Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πειραιώς: Κεφάλαια 1 δισ. ευρώ σε δύο φάσεις

Την αύξηση κεφαλαίου ύψους 800 εκ. υπέρ παλαιών μετόχων και την έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού έως 250 εκ. προτείνει το ΔΣ της Πειραιώς. Πλήρως καλυμμένη η ΑΜΚ. Το χρονοδιάγραμμα. Οι ανάδοχοι.

Πειραιώς: Κεφάλαια 1 δισ. ευρώ σε δύο φάσεις
Την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με μετρητά ύψους 800 εκατ. ευρώ και την έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού έως 250 εκατ. προτείνει το Δ.Σ. της Τράπεζας Πειραιώς, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που έγραψαν οι "FT" και αναμετέδωσε ως έχoν την αποκλειστικότητα το Euro2day.

Αναλυτικότερα, το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς (η "Τράπεζα") ανακοινώνει σήμερα την πρόθεσή του να προχωρήσει σε διαδικασία Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου υπέρ των παλαιών μετόχων ("ΑΜΚ") με καταβολή μετρητών ύψους €800 εκατ. περίπου, που θα τεθεί προς έγκριση στις Έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις των μετόχων ("ΕΓΣ") όπως ορίζεται παρακάτω.

Η Τράπεζα έχει λάβει εγγυήσεις, υποκείμενες σε συνήθεις όρους, για την πλήρη κάλυψη της έκδοσης από τους χρηματοοικονομικούς οίκους Barclays Capital, Credit Suisse, Goldman Sachs International και Morgan Stanley, οι οποίοι θα ενεργήσουν από κοινού ως Διεθνείς Συντονιστές της έκδοσης. Η τιμή διάθεσης θα προσδιοριστεί πριν από την έναρξη της δημόσιας προσφοράς της ΑΜΚ (αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2011).

Η προτεινόμενη αύξηση κεφαλαίου έχει ως στόχο:

-Την ενίσχυση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας της Τράπεζας ενόψει του αυστηρότερου εποπτικού πλαισίου, αλλά και την ανταπόκρισή της στις αυξημένες προσδοκίες της επενδυτικής κοινότητας
-Την ενδυνάμωση της θέσης της Τράπεζας, στο πλαίσιο των μακροοικονομικών συνθηκών της Ελλάδας, και
-Την παροχή δυνατότητας στην Τράπεζα να επωφεληθεί ελκυστικών ευκαιριών οργανικής ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή.

Η πραγματοποίηση της ΑΜΚ ύψους €800 εκατ. θα ενισχύσει την κεφαλαιακή επάρκεια, με τον δείκτη Equity Tier I στο 9,5% και τον δείκτη Tier I στο 10,8% (+200 μ.β.) pro forma με στοιχεία της 30ής Ιουνίου 2010. Ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας θα διαμορφωνόταν στο 11,6%.

Η Τράπεζα έχει δεσμευθεί, ως είθισται, σε περιορισμό έκδοσης νέων τίτλων κεφαλαίου (lock up) για περίοδο 180 ημερών από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της ΑΜΚ.

Για την πραγματοποίηση της ΑΜΚ, η Τράπεζα θα συγκαλέσει Έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις των κοινών και προνομιούχων μετόχων της (από κοινού οι "ΕΓΣ"), ώστε να εγκριθούν: (i) η ΑΜΚ με παροχή δικαιωμάτων προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων και (ii) η μείωση της ονομαστικής αξίας των κοινών μετοχών της Τράπεζας χωρίς την αύξηση του συνολικού αριθμού αυτών.

Από τις παραπάνω ΕΓΣ, η Τράπεζα προτίθεται επίσης να ζητήσει την έγκριση των μετόχων για την έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου ύψους μέχρι €250 εκατ., με κατάργηση των δικαιωμάτων προτίμησης ("ΜΟΔ"), ούτως ώστε να βελτιώσει τη χρηματοοικονομική της ευελιξία, αποκτώντας τη δυνατότητα να ενισχύσει περαιτέρω τα κεφάλαιά της, όποτε αυτό κριθεί σκόπιμο.

Οι λεπτομερείς όροι του ΜΟΔ θα καθοριστούν από το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας πριν από την έκδοση των τίτλων του. Το ΜΟΔ θα υπόκειται ομοίως στον παραπάνω περιορισμό έκδοσης νέων τίτλων κεφαλαίου (lock-up).

Η ΕΓΣ αναμένεται να συγκληθεί αρχικά για την 23η Νοεμβρίου 2010. Μετά την έγκριση της ΑΜΚ σε αρχική ή σε επόμενη επαναληπτική ΕΓΣ, η δημόσια προσφορά της ΑΜΚ αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2011. Οι λεπτομερείς όροι της ΑΜΚ θα καθοριστούν από το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας πριν από την έναρξη της δημόσιας προσφοράς.

Σε ό,τι αφορά την ΑΜΚ, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Μιχάλης Σάλλας δήλωσε:

"Είναι ένα σημαντικό βήμα για την Τράπεζα Πειραιώς, το οποίο οδηγεί σε περαιτέρω ισχυροποίηση της κεφαλαιακής μας βάσης μέσα σε ένα απαιτητικό περιβάλλον και μας επιτρέπει να επωφεληθούμε από κάθε πιθανή βελτίωση των οικονομικών συνθηκών".

Ενημέρωση για τις τρέχουσες τάσεις

Οι κύριες τάσεις στην απόδοση της Τράπεζας δεν έχουν μεταβληθεί σημαντικά σε σχέση με τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2010.

Οι καταθέσεις πελατών παρουσίασαν θετική μεταβολή (στο επίπεδο των €300 εκατ.) κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, αντικατοπτρίζοντας μεγαλύτερη μακροοικονομική σταθερότητα. Τα δάνεια σημείωσαν μικρή μείωση σε σχέση με την 30ή Ιουνίου 2010, βελτιώνοντας τον δείκτη δανείων προς καταθέσεις κατά 3 περίπου ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το τέλος του πρώτου εξαμήνου. Η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρέμεινε στο ίδιο επίπεδο με την 30ή Ιουνίου 2010.

Τα καθαρά έντοκα έσοδα αυξήθηκαν ελαφρώς σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, καθώς η ανατιμολόγηση του δανειακού χαρτοφυλακίου υπερκάλυψε την αύξηση του κόστους χρηματοδότησης. Γενικά, η εξέλιξη του κόστους λειτουργίας κινήθηκε στην κατεύθυνση του πρώτου εξαμήνου 2010, καθώς η συγκράτησή του συνεχίζει να αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιοτήτες της Τράπεζας.

Ο σχηματισμός νέων δανείων σε καθυστέρηση αυξήθηκε κατά το τρίτο τρίμηνο, εν μέρει και λόγω εποχικότητας, συνεπώς το κόστος κινδύνου ήταν οριακά υψηλότερο από αυτό του πρώτου εξαμήνου και κυμάνθηκε περίπου στις 140 - 150 μ.β. Ο δείκτης κάλυψης των δανείων σε καθυστέρηση από προβλέψεις διατηρήθηκε περίπου στο 50%.

Οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας παρέμειναν στο ίδιο επίπεδο σε σχέση με την 30ή Ιουνίου 2010.

Στις 8:44 το Euro2day μετέδωσε το ακόλουθο δημοσίευμα των FT:

"Πειραιώς: Αναζητά κεφάλαια 1,05 δισ. ευρώ

Η Τράπεζα Πειραιώς, το τέταρτο μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελλάδας, αναμένεται να ζητήσει την άδεια των μετόχων της για να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 800 εκατ. ευρώ, ακολουθώντας την κίνηση αρκετών ευρωπαϊκών τραπεζών που προχώρησαν σε αύξηση κεφαλαίου μετά τα stress tests.

Η κίνηση, η οποία ενδεχομένως να ανακοινωθεί και σήμερα Παρασκευή, θα βοηθήσει την ελληνική ιδιωτική τράπεζα, η οποία πέρασε τη διαδικασία των stress tests, να ενισχύσει την κεφαλαιακή της επάρκεια. Η τράπεζα είναι ανάμεσα στις 8 ευρωπαϊκές τράπεζες οι οποίες είχαν πετύχει δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1 στο 6%, που ήταν και το ελάχιστο όριο.

Η τράπεζα θα ζητήσει επίσης έγκριση για έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου 250 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση του θέματος. Η αύξηση μετοχικού αναμένεται να υλοποιηθεί στις αρχές του επόμενου έτους.

«Πρόκειται για μία νέα ψήφο εμπιστοσύνης προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μετά την πρώτη κίνηση της Εθνικής Τράπεζας», αναφέρει άτομο που βρίσκεται κοντά στις εξελίξεις.

Η κίνηση της Πειραιώς αναμένεται ενώ οι τράπεζες της αποκαλούμενης ευρωπαϊκής περιφέρειας βρίσκονται σε αναβρασμό δραστηριοτήτων. Την Κυριακή, η Banco Popolare, μία ιταλική τοπική τράπεζα με ανεπαρκή κεφάλαια η οποία είχε λάβει κρατική στήριξη, προχώρησε σε αναδιάρθρωση κεφαλαίων 2 δισ. ευρώ.

Η Eurobank EFG, μία ακόμη ελληνική τράπεζα, άντλησε 300 εκατ. ευρώ από τη διατραπεζική αγορά στις αρχές του μήνα, στο πλαίσιο συμφωνίας με τη Nomura, ενώ η Bank of Ireland εξέδωσε αυτήν την εβδομάδα ομόλογα με τη στήριξη του Δημοσίου ύψους 750 εκατ. ευρώ.

Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ήταν η πρώτη που άντλησε κεφάλαια από τις αγορές, αντλώντας αυτόν τον μήνα 1,8 δισ. ευρώ μέσω αύξησης κεφαλαίων και μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου. Σχεδιάζει να αντλήσει επιπλέον 1 δισ. ευρώ από την πώληση του 20% του μετοχικού κεφαλαίου που κατέχει στην τουρκική Finansbank στις αρχές του επόμενου έτους.

Οι ελληνικές τράπεζες άντλησαν περί τα 94 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στα τέλη Σεπτεμβρίου, βάζοντας ως εγγύηση αξιόγραφα ονομαστικής αξίας μεγαλύτερης των 135 δισ. ευρώ.

Οι τράπεζες μειώνουν τη χρήση της έκτακτης ρευστότητας που παρέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αν και τον προηγούμενο μήνα ενισχύθηκε και πάλι η εξάρτηση των ιρλανδικών τραπεζών από τα κεφάλαια της ΕΚΤ.

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ εντείνονται οι ανησυχίες για την υγεία των χωρών της περιφέρειας της ευρωζώνης, με τις αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων να ενισχύονται περισσότερο από 100 μονάδες βάσης τις τελευταίες τρεις ημέρες, πάλι πάνω από το 10%. Τα 10ετή ελληνικά ομόλογα διαπραγματεύονταν την Πέμπτη στο 10,24%.

Η άντληση κεφαλαίων της Πειραιώς περιλαμβάνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με αναδόχους την Barclays Capital, την Credit Suisse, την Goldman Sachs και τη Morgan Stanley, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις.

Η Πειραιώς δεν θα αναζητήσει ανάδοχο για την έκδοση του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου, δηλώνει άτομο προσκείμενο στις διαπραγματεύσεις".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v