Σοφοκλέους: 20 μετοχές για το… καλό σενάριο

Οι εισηγμένες που διαπραγματεύονται με ελκυστικούς δείκτες και μπορούν να δώσουν θετικές αποδόσεις, με βάση τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Οι αποτιμήσεις και τα "φαβορί". Αναλυτικοί πίνακες.

Σοφοκλέους: 20 μετοχές για το… καλό σενάριο
* Οι πίνακες που αφορούν στις αποδόσεις των 20 μετοχών σε σχέση με την αγορά και στις εκτιμήσεις για τα κέρδη του 2011 και του 2012 δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

Tο χαστούκι από την πτώση του 2010 είναι ηχηρό και οι όγκοι συναλλαγών ανησυχητικοί, με αποτέλεσμα το Χρηματιστήριο Αθηνών να κινείται με εμφανή διστακτικότητα ακόμα και στις ανοδικές συνεδριάσεις, ενώ η επενδυτική ψυχολογία βρίσκεται σε επίπεδα ναδίρ.

Η διαμόρφωση τάσης για την εσωτερική αγορά στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι ο συνδυασμός των εξελίξεων στα θέματα που σχετίζονται με την κρίση χρέους στην Ευρώπη και τις προεκτάσεις της, σε συνάρτηση με τις διεθνείς οικονομίες και την πορεία τους.

Σε πτώσεις τέτοιου μεγέθους, οι επενδυτές, μακροπρόθεσμα, μπορούν να βγουν κερδισμένοι. Όσο κι αν ακούγεται τραβηγμένο, τα sell-off, όπως αυτό που έλαβε χώρα στο Χ.Α. από το 2007, είναι πρώτης τάξεως ευκαιρία για αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων, για επαναπροσδιορισμό των επενδυτικών στόχων σε όρους ρίσκου και απόδοσης αλλά και για εφαρμογή διαφοροποίησης στις επενδύσεις.

Εξάλλου, η Ιστορία διδάσκει πως οι πτώσεις είναι σημάδι υγείας και ευρωστίας για τα χρηματιστήρια και απαραίτητη προϋπόθεση για την ανοδική τους συνέχεια.

Οι τιμές που παρατηρούνται στο ταμπλό της Σοφοκλέους δηλώνουν απαξίωση. Ειδικά των μετοχών δείχνουν ότι το 2011 θα αποτελέσει ένα ακόμα έτος οικονομικής αδυναμίας, με συνέχιση στις μειώσεις των κερδών στις ελληνικές επιχειρήσεις. Το στοιχείο που πρέπει να έχουμε υπόψη είναι ότι ιστορικά, στις χειρότερες οικονομικές κρίσεις, οι μετοχικές αγορές ανακάμπτουν πολύ γρηγορότερα από την πραγματική οικονομία και -το πιο σημαντικό- χωρίς... προειδοποίηση.

--- Οι αποτιμήσεις

Συνολικά 20 εταιρείες φαίνεται να διαθέτουν ικανοποιητικά στοιχεία για το 2011 και το 2012. Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της βάσης δεδομένων που διατηρεί η FactSet, οι περισσότερες από αυτές παρουσιάζουν θετικούς ρυθμούς αύξησης των κερδών ανά μετοχή για τα συγκεκριμένα έτη, ενώ όλες διαπραγματεύονται με χαμηλούς πολλαπλασιαστές κερδών (P/E) τόσο για φέτος όσο και για το 2012.

Στις 20 μετοχές περιλαμβάνονται τίτλοι από διαφορετικούς κλάδους, με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Επιπλέον, κάποιες από αυτές τις επιχειρήσεις χαρακτηρίζονται από το στοιχείο της εξωστρέφειας στις δραστηριότητές τους ή βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα με τις πιθανές ιδιωτικοποιήσεις.

Οι συμμετοχές στον πίνακα από τον τραπεζικό κλάδο είναι περιορισμένες: Εθνική Τράπεζα, Marfin Popular Bank και Τράπεζα Κύπρου. Παράλληλα, οι πολλοί σε αριθμό τίτλοι της μεσαίας κεφαλαιοποίησης δίνουν μια νότα αισιοδοξίας για την ελληνική αγορά μετοχών, αφού το τελευταίο χρονικό διάστημα οι πράξεις στο ταμπλό για τίτλους των μικρότερων κατηγοριών έχουν μειωθεί σημαντικά.

* Το μέσο P/E των 20 αυτών εταιρειών για το 2011 υπολογίζεται στις 8,97 φορές, έναντι 9,10 για τον Γενικό Δείκτη και 9,23 φορών για τον FTSE/ASE-20. Όσον αφορά στο 2012, ο μέσος πολλαπλασιαστής κερδών για τις εταιρείες προβλέπεται στις 8,41 φορές, έναντι 7 φορών περίπου για τη συνολική αγορά και 6,97 φορών για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

* Ένα θετικό στοιχείο των 20 μετοχών είναι η προσδοκώμενη αύξηση των κερδών που πιστεύεται πως θα εμφανίσουν και για τα δύο έτη αναφοράς. Για το 2011 η μέση άνοδος υπολογίζεται στο 11,6%, εν συγκρίσει με το υπεραισιόδοξο 30,3% για τον Γενικό Δείκτη και το 34,9% για τον FTSE/ASE-20.

Αναφορικά με το επόμενο έτος, ο ρυθμός αύξησης των κερδών για τους συγκεκριμένους τίτλους διαμορφώνεται επίσης σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση τόσο με τον Γενικό Δείκτη όσο και με τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Να σημειωθεί ότι οι εκτιμήσεις των αναλυτών για τα κέρδη των ελληνικών μετοχών για το 2011 και το 2012 είναι αρκετά αισιόδοξες, όμως, όπως και πέρυσι, δύσκολα θα επιβεβαιωθούν.

* Όσον αφορά στον μέσο δείκτη P/BV των 20 εταιρειών για το 2011, προβλέπεται στη 0,86 φορά, έναντι 0,76 φοράς για τον Γενικό Δείκτη και 0,75 φοράς για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

--- Τα «φαβορί»

* Τράπεζες: Οι μετοχές της Εθνικής, της Marfin P.B. και της Τράπεζας Κύπρου το 2010 σημείωσαν μέση πτώση 44%, όμως η μέση αύξηση των κερδών ανά μετοχή για το 2011 και για τις τρεις έχει διαμορφωθεί στο 23,6%.

Ειδικά για την Εθνική Τράπεζα, η μέση εκτίμηση για τα κέρδη ανά μετοχή του 2011 υπολογίζεται στο 0,82 ευρώ, ενώ η μέση τιμή-στόχος προβλέπει περιθώριο ανόδου 44%. Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έχει πραγματοποιηθεί και η πώληση μεριδίου στην τουρκική Finansbank θα ενισχύσει περαιτέρω την τράπεζα. Μεταξύ των άλλων δύο πιστωτικών ιδρυμάτων, η Τράπεζα Κύπρου εμφανίζει την καλύτερη πορεία στο ταμπλό και σημειώνει τους πιο χαμηλούς δείκτες λογιστικής αξίας.

* Τηλεπικοινωνίες: Η μετοχή του ΟΤΕ ξεχωρίζει από τους ελληνικούς τίτλους γιατί είναι διαπραγματεύσιμη πλέον σε όρους κεφαλαιοποίησης σε επίπεδα κατώτερα των 3,5 δισ. ευρώ. Τα προβλεπόμενα μεγέθη των EPS είναι της τάξεως του 0,71 και του 0,79 ευρώ για τα έτη 2010 και 2011, με μέση-τιμή στόχο τα 8 ευρώ. Αξίζει να επισημανθεί ότι η τρέχουσα οικονομική συγκυρία μπορεί να βγάλει ενισχυμένο τον Οργανισμό στο εγγύς μέλλον, αφού κάποιοι από τον ανταγωνισμό φαίνεται πως δεν αντέχουν στη... μάχη.

* Τυχερά παιχνίδια και κυκλικά καταναλωτικά αγαθά: Η μετοχή του ΟΠΑΠ ξεχωρίζει από τον κλάδο των τυχερών παιχνιδιών, ενώ από αυτόν των κυκλικών καταναλωτικών αγαθών επίσης διακρίνονται αρκετές. Ιδιαίτερη έμφαση αξίζει να δοθεί στις μερισματικές αποδόσεις του ΟΠΑΠ και στην υφιστάμενη ρευστότητά του.
 
Η τελευταία, μάλιστα, μπορεί να καταστεί τρόπος ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια, αφού οι αποτιμήσεις των άλλων εταιρειών συρρικνώνονται και γίνονται ολοένα και ελκυστικότερες. Για τις εταιρείες Jumbo, Folli Follie και Σαράντης η δραστηριοποίησή τους στο εξωτερικό μπορεί να καλύψει εν μέρει τις απώλειες στην εγχώρια αγορά, ενώ οι αποτιμήσεις τους εμφανίζονται ελκυστικές.

* Τρόφιμα - ποτά, μη κυκλικά αγαθά: Η μετοχή της Coca Cola 3E ήταν η καλύτερη επιλογή για το 2010 και πολλοί θεωρούν πως και το 2011 θα συνεχιστεί αυτή η πορεία. Οι ρυθμοί αύξησης των EPS για τη φετινή χρονιά και για το 2012 έχουν διαμορφωθεί σε παρόμοια επίπεδα, λίγο πάνω από το 11%.

Όσον αφορά στην ΕΥΔΑΠ και στην ΕΥΑΘ, οι προβλέψεις για τα κέρδη των συγκεκριμένων ετών είναι θετικές κι επίσης τα περιθώρια ανόδου για τις μετοχές εμφανίζονται υψηλά. Το σενάριο της μετοχοποίησης θα επηρεάσει πιθανόν και την πορεία στο ταμπλό το 2011. Για τον τίτλο της ΔΕΗ οι δείκτες αποτίμησης κινούνται πλέον σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.

Η τιμή στο ταμπλό εμφανίζει περιθώριο ανόδου 68% από τα τρέχοντα επίπεδα. Το 2011 είναι πιθανόν στην Επιχείρηση (όπως και στην ΕΥΔΑΠ και στην ΕΥΑΘ) να υπάρξει μείωση όχι μόνο στον αριθμό των εργαζομένων αλλά και στο ύψος του μισθού τους.

* Δομικά υλικά, βασικοί πόροι και βιομηχανικά υλικά και ενέργεια: Η μετοχή της Τιτάν από τον κλάδο των δομικών υλικών, οι τίτλοι της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, της Μέτκα, της Μυτιληναίος και της Frigoglass από τους κλάδους των βασικών πόρων και βιομηχανικών υλικών και, τέλος, οι μετοχές των Ελληνικών Πετρελαίων και της Motor Oil από τον χώρο της ενέργειας ξεχωρίζουν.

Όσον αφορά στα δομικά υλικά, για τον τίτλο της Τιτάν το 2011 προβλέπεται πως τα κέρδη ανά μετοχή θα αυξηθούν κατά 4%, αν και οι τιμές του τσιμέντου μπορεί να κινηθούν σε χαμηλότερα επίπεδα. Από τον κλάδο των βασικών πόρων και βιομηχανικών υλικών, οι μετοχές της S&B Bιομηχανικά Oρυκτά, της Μέτκα και της Μυτιληναίος ξεχωρίζουν για διαφορετικούς λόγους.

Για τον τίτλο της S&B, η απόδοση του 2010 ήταν +3,7%, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή του 2011 κινούνται ανοδικά. Αναφορικά με τη Μετκα και τη Μυτιληναίος, η συμμετοχή του ομίλου στο πρώτο ETF αλουμινίου είναι μεγάλο κέρδος, που θα φανεί στο μέλλον. Τέλος, όσον αφορά στη Frigoglass, το 2010, με απόδοση 46,9%, ήταν πολύ καλή χρονιά, όμως το περιθώριο ανόδου παραμένει στο 25%.

* Οι πίνακες που αφορούν στις αποδόσεις των 20 μετοχών σε σχέση με την αγορά και στις εκτιμήσεις για τα κέρδη του 2011 και του 2012 δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

** Αναδημοσίευση από το 669ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας "ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ", 14 - 18 Ιανουαρίου 2011.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v