VIX: Τι σήματα δίνει ο δείκτης "φόβου" στη Wall

Χαμηλά παραμένει ο δείκτης VIX, ο αποκαλούμενος και "δείκτης φόβου". Δείχνει διάθεση των παικτών να αναλάβουν μεγαλύτερο ή μικρότερο ρίσκο, σε συνδυασμό με την προεξόφλησή τους για μεταβολή του S&P 500.

VIX: Τι σήματα δίνει ο δείκτης φόβου στη Wall
Χαμηλά παρέμεινε για ακόμη μία εβδομάδα ο δείκτης μεταβλητότητας (volatility index - VIX). Ο αποκαλούμενος και «δείκτης φόβου» δείχνει τη διάθεση των παικτών να αναλάβουν μεγαλύτερο ή μικρότερο ρίσκο σε συνδυασμό με την προεξόφλησή τους για την ενδεχόμενη μεταβολή μετοχών του S&P 500.

Ωστόσο, η διόρθωση της Δευτέρας 18/4 στη Wall και οι προειδοποιητικές βολές για την οικονομία των ΗΠΑ ήρθαν να... ταράξουν λίγο τον συσχετισμό δυνάμεων. Σχετικό το θέμα των «F.T.» για... προειδοποιητική βολή στην Ουάσιγκτον (στις 19/4 στο euro2day.gr).

Ο εν λόγω δείκτης πιάνει κορυφή όταν στις αγορές κυριαρχούν η αβεβαιότητα και ο φόβος για την πορεία των χρηματιστηρίων. Όταν οι επενδυτές αποχωρούν μαζικά από τις αγορές μετοχών, όπως σε περιόδους κρίσεων, ο δείκτης VIX ξεπερνά τις 70 - 80 μονάδες (έφτασε στις 89,53 στις 24 Οκτωβρίου 2008).

Σε αυτές τις φάσεις οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες υποχωρούν, καθώς οι επενδυτές ξεπουλούν τους μετοχικούς τίτλους τους, πιέζοντας για παράδειγμα τον Dow Jones ή τον S&P 500 σε χαμηλά ετών.

Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει σε περιόδους όπου τα χρηματιστήρια «τρέχουν», οι μετοχές προσφέρουν θεαματικές αποδόσεις και οι χρηματιστηριακοί δείκτες κινούνται σε όλο και υψηλότερα επίπεδα.

Σύμφωνα με την ομάδα ανάλυσης eZMarket, ο συγκεκριμένος δείκτης βρίσκεται στη στήριξη των τελευταίων τριών ετών, στις 15,90 μονάδες. Μία νέα υγιής και παρατεταμένη άνοδος της αγοράς μετοχών προϋποθέτει ότι ο VIX θα διασπάσει με αξιόπιστο τρόπο καθοδικά τα εν λόγω, εξαιρετικής σημασίας, επίπεδα στήριξης και ο φόβος θα εγκαταλείψει εκ νέου τους επενδυτές.

Ο δείκτης ενδεχομένως να προετοιμάζεται για τη διάσπαση μέσω της δημιουργίας ενός σχηματισμού «κεφαλή και ώμοι» με γραμμή λαιμού τις 15,90 μονάδες. Η σημασία της διάσπασης ενισχύεται από το γεγονός ότι μια τέτοια κατάσταση (ο φόβος των επενδυτών να φτάνει στο ναδίρ των τελευταίων τριών ετών) λαμβάνει χώρα σε μία περίοδο όπου η οικονομική ανάπτυξη χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητα και η ευφορία υποστηρίζεται με αρκετά τεχνητά μέσα.

Πού το πάει η αγορά

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο VIX διαμορφώθηκε στις 16,59 μονάδες, παρέμεινε δηλαδή σε χαμηλή τροχιά, μόλις μία μονάδα πάνω από τον πυθμένα τριών ετών που είναι στις 15,90 μονάδες. Πολλοί Αμερικανοί αναλυτές θεωρούν τις 15,90 μονάδες ιδιαίτερα κρίσιμη περιοχή στήριξης και όσο ο VIX συντηρείται κοντά της οι βασικοί δείκτες της Wall Street θα παραμένουν σε φορά κοντά στα υψηλά 2 - 3 ετών.

Στα μέσα της εβδομάδας, ο S&P 500 κυμαινόταν στην περιοχή των 1.305 μονάδων (με -1,10% στις 18/4) και αντίστοιχα ο DJIA πέριξ των 12.200 - 12.250 μονάδων (συγκεκριμένα στις 12.202 μονάδες στις 18/4, με -1,14%). Μετά τα αλλεπάλληλα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης (ουσιαστικά η Fed θα... τυπώνει δολάρια για ακόμη 2 - 3 μήνες), το αμερικανικό χρηματιστήριο συνεχίζει την άνοδό του, παρά τα προβλήματα σε πολλούς τομείς της πραγματικής οικονομίας, καθώς υποστηρίζεται από την αυξητική πορεία κυρίως των χρηματοοικονομικών επενδυτικών ομίλων.
 
Στο ζενίθ οι χρηματιστηριακοί δείκτες, στο ναδίρ ο «δείκτης φόβου», σε μία κίνηση που παραπέμπει σε διάθεση των επενδυτών να παραμείνουν μέσα στο παιχνίδι, προεξοφλώντας και νέες υπεραξίες. Ωστόσο, όπως σημειώνουν αναλυτές, όσο ο δείκτης δεν υποχωρεί κάτω από τις 15,90 μονάδες, δηλαδή σε νέο χαμηλό, τόσο οι χρηματιστηριακοί δείκτες δεν θα διασπούν ανοδικά τις αντιστάσεις των 2 - 3 τελευταίων ετών.

Ενδεχόμενη κίνηση του VIX χαμηλότερα και των 15,90 μονάδων θα σηματοδοτεί νέο κύκλο ανόδου στο αμερικανικό χρηματιστήριο, ενώ απομάκρυνσή του (ενίσχυσή του πάνω από τις 20 προς τις 30 μονάδες) θα προοιωνίζεται την ολοκλήρωση της μεσοχρόνιας ανοδικής κίνησης της Wall Street.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v