οι εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) των εταιρειών της υψηλής κεφαλαιοποίησης είναι οι βάσεις για το τι θα πρέπει να περιμένουμε στο ταμπλό της Σοφοκλέους.

Στην παρούσα χρονική στιγμή, η εικόνα τόσο των τιμών-στόχων όσο και των εκτιμήσεων για τα κέρδη ανά μετοχή οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η άνοδος στη Σοφοκλέους, και ειδικά στα «βαριά χαρτιά», θα είναι πολύ δύσκολο εγχείρημα, αφού μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δεύτερου τριμήνου οι νέες προβλέψεις εμφανίζονται ακόμα πιο δυσοίωνες για την πλειονότητα των εταιρειών.

Παρότι έχει παρέλθει μικρό χρονικό διάστημα από την περίοδο ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων β΄ τριμήνου, οι αναλυτές έχουν ήδη προχωρήσει σε σημαντικές περικοπές τόσο στα κέρδη όσο και στις τιμές-στόχους, δημιουργώντας σημαντικά αναχώματα στους «αισιόδοξους». Ειδικά στις τράπεζες, το «κούρεμα» στα κέρδη ανά μετοχή (EPS) υπερβαίνει κάθε προηγούμενο.

Οι εκτιμήσεις για τα κέρδη των ελληνικών τίτλων έχουν μειωθεί σημαντικά, αφού το δίπτυχο της ισχυρής πτώσης στην πραγματική οικονομία και του κινδύνου της χώρας συνηγορεί σε μεγάλο βαθμό προς αυτήν την εξέλιξη. Ο δείκτης των blue chips στη Σοφοκλέους όχι μόνο αποτιμάται υψηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο αλλά εμφανίζει και σαφή μειονεκτήματα τόσο σε όρους αύξησης των καθαρών κερδών ανά μετοχή όσο και στις μερισματικές αποδόσεις.

--- Οι τράπεζες

Η μείωση στις τιμές-στόχους των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης που παρατηρείται τελευταία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις αναθεωρήσεις που σημειώνονται στις εγχώριες τραπεζικές μετοχές.

Η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων για το δεύτερο τρίμηνο του 2010, σε συνδυασμό με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, έχει οδηγήσει τις μέσες τιμές-στόχους για τα πιστωτικά ιδρύματα αρκετά χαμηλότερα, παρά το γεγονός πως βρισκόμαστε εν μέσω θερμών εξελίξεων σε θέματα στρατηγικών συνεργασιών και εξαγορών.

Αν και συνολικά οι περισσότεροι τίτλοι της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχουν θετικό upside potential, εντούτοις η εικόνα δεν αφήνει θετικές εντυπώσεις αν παράλληλα ελεγχθεί η διαχρονική εξέλιξη των τιμών-στόχων και των κερδών ανά μετοχή. 

* Ίσως η πλέον χαρακτηριστική περίπτωση για την ορθή απεικόνιση της κατάστασης να είναι η Εθνική Τράπεζα. Η μέση τιμή-στόχος για την ΕΤΕ μετά τα αποτελέσματα μπορεί να μειώθηκε ανεπαίσθητα στα 12,90 ευρώ από 13 ευρώ, ή κατά 1%, τα καθαρά κέρδη όμως των ετών 2010 και 2011 έχουν περικοπεί σε ποσοστό 12% το 2010 και κατά 4% για το επόμενο έτος. Πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, τα καθαρά κέρδη της τράπεζας για το σύνολο του 2010 υπολογίζονταν στα 587 εκατ. ευρώ και ύστερα από αυτά στα 517 εκατ. ευρώ. 

* Αναφορικά με την Alpha Bank, η μέση τιμή-στόχος για τη μετοχή έχει μειωθεί στα 5,95 ευρώ (από 6 ευρώ), ενώ η τιμή στο ταμπλό είναι 5,43 ευρώ. Το περιθώριο ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα είναι 10%, όμως να επισημανθεί πως οι εκτιμήσεις για τα καθαρά κέρδη της τράπεζας για φέτος, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, έχουν παρουσιάσει πτώση σε ποσοστά 24% και 11% για τα έτη 2010 και 2011 αντίστοιχα. Τα καθαρά κέρδη της φετινής χρονιάς, μετά τα αποτελέσματα, σημείωσαν κάμψη στα 90 εκατ. ευρώ από 118 εκατ. ευρώ προηγουμένως, ενώ για το επόμενο έτος υπολογίζονται στα 269 εκατ. ευρώ από 301 εκατ. ευρώ (τον προηγούμενο μήνα). 

* Για την ΑΤΕbank η μέση τιμή-στόχος έχει διαμορφωθεί στο 0,90 ευρώ ανά μετοχή και το περιθώριο ανόδου ανέρχεται στο -16%, με τις περισσότερες συστάσεις να παραμένουν «sell». Μετά τα αποτελέσματα του β΄ τριμήνου οι εκτιμήσεις για τα κέρδη του έτους διαμορφώθηκαν από -47 εκατ. ευρώ σε -135 εκατ. ευρώ, ενώ όσον αφορά στο 2011 τα κέρδη υπολογίζονται στα 15 εκατ. ευρώ από 35 εκατ. ευρώ προηγουμένως.

* Η Τραπεζα Κυπρου εμφανίζει περιθώριο ανόδου 19%, αφού, ενώ η μέση τιμή-στόχος έμεινε αμετάβλητη μετά το δεύτερο τρίμηνο, οι προβλέψεις για τα καθαρά κέρδη του 2010 αυξήθηκαν κατά 12% στα 311 εκατ. ευρώ και σε ποσοστό 5% για το 2011 στα 349 εκατ. ευρώ. 

* Αναφορικά με την EFG Eurobank, η μετοχή της εμφανίζει περιθώριο ανόδου 5%, ωστόσο η τιμή-στόχος μόνο στο τελευταίο χρονικό διάστημα έχει μειωθεί κατά 6%. Τα καθαρά κέρδη παρουσιάζονται επίσης μειωμένα σε ποσοστά 22% και 14% για φέτος και για το επόμενο έτος αντίστοιχα. Οι αναλυτές για το 2010 κάνουν πλέον λόγο για καθαρά κέρδη στα 99 εκατ. ευρώ. 

* Για τη Marfin Popular Bank η μέση τιμή-στόχος μετά το β΄ τρίμηνο σημείωσε οριακή πτώση στο 1,95 ευρώ από 2 ευρώ προηγουμένως. Τα κέρδη των ετών 2010 και 2011 εμφανίζονται επίσης μειωμένα σε ποσοστά 8% και 5% αντίστοιχα. Τα κέρδη της τράπεζας υπολογίζονται πλέον στα 107 εκατ. ευρώ από 117 εκατ. ευρώ πριν από τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων. 

* Όσον αφορά στην Τράπεζα Πειραιώς, η μέση τιμή-στόχος για τον τίτλο έχει σημειώσει κάμψη 6% μετά τα αποτελέσματα, ενώ για τα καθαρά κέρδη η εικόνα είναι χειρότερη, αφού η περιστολή αγγίζει το 49% το 2010 και το 14% το 2011. Για το σύνολο της φετινής χρονιάς οι αναλυτές αναμένουν κερδοφορία της τάξεως των 13 εκατ. ευρώ από 26 εκατ. ευρώ πριν! 

* Τέλος, οι εκτιμήσεις για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο έχουν περικοπεί σημαντικά και το 2010 προβλέπεται να είναι ζημιογόνο.

--- Οι λοιπές δυνάμεις

Ωστόσο, και οι 12 εταιρείες της συγκεκριμένης κατηγορίας, πλην των τραπεζών, δεν εμφανίζουν αρκετά καλύτερη εικόνα, με εξαίρεση ίσως την Coca Cola 3E, τον ΟΠΑΠ, τα Ελληνικά Πετρέλαια και τη Μυτιληναίος

* Για τη μετοχή της Μυτιληναίος η μέση τιμή-στόχος που έχει τεθεί είναι 6,40 ευρώ έναντι 4,41 ευρώ στο ταμπλό και το περιθώριο ανόδου είναι 45%, ενώ τα εκτιμώμενα κέρδη για την εταιρεία μετά το δεύτερο τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 6%, στα 46 εκατ. ευρώ. 

* Αναφορικά με την Coca Cola 3E, το περιθώριο ανόδου για τον τίτλο εντοπίζεται στο 3%, ενώ η μέση τιμή-στόχος έχει επίσης παραμείνει αμετάβλητη. Τα καθαρά κέρδη τόσο για το 2010 όσο και για το 2011 διατηρήθηκαν στα ίδια επίπεδα.

* Για τα Ελληνικά Πετρέλαια η μέση τιμή-στόχος έχει παραμείνει αμετάβλητη στα 7,80 ευρώ, ενώ τα εκτιμώμενα καθαρά κέρδη για τα έτη 2010 και 2011 μειώθηκαν σε ποσοστό 2%.

* Aναφορικά με τη ΔΕΗ, η τιμή-στόχος αυξήθηκε κατά 5% στα 16,25 ευρώ, με περιθώριο ανόδου 36%, ενώ στις εκτιμήσεις για τα κέρδη είχαμε -6% για φέτος στα 580 εκατ. ευρώ από 615 εκατ. ευρώ.

* Αντίθετα, για τις εταιρείες ΟΤΕ και Ελλάκτωρ η μέση τιμή-στόχος σημείωσε πτώση σε ποσοστά 4% και 6% αντίστοιχα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Για την Ελλάκτωρ, μετά τα αποτελέσματα τριμήνου οι εκτιμήσεις για τα καθαρά κέρδη έχουν σημειώσει σημαντική πτώση κατά 37% για το 2010, στα 40 εκατ. ευρώ, και σε ποσοστό 19% για το 2011, στα 46 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά στον τίτλο του ΟΤΕ, οι αναλυτές περικόπτουν συνεχώς την τιμή-στόχο και τα EPS, αφού μετά τα πεπραγμένα του τριμήνου τα καθαρά κέρδη για το 2010 μειώθηκαν κατά 7% και για την επόμενη χρονιά σε ποσοστό 4%, με το απόλυτο μέγεθος για φέτος να περιορίζεται στα 244 εκατ. ευρώ από 261 εκατ. ευρώ πριν. 

* Για τον ΟΠΑΠ, η τιμή στο ταμπλό απέχει 22% από την τιμή-στόχο, ενώ οι εκτιμήσεις για τα κέρδη των ετών 2010 και 2011 έχουν αρχίσει να σταθεροποιούνται μετά την ισχυρή μείωση το προηγούμενο τρίμηνο. 

* Ελαφρώς αρνητικές είναι οι εξελίξεις στις εταιρείες Motor Oil, Βιοχάλκο και Τιτάν. Για τη μεν Βιοχάλκο, παρά τη διατήρηση στην τιμή-στόχο, οι προβλέψεις για τις ζημίες του 2010 υπερδιπλασιάστηκαν και οι νέες εκτιμήσεις για το 2011 μηδένισαν την κερδοφορία.

Για τη Motor Oil, η τιμή-στόχος μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων διαμορφώθηκε στα 10,60 ευρώ (πτώση 4%), ενώ τα κέρδη ανά μετοχή μειώθηκαν σε ποσοστά 6% και 9% για το 2010 και το 2011 αντίστοιχα. Τέλος, για την Τιτάν, οι εκτιμήσεις για τα καθαρά κέρδη του 2010 διατηρήθηκαν στο ίδιο επίπεδο, ενώ για το 2011 σημειώνουν πτώση 7% μετά τα αποτελέσματα. Όσον αφορά στην τιμή-στόχο, προσαρμόστηκε χαμηλότερα κατά 6% στα 17,63 ευρώ.

** Οι πίνακες που αφορούν στις εκτιμήσεις των αναλυτών για την κερδοφορία του 2010 & 2011 και στα τρίμηνα των blue chips, δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη: "Συνοδευτικό Υλικό".

*** Αναδημοσίευση από το 651ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, 10 - 14 Σεπτεμβρίου 2010.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v