ΠΕΙΡ: Θετικές οι πρώτες αντιδράσεις για την ΑΜΚ

Θετική είναι η πρώτη αντίδραση των αναλυτών στην ανακοίνωση της Πειραιώς για AMΚ, ωστόσο αναμένουν τις λεπτομέρειες προκειμένου να προβούν σε μια πιο σωστή αξιολόγηση. Βλέπουν πιέσεις στην μετοχή της τράπεζας, βραχυπρόθεσμα.

ΠΕΙΡ: Θετικές οι πρώτες αντιδράσεις για την ΑΜΚ
Θετική είναι η πρώτη αντίδραση των αναλυτών στην ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς για την αύξηση κεφαλαίου ύψους 800 εκατ. ευρώ, ωστόσο αναμένουν τις λεπτομέρειες της ΑΜΚ προκειμένου να προβούν σε μια πιο σωστή αξιολόγηση. Οι ίδιοι αναμένουν πιέσεις στην μετοχή της τράπεζας, βραχυπρόθεσμα.

Σημειώνεται ότι όπως αναφέρει η τράπεζα σε σημερινή ανακοίνωση, η έκτακτη γενική συνέλευση της Πειραιώς για την αύξηση κεφαλαίου και το μετατρέψιμο ομολογιακό θα πραγματοποιηθεί στις 23 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με την HSBC, η προτεινόμενη ΑΜΚ των 800 εκατ. ευρώ της Πειραιώς θα ενισχύσει το core Tier 1 κατά 200 μονάδες βάσης στο 9,5%, ενώ αυτό θα «τοποθετήσει» την Πειραιώς στην δεύτερη θέση στο universe της χρηματιστηριακής, μια θέση δηλαδή πίσω από την Εθνική Τράπεζα, αλλά υψηλότερα από την Alpha Bank και την Eurobank.

Όπως επισημαίνει, η τράπεζα δεν δημοσιοποίησε τους όρους της προτεινόμενης ΑΜΚ, πέραν της ημερομηνίας έναρξης, ενώ στην προγραμματισμένη έκτακτη γενική συνέλευση της 23ης Νοεμβρίου, οι μέτοχοι θα κληθούν επίσης να εγκρίνουν την έκδοση έως και 250 εκατ. ευρώ μέσω μετατρέψιμων ομολογιών. Αυτό, σύμφωνα με την HSBC, θα μπορούσε να ενισχύσει περαιτέρω το core Tier 1 κατά 60-65 μονάδες βάσης στο 10,1%. Σύμφωνα με την HSBC, η ΑΜΚ αντιμετωπίζει το θέμα της κεφαλαιακής ανεπάρκειας, ωστόσο δεν αντιμετωπίζει και το πρόβλημα της ρευστότητάς της.

Η HSBC διατηρεί αμετάβλητη την τιμή στόχο των 3,70 ευρώ ανά μετοχή και τη σύσταση “underweight”, καθώς θεωρεί πως η αναλογία ρίσκου-ανταπόδοσης παραμένει μη ελκυστική.

Τους ακριβείς όρους της ΑΜΚ αναμένει η Ρroton προκειμένου να προβεί σε μια σωστή αποτίμηση της κίνησης της Πειραιώς, ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, εκτιμά πως η ΑΜΚ θα βελτιώσει το προφίλ ρίσκου της τράπεζας, κάτι που είναι σημαντικό στην παρούσα φάση, καθώς υπάρχουν αρχικές ενδείξεις σταδιακού ανοίγματος της διατραπεζικής αγοράς. Σύμφωνα με την Proton, η ΑΜΚ θα δώσει στην Πειραιώς μεγαλύτερη ευελιξία να επιδιώξει ανάπτυξη, ιδιαίτερα στις ξένες αγορές. Επίσης, θα δώσει την δυνατότητα στην τράπεζα να επαναγοράσει τις προνομιούχες μετοχές που έχει παραχωρήσει στο Δημόσιο, όταν αυτό της επιτραπεί, χωρίς επιπτώσεις στο κεφάλαιό της.

Η Alpha Finance από την πλευρά της εκτιμά πως η Τράπεζα Πειραιώς ορθά προχωρά στην αύξηση κεφαλαίου, ωστόσο η μακρά περίοδος μέχρι την ολοκλήρωση της ΑΜΚ θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια μεταβλητότητα στην τιμή της μετοχής της βραχυπρόθεσμα.

Η είδηση της ΑΜΚ ήταν σε γενικές γραμμές αναμενόμενη, καθώς οι πρόσφατες αναφορές στον Τύπο έδειχναν ότι η τράπεζα θα προχωρούσε σε ΑΜΚ και σε έκδοση μετατρέψιμων ομολογιών, σχολιάζει η Euroxx Sec, που σημειώνει ότι αναμένει μεταβλητότητα για την μετοχή της Πειραιώς μέχρις ότου ανακοινωθούν οι τελικοί όροι της ΑΜΚ. Σύμφωνα πάντως με την χρηματιστηριακή, μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου, η τράπεζα θα έχει επαρκή κεφάλαια για να ανταπεξέλθει σε μια πιθανή περαιτέρω επιδείνωση των μακροοικονομικών στοιχείων της Ελλάδας. Επιπλέον, η Πειραιώς θα «απολαύσει» μεγαλύτερη οικονομική ευελιξία προκειμένου να εκμεταλλευτεί τις όποιες ευκαιρίες στον τομέα των εξαγορών και συγχωνεύσεων, όταν αυτές εμφανιστούν.

Η κίνηση της Πειραιώς ήταν μάλλον αναμενόμενη καθώς υπήρχαν πολλά δημοσιεύματα τις τελευταίες ημέρες που ανέφεραν ότι η τράπεζα θα κάνει ΑΜΚ ενώ και οι δείκτες κεφαλαιακή επάρκειας της τράπεζας ήταν πιο αδύναμοι από το μέσο όρο του κλάδου, σχολιάζει και η Marfin Analysis. Η χρηματιστηριακή θεωρεί ότι η τιμή της μετοχής θα δεχθεί βραχυπρόθεσμα κάποια πίεση, όμως, σε κάθε περίπτωση, θεωρεί την κεφαλαιακή ενίσχυση του ομίλου θετική σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v